Nog niet te laat voor valuerally

Het is nog niet te laat om aan boord te stappen van de value rally, denken diverse fondsbeheerders van Schroders . Zij bespeuren een nieuwe aandacht voor spreiding in de beleggingsstijlen. Tot 2016 waren het vooral groeiaandelen die op winst koersten en hadden waardestrategieën de wind tegen. Vorig jaar keerde het tij en leefden waardeaandelen op. Maar de groeispurt lijkt (even) eruit te zijn.

Marcusbrookes
Marcus Brookes

Waardebeleggen is een langetermijnbenadering die focust op bewegingen in de aandelenmarkten, waarbij belegd wordt in aandelen die onder hun werkelijke waarde koersen en die wachten op een correctie. Groeibeleggen richt zich juist op vermogensgroei en belegt in bedrijven die tekenen van een bovengemiddelde groei vertonen, zelfs als de koers van het aandeel duur lijkt.

Waardeaandelen deden het vooral in 2016 goed, toen de economische vooruitzichten verbeterden. De sterk afgewaardeerde aandelen in bijvoorbeeld de banken- en grondstoffensector veerden op. Dit jaar rendeert de groei-index met 8% YTD en en raakt de waarde-index met 3,7% YTD rendement weer achterop.

Betekent dit dat beleggers de waarde-boot hebben gemist?

Volgens Marcus Brookes, Head of Multi-Manager, is dat niet het geval. Dat zou alleen mogelijk zijn als de economische cyclus abrupt tot stilstand komt, maar daar ziet hij geen bewijzen voor.

Spreiding ook in beleggingsstijl?

Nickkirrage
Nick Kirrage

Nick Kirrage, Fund Manager Equity Value, verwacht dat het debat over de beste beleggingsstijl de komende drie tot vijf jaar zal aanhouden. Kiezen tussen waarde- of groeibeleggen was tot voor kort niet zo moeilijk omdat waardeaandelen lange tijd ondermaats presteerden. Iedereen koos daarom voor een groeistrategie, waardoor 85% van de fondsbeheerders onderpresteerde toen waardebeleggen in 2016 aan een inhaalrace begon. Beleggers realiseren zich dat zij spreiding hebben aangebracht op alle mogelijke gebieden op een na, namelijk beleggingsstijl. Ze hebben allemaal eenzelfde soort aandelen in portefeuille.

Het goede nieuws volgens Kirrage is dat het niet zeker is of de value rally alweer voorbij is. En als beleggers een lange horizon hebben, hoeven ze zich ook niet druk te maken over timing. Hij zou hoogst verbaasd zijn als de opleving van waardebeleggen geen vervolg krijgt in de komende vijf tot tien jaar.

Jamessymschroders
James Sym

Volgens James Sym, Fund Manager European Equities, koersen waardeaandelen door de rally dichtbij hun fair value. Daar zit dus alleen opwaarts potentieel in als de fundamentals van de bedrijven van die waardeaandelen verbeteren, dat wil zeggen als de bedrijfswinst het beter doet dan de markt. Daarvan zal alleen sprake zijn als de inflatie verder aantrekt. Die gok wil Sym wel nemen, omdat het startpunt erg laag is.

Politieke risico’s hinderen value rally

De value rally is zeker nog niet voorbij, valt Martin Skanberg, Fund Manager European Equities, hem bij. Het macro-economische klimaat en de oplopende inflatieverwachtingen zijn positief voor waardebeleggen en hoge risico-aandelen. Maar wel is er voorzichtigheid geboden. Er is een gevaar dat economisch optimisme de consensus wordt, waardoor de teleurstelling groot zal zijn als de macrocijfers een keer tegenvallen. Ook is er een risico rond de komende verkiezingen in Europa. Skanberg zou meer vertrouwen hebben in de duur van de value rally als hij zeker was van de uitkomst van deze politieke risico’s.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.