CAPE blijft dominant en innovaties niet nodig

Rupertrucker
Rupert Rucker

Waar we in veel andere sectoren veel innovaties en nieuwe ontwikkelingen zien, zien we in de beleggingswereld eigenlijk amper nieuwe dingen voorbij komen. Zo zien veel academici de bekende 3 en 5-factormodellen van Fama & French nog steeds als de meest dominant ‘waarderingssystemen’ voor aandelen. Robert Rucker, fondsmanager bij Schroders , stelt dat dit zeer terecht is. We spreken hem in Londen voor een rondje langs de beleggingsvelden.

Rucker stelt dat het voor heel veel andere sectoren wellicht essentieel is om continu te innoveren maar dat het voor de beleggingssector zeker niet een thema is om continu door te innoveren. Al sinds de start van de effectenhandel draait het inweze maar om een handjevol essentiële thema’s voor beleggers en die staan nog steeds ijzersterk overeind aldus Rucker.

Hij verwijst naar de waarderingsratio’s voor aandelen zoals ROC (return on invested capital), EV/Sales, kasstroomgenererend vermogen, koers/boekwaarde etcetera. Volgens hem blijven dit de meest dominante waarderingsratio’s en moeten we het beleggen dus ook niet moeilijker maken dan nodig.

Geen stringente scorecard

Rucker stelt dat het beleggingsproces vrij eenvoudig moet te zijn uit te voeren. ”Beleggers moeten zich niet gek laten maken door alle dagelijkse ruis van alle kanten.” Rucker prefereert daarom ook het machinale beleggen door alle aandelen door een screener te laten gaan en zo per kwaliteits/waarderingsschifting steeds minder aandelen over te houden en zo bij een eindselectie uit te komen. Rucker hanteert met zijn team echter geen stringente eisen aan het screenermodel. Zo kan een bedrijf met een vrij hoge koers/winst-verhouding maar het voor de rest heel aantrekkelijke ratio’s zeker wel door de filtering heen gaan aldus Rucker.

De eindselectie wordt dan weer handmatig door de analisten geanalyseerd waardoor er uiteindelijk een groep van aandelen overblijft die koopwaardig geacht wordt. ”Op deze manier zouden eigenlijk alle beleggers moeten beleggen maar in de praktijk zien we vaak beleggers van hot naar her lopen met alle nare gevolgen van dien”. zo stelt Rucker. Hij benadrukt dat beleggers veel stoïcijnser te werk zouden moeten gaan en zich veel meer op de echte ‘value’ karakteristieken van een aandeel moeten focussen.

Value vaak beter dan growth

Rucker stelt verder dat het vaak de eenvoud van het valuebeleggen deze vorm van beleggen vaak denigrerend wordt benaderd. Hij bedoelt hiermee dat valuebeleggers weinig in het nieuws komen en eigenlijk alleen maar interesse hebben voor bedrijven die of zwaar in de problemen zitten of die uitermate saai zijn. ”Maar deze manier beleggen legt zeker geen windeieren" benadrukt Rucker. Hij verwijst naar de lange termijn outperformance van de waardeaandelen ten opzichte van de groeiaandelen (de aandelen die dagelijks het nieuws halen).

Tegen de hypes in beleggen

Valuebeleggen

MSCI : value vs growth

Mscivalue

Rucker verwijst verder, net als heel veel andere fondsmanagers, naar het werk van Robert Shiller. Shiller’s CAPE ratio geldt volgens Rucker als één van de meest betrouwbare voorspellers van aandelenrendementen.

Caperatios

We zien in de grafiek hier boven dat de aandelen met de lagere CAPE-ratio’s (de waardeaandelen) op termijn fors hogere rendementen dan de aandelen met de hogere ratio’s (groeiaandelen). Op basis van o.a. deze ratio noemt Schroders het gepast om nu naar de meer cyclische aandelen te kijken. Voorbeelden hiervan zijn de banken en bouwbedrijven die nu relatief lage CAPE-ratio’s verhandeld worden. De defensieve sectoren zoals de voedings- en tabaksbedrijven zijn nu over het algemeen gesproken stevig aan de prijs.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.