Schroders: ’Olifanten galopperen niet’

Small caps hebben in de afgelopen 16 jaar large caps overtroffen met een driemaal hoger rendement. Sinds 2001 realiseerde de MSCI Global Small Cap Index een rendement van 317%, tegen 107% voor MSCI Global Large Cap Index . De rek is er nog niet uit, stelt David Brett, investment writer bij Schroders ; small caps bieden nog altijd waarde. De waarderingen wijzen erop dat het nog niet te laat is om te profiteren.

“Olifanten galopperen niet” luidt een beleggerswijsheid. Daarmee bedoelt men dat het voor kleinere ondernemingen eenvoudiger is om in omvang te verdubbelen dan voor grote. De beleggers zijn bereid daar meer voor te betalen. Ondanks hun snelle stijging blijven de waarderingen van small caps relatief aantrekkelijk. Wereldwijde en Europese small caps noteren onder hun historische gemiddelde, vergeleken met large caps. Alleen de VS en het VK zijn duurder geprijsd.

Smallcaps minder beloond

Smallcaps

Beter in staat in te spelen op veranderingen

De beleggers zien zich geconfronteerd met ongekende wereldwijde technologische en maatschappelijke veranderingen. Maar voor kleinere bedrijven liggen daar juist kansen volgens Matthew Dobbs, Global head of Small Cap bij Schroders . Zij opereren meer onder de radar en domineren in nichemarkten die juist gedijen bij deze veranderende omstandigheden. Dankzij hun kleinere omvang en snelle besluitvaardigheid kunnen small caps hierop beter inspelen. Volgens Dobbs dient zich een nieuwe generatie succesvolle bedrijven aan – licht gekapitaliseerde bedrijven met een sterke aanwezigheid op het internet. Wel moet elk bedrijf individueel geëvalueerd maworden door de beleggers, men kan niet simpelweg stellen dat alle small caps het goed doen.

Small caps - de ideale leeftijd tussen peuter en puber

Beleggen in small caps is net als opvoeden, zegt Paul Marriage, Head of Dynamic Small Cap bij Schroders . Zijn ze erg jong, dan geven ze veel problemen. En als ze te groot worden - net als tieners - dan zijn ze moeilijk te managen. Maar de fase daartussenin is ideaal. Dankzij hun omvang staan small caps minder in de belangstelling van analisten en media en vallen beleggers daarom niet zo op. Maar als zo’n bedrijf eenmaal begint te presteren en ‘ontdekt’ wordt, dan kun je van een dubbel effect profiteren - zowel groei, als herwaardering.

Vier ingrediënten voor een succesvolle belegging in small caps:

  • Het bedrijf moet marktleider in zijn niche zijn en groei vertonen.
  • Het bedrijf moet een uniek product of dienst leveren, waarmee het zich onderscheidt.
  • Het bedrijf moet een goed management hebben, dat bij voorkeur ook een aanzienlijk belang in het bedrijf heeft.
  • Het bedrijf moet een gezonde kasstroom hebben en winstgevend zijn.