Corné van Zeijl: Particuliere beleggers delen flink tik uit aan experts

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

Met de overwinning van Trump is het optimisme onder de experts weer terug. De fiscale stimulansen van Trump zullen goed zijn voor de economie en de beurs. Daarnaast is december meestal wel een mooie maand. Ook Italië werd even onder de loep genomen. Of zoals een expert zei “Iedereen is bang voor Italië, dus dat zal wel weer meevallen”.

Verder hebben we natuurlijk nog de FED rentevergadering, maar daar had iemand het over. Die stijging lijkt een zekerheidje. Er wordt tenslotte een 100% kans ingeprijst. Van de ECB verwachten enkele experts dat het met 6 maanden wordt verlengd. Ik was van de week in Londen en daar verwacht men dat ook.

Er was een expert die het bijna perfect had voorspeld. Ik herhaal even zijn letterlijke worden : “Trump wint maar het tegenovergestelde gebeurd van wat iedereen verwacht. Na in eerste instantie een kleine schrikreactie stijgt de Dow Jones naar een All Time High. Reden: de rente stijgt en er wordt gedraaid uit obligaties richting aandelen.” Alsof de man een glazen bol had.


Cornevanzeijl
 • optimistisch 51%
 • neutraal 25%
 • pessimistisch 24%
  27%

  Ook het lange termijn optimisme is weer een flink stuk hoger. Voor een dergelijk optimisme moeten terug het begin van het jaar.


  Cornevanzeijl2016
 • optimistisch 37%
 • neutraal 43%
 • pessimistisch 21%
  16%

  Dramatische portefeuille keuzes

  De portefeuille keuzes van experts waren dramatisch. Een fictief long / short fonds was de afgelopen jaren mooi aan het stijgen, maar in november was men in staat om het slechtste aandeel bij de toppers te zetten, (Ahold -11%). Ook KPN had men beter weg kunnen laten (-9%) En dat terwijl men een van de betere aandelen juist bij de floppers had neergezet, (Arcelor +16%). Per saldo zou een dergelijk fonds 4,5% hebben verloren.

  De particuliere beleggers hadden juist een top maand. Zij hadden AEGON bij de toppers gezet (+22%). Hun fonds steeg met 7,3%. We kunnen dus stellen dat de IEX lezers de experts hebben ingemaakt. Hoewel ze nog een hoop uit het verleden hebben goed te maken. De expert die het novemberscenario perfect had voorspeld was AEGON long gegaan (+22%) en Gemalto short (-3%).


  Vanzeijlactiam

  AEGON nu ook favoriet bij experts, Arcelor weer top flopper

  Voor de komende maand hebben de experts ook AEGON bij de toppers gezet. Samen met ING (5) en Ahold (4). Verder zijn er veel lage bèta aandelen, zoals Heineken en Unilever . ArcelorMittal staat wederom bovenaan, gevolgd door Royal Dutch Royal Dutch Shell en Unibail.

  Actiancornevanzeijl

  Deze maand deden er 63 experts aan de enquête mee, waarvoor mijn dank.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.