Corné van Zeijl blikt terug op analistenkeuzes in 2016

Experts hadden het in 2016 goed gezien

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

De experts hadden het in 2016 goed gezien. De gemiddelde AEX schatting lag op 461 en het is 483,17 geworden. De mediaan, a 474, lag nog dichter bij de werkelijkheid. De afgelopen 5 jaar zaten de experts redelijk dicht bij de werkelijkheid. Hieronder ziet de u grafiek van de 5 jaars gemiddelde afwijking. Ik stel deze vraag al sinds 1994 en het lijkt wel of er een leer effect is. Maar laten we eerst maar even 2017 afwachten voordat er overhaaste conclusies worden getrokken.

We hebben nog een heel jaar voor de boeg.

De beste voorspeller dacht dat de AEX naar de 480 zou gaan. Men ging van en stijgende olieprijs uit (goed gezien) en een underperformance van de US (niet). Ook zouden het Brexit referendum en de presidentsverkiezingen een grote rol spelen.

Analistenaandelen

Voor 2017 wordt een heel matig beursjaar verwacht

De experts gaan uit van een AEX van 490, dat is een koerswinst van 1% en een klein beetje. De mediaan ligt een stukje hoger; 499. Dit soort bescheiden verwachtingen komen niet vaak voor. Alleen in 1999 was men somberder, toen ging men zelfs van een daling uit. Die kwam er ook, maar pas in 2000. Meestal gaan de beursprofessionals van een AEX stijging van tegen de 10% uit. Maar liefst 41% van de experts verwacht een daling van de AEX . De grootste optimist verwacht een stijging van ruim 40%, de grootste pessimist gaat van een daling van 33% uit.

De voornaamste reden achter deze de bescheiden verwachte stijging is wel de overvloed aan belangrijke verkiezingen in Europa. Sommige experts vrezen zelfs de eerste euro exit. Ik ben het er mee eens dat 2017 een cruciaal jaar voor de euro gaat worden. Het is duidelijk een consensusverwachting dat de trend van de eeuwigdurende dalende rente voorbij is. Vandaar dat TINA (There Is No Alternative) ook vaak werd genoemd. Sommige denken dat het over is, sommige denken dat het nog even doorgaat.

Want ook al daalt de rente niet meer, een percentage van 0,20% is niet echt de moeite waard. Een andere consensus verwachting is dat Trump een hele belangrijke rol gaat krijgen, ook bij de aandelenrendementen. Of zoals een expert het omschreef Billionaires rule the world. Hij vatte dat positief op want zijn willen vooral hun vermogen beschermen en dat betekent rust en geen oorlog.

Prima aandelenkeuzes over 2016

2016 was een spectaculair jaar qua aandelenkeuzes. Het gebeurt niet vaak dat een bedrijf uit de AEX met maar liefst 133% stijgt. En dat is het ook nog eens de meest gekozen topper onder de experts. Met een overweldigende overtuiging zelfs. Maar ook de rest van het lijstje mocht er zijn. Bij de toppers staan alleen maar dikke dubbele cijfers. KPN is de opvallende uitzondering. Maar daar heeft u als belegger wel even 10% aan dividend ontvangen. Vandaar dat ik even de totale performance inclusief ontvangen dividend erbij heb gezet. Maar dan heeft u er nog altijd bijna 9% mee verloren.

Bij de floppers staan ook echt de losers. Drie aandelen met een min en dat in zo’n mooi jaar. Alleen ook hier een grote uitzondering, Altice dat bijna 42% meer waard werd.

Even de cijfers; de AEX is in 2016 9,4% gestegen, met het dividend erbij had u 13,6% verdiend. Het gemiddelde aandeel is 10,4% gestegen, maar de mediaan is slechts 2,7% omhoog. Het was dus typisch weer een jaar waarin u de grote namen had moeten hebben, zoals ASML +29%, Royal Dutch Shell +23%, Philips +23%. Ter vergelijking de brede Euro STOXX index deed maar +5%. Een dergelijk beeld was ook bij de midkap index te zien. Deze index daalde een kleine 2%.

Een long /short fonds met de keuzes van de experts zou 29% hebben verdiend. Chapeau. Dan hadden ze wel het hele jaar moeten stil zitten.

Aexaandelen

De beste expert was iemand die natuurlijk Arcelor Mittal als topper had gekozen. De ideale combinatie was Arcelor long , OCI short. Dat laatste aandeel zat toen nog in de AEX en had een dramatische performance van – 27%. Deze expert had de een na beste keuze, Mittal long, KPN short en was de enige die deze keuze had gemaakt. Goed voor een rendement van 152%. Er waren er overigens 3 die deze keuze precies andersom hadden gemaakt. En u snapt gelijk een van de belangrijkste reden waarom deze enquête anoniem is. De winnaar krijgt snel een mail van me.

Van de 106 experts waren er 62 waarbij de long/short een winst opleverde. En 44 met verlies dus. En let wel bij een long/short is het gemiddelde 0%, dus dat is een mooie score.

KPN favoriet voor 2017

Het lijstje van 2017 is bijna het omgekeerde van wat je 2016 had moeten hebben. KPN is het meest favoriete aandeel. Na een verlies van 19%, is dit aandeel rijp voor herstel, zo vindt men. AEGON en AholdDelhaize gaan profiteren van het dollar herstel. DSM en Boskalis vervolmaken de lijst. Met uitzondering van DSM zijn het allemaal namen die het in 2016 slecht hebben gedaan.

Aandelen2017

Arcelor Mittal wordt underperformer in 2017

Bij de verwachte floppers staat Arcelor Mittal onmiskenbaar bovenaan. Na de 132% gaat het aandeel nu teleurstellen. Unibail Rodamco, gaat het slecht doen in een stijgende rente omgeving. Daar had het aandeel vorig jaar overigens ook al last van. Toen stond het ook al in het flop lijstje van de experts. Toen daalde het aandeel met 3,3%. ABN AMRO, Altice , RELX , Vopak en Wolters Kluwer hebben allen per saldo 4 min stemmen.

Opvallend is verder nog dat Gemalto ieder jaar dat het in de AEX zat bij de floppers stond. Na drie dramatische jaren, vindt men blijkbaar het wel genoeg geweest en is aandeel niet meer bij de rode namen terug te vinden.

Aexbeursaandelen

Dit jaar deden er 102 experts aan de jaar enquête mee.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.