Nederlandse aandelen ook dit jaar weer slechter dan deposito

Ook dit jaar lijkt alweer de boeken in te gaan als een slecht beursjaar voor het gemiddelde Nederlandse aandeel. Per saldo staat het Nederlandse aandeel vanaf 1 januari 2016 ruim 2 procent lager.

Als we hier het dividend bij optellen van circa 1 procent dan resulteert dus een verlies van ruim een procent dit jaar. De beleggers die puur in Nederlandse aandelen beleggen hebben zodoende alweer verloren van de depositorekening.

Video-uitleg aandelenrendementen 2016

Het internationale aandeel (gemeten op basis van alle Amerikaanse en Europese aandelen) staat sinds 1 januari ruim 19,6 procent hoger (exclusief dividendrendementen). Het verschil met het Nederlandse aandeel is dus met ruim 20 procent heel erg schrijnend.

De belegger die dus alleen in Nederlandse aandelen belegt is daarom ook heel riskant bezig. Dit niet alleen qua risicospreiding maar dus ook qua rendementspotentieel.

Dit jaar zijn de beste landen o.a. de VS, Rusland, Zweden en Noorwegen. Naast de Nederlandse markt behoorde ook die van Portugal en Italië tot de slechtere aandelenlanden dit jaar.