Warren en Charlie weer ouderwets op dreef

Dit weekend waren wij aanwezig bij de jaarlijkse Berkshire Hathaway vergadering in Omaha. Op onze Twitter accounts van Analist.nl en Analist.be kon u hier al diverse updates over volgen. De topmannen Warren Buffett (86) en Charlie Munger (93) waren weer ouderwets op dreef en wisten diverse keren het overvolle stadion (ruim 40 duizend bezoekers) aan het lachen te krijgen.

Buffettmunger

Naast de aandeelhouders van Berkshire Hathaway waren ook prominenten zoals Bill Gates (oprichter Microsoft ) en Jack Bogle (oprichter van Vanguard) aanwezig. Buffett en Munger zijn van plan om vrijwel hun gehele erfenissen te schenken aan goede doelen, vooral aan die van Belinda Gates (recent doneerde Buffett daar al ruim 35 miljard dollar aan). Buffett complimenteerde verder Jack Bogle met zijn pionierswerk voor de beleggingsindustrie (door de introductie van indexfondsen). Volgens Buffett leverde dit de eindbeleggers jaarlijks miljarden op en kostte het de fondsenindustrie (vooral Wall Street ) juist miljarden.

Uitverkocht stadion

Buffettstadionmunger

Geen korte termijn denken

Buffett en Munger denken nog niet aan pensioneringen en zijn van plan om vol gas door te gaan. Buffett, die vooral het woord had op de conferentie en om 9 uur s’ochtends al zijn eerste colablikje openmaakte, benadrukte dat uiteraard hij de markten niet kan voorspellen en dat het vooral om de langere termijn gaat. Dit in tegenstelling tot het korte termijn denken van vooral Wall Street en het analistengilde. Mede op Buffett’s aandringen zijn diverse bedrijven daarom ook overgestapt van kwartaalrapportages naar half of alleen jaarlijkse reportages.

Deur open voor Unilever

De deur staat nog steeds open voor Unilever . Buffett stelt dat hij het een super bedrijf vindt maar zeker geen vijandige overname zou willen doen. Er lagen zeker plannen voor een hoger bod op tafel: Berkshire Hathaway , 3G en Kraft Heinz zouden per bedrijf nog ruim 15 miljard aan het bod willen toevoegen maar dat is nu voorlopig niet meer aan de orde.

De kritiek op eventuele harde saneringen bij een overname (waar mede investeerder 3G) om bekend staat, wuifde Buffett weg door te stellen dat het puur om innovatie en efficiëntie moet gaan. “Als we dat niet zouden doen zouden we nog steeds met paard en wagens rijden” aldus Bufffett. Verder gaf Buffett aan dat alle seinen bij Berkshire Hathaway op groen staan voor 'groene' energieprojecten. De tijd van steenkool is volgens de superbelegger toch echt voorbij. Daarnaast lijken de superbeleggers toch ook meer naar de tech-aandelen te kijken en gaven ruiterlijk toe dat ze achteraf natuurlijk Alphabet en Amazon.com totaal verkeerd inschatten. Buffett voegde daar aan toe dat een kind van 15 veel meer verstand van internet dan hij heeft.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.