Dividenden een veel te grote verleiding

Rupertrucker
Rupert Rucker

De hype rondom dividendaandelen is al jaren zeer misplaatst. Beleggers trappen jaarlijks nog en masse in de meest bekende value trap die er in beleggingsland te vinden is. Dit zijn de sceptische woorden van fondsmanager Rupert Rucker van Schroders .

Focus niet alleen op dividendrendement

”En natuurlijk levert het dividendrendement op de langere termijn zeer significant deel van het totaalrendement op” zo stelt Rucker. ”Maar beleggers lijken maar al te vaak verleid te worden door relatief hoge dividendrendementen, maar dit is doorgaans niet voor niets” zo waarschuwt hij.

Het is volgens hem zeer kort door de bocht en roekeloos door puur naar de hoogtes van de dividendrendementen te kijken. Voorbeelden van rampscenario’s zijn er te over volgens hem waar bij hij onder andere naar de drama’s rondom Tesco en KPN verwees.

Dividendpaniek is goed koopmoment

Waar beleggers vaak en masse naar de nooduitgang rennen als een bedrijf aankondigt om haar dividend te verlagen of zelfs in te trekken reageert Rucker vaker precies andersom. Hij noemt dividendverlagingen of dividendstakingen zelfs hele goede koopmomenten omdat dan als het ware de aandelen vaak massaal gedumpt worden. Hij noemt dit zelfs een ‘perfect storm’ omdat 1 bedrijven de tering naar de nering zetten en flink aan kosten gaan besparen en 2 dat beleggers het aandeel flink dumpen op de markten.

Beleggers moeten echter wel een langere adem hebben want volgens Rucker duren saneringsperiodes bij bedrijven toch zeker zo’n 5 jaar.

Als voorbeeld hiervan noemt hij Tesco dat jaren terug zwaar in de problemen kwam, daardoor haar dividend stopte en waardoor het aandeel dus ook omlaag kelderde. Na verloop van tijd kwam er het herstel en bleek het leed alweer gauw geleden en werden ook de dividendbetalingen weer hervat.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.