Robeco: "Europese aandelen presteren beneden hun kunnen"

Europese aandelen zijn verrassend ongeliefd, zelfs nu een sterk winstseizoen ze een stuk aantrekkelijker maakt dan Amerikaanse aandelen, zegt Lukas Daalder van Robeco.

Lucasdaalder
Lucas Daalder

Daalder stelt dat de Amerikaanse aandelenmarkten meer zijn gestegen dan de onderliggende winstcijfers rechtvaardigen, maar dat Europese aandelen in de eerste drie maanden van 2017 juist zijn achtergebleven bij de gestegen bedrijfswinsten. In plaats daarvan ging de aandacht van beleggers uit naar somberder kwesties zoals de Brexit en de angst voor populisme.

Dat betekent dat Amerikaanse aandelen zijn “ingeprijsd voor perfectie”, terwijl Europese aandelen zijn “ingeprijsd voor depressie”, aldus Daalder, Chief Investment Officer van Robeco Investment Solutions. Als gevolg daarvan is zijn multi-assetfonds op dit moment overwogen in Europese aandelen ten opzichte van Amerikaanse. Hij is echter niet van plan blind achter aandelen aan te jagen, omdat er nog steeds risico's zijn.

“Voor aandelen zijn we zeker opgetogen over de winsten die over het eerste kwartaal zijn gepubliceerd”, zegt hij. “De winst van bedrijven binnen de S&P 500 is met 13% gestegen ten opzichte van vorig jaar, minder dan de 15% stijging die we over dezelfde periode in de S&P 500 zelf hebben gezien.”

“Ter vergelijking, de STOXX Europe 600 is op weg naar een recordstijging van de winst per aandeel van 26% op jaarbasis, terwijl de aandelenmarkt zelf ‘maar’ 13% steeg. Voor de minder gediversifieerde Eurostoxx 50 (zonder Britse aandelen) zijn die percentages respectievelijk 20% en 17%. Op basis van deze cijfers is duidelijk dat de Amerikaanse aandelenmarkten steun hebben ondervonden van stijgende koers-winstverhoudingen, terwijl in Europa de aandelen goedkoper zijn geworden.”

Caperatio

Vier voordelen voor Europa

Daalder zegt dat de belangrijkste reden hiervoor is dat de Amerikaanse markt “al veel goed nieuws heeft ingeprijsd en onzekerheden heeft genegeerd, terwijl de Europese markt precies het tegenovergestelde heeft gedaan: alle onzekerheden ingeprijsd en al het goede nieuws genegeerd.” Volgens hem zijn er vier redenen waarom je op dit moment voor aandelen maar beter in Europa kunt zijn.

  • Economische performance. “Als mensen over Europa praten, doemt al snel het beeld op van een ziekelijke, overbelaste en bejaarde economie die hard op weg is in de vergetelheid te raken. Maar we moeten ons wel realiseren dat de economie in de eurozone in de afgelopen twee jaar net zo hard is gegroeid als die in de VS. En aangezien de bevolkingsgroei in Europa lager is dan in de VS, betekent dit in feite dat de bbp-groei per hoofd van de bevolking hoger ligt.”

  • Politiek. “Een van de belangrijkste risico's die werd genoemd voor 2017, was grote politieke onzekerheid in Europa. Met verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland, plus de onzekerheid rond Brexit, Italië en Griekenland, leek 2017 voor Europa een waar politiek mijnenveld te worden. Inmiddels zijn we vijf maanden onderweg in het nieuwe jaar en zijn de vooruitzichten heel wat minder dreigend, zeker nu Macron met grote overmacht de presidentsverkiezingen in Frankrijk heeft gewonnen.”

  • Omzetgroei. “Het eerste kwartaal lijkt qua omzetgroei op weg om een vijfjaarsrecord neer te zetten. Mogelijk bereikt Europa zelfs een groei in de dubbele cijfers. Logischerwijs vertaalt dit zich wereldwijd ook naar een mooie groei van de winst per aandeel in de dubbele cijfers, waarbij de Europese markt op jaarbasis aan kop gaat.”

  • Waardering. “Al naar gelang de waarderingsmaatstaf die je gebruikt, lopen Europese aandelen ten opzichte van Amerikaanse aandelen uiteen van 5% overgewaardeerd tot 48% ondergewaardeerd (zie onderstaande tabel). Onze voorkeursmaatstaf voor de langere termijn – de Cyclically Adjusted Price Earnings (CAPE) – wijst op een korting van 48%. De Amerikaanse markt lijkt geprijsd voor de perfecte omgeving, de Europese voor een depressie.”


    Waarderingenaandelenbeurzen

    Daalder waarschuwt wel dat je je niet moet laten meeslepen: “Waardering is nooit een goede indicator voor timing. ‘In Europa stappen’ alleen maar omdat het daar goedkoop is, heeft het grootste deel van de afgelopen zeven jaar tot verlies geleid. Maar als je een lage waardering combineert met andere factoren, zoals een aantrekkend economisch klimaat, afnemende politieke risico's en het algemene momentum, kan het een zeer krachtig onderdeel zijn van je beleggingsstrategie.”

    Pas op voor spelbrekers

    “Ligt het dan allemaal zo vreselijk voor de hand? Helaas, het leven is niet zo simpel. Er zijn nog steeds mogelijke spelbrekers, zoals de Italiaanse verkiezingen, het risico dat het economische momentum een piek bereikt of een agressievere ECB.”

    “En dan zijn er de Brexit-onderhandelingen, waarin de standpunten de afgelopen weken duidelijk zijn verhard. Een deel hiervan kan worden afgedaan als Britse verkiezingsretoriek tegen de EU, maar het valt niet te ontkennen dat het hele Brexit-proces voor beide partijen pijnlijk zal zijn. De rem op de groei in het VK en het risico dat het conflict escaleert, zijn duidelijk aanwezig.”

    “En dan is er nog de kwestie dat op dit moment iedereen Europese aandelen lijkt te willen kopen. Nu de politieke risico's naar de achtergrond verdwijnen, verschuift het geld van beleggers steeds meer richting Europa. Dit hoeft niet te betekenen dat er geen ruimte meer is voor outperformance van Europa, maar wij zijn wel altijd behoedzaam als het gaat om kuddegedrag: meestal veranderen daardoor de risico-rendementskenmerken.”

    “Dus we hebben nog steeds niet veel zin op die trein te springen die nu al enige tijd voortraast, vooral niet nu de seizoensfactor negatief wordt – sell in May, iemand die wil?”

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.