Standard Life: impeachment Trump ver weg

Jeremylawson
Jeremy Lawson
Na de beslissing van president Trump om de directeur van de FBI, James Comey, te ontslaan, neemt de speculatie toe dat de omstandigheden rond deze beslissing uiteindelijk kunnen leiden tot impeachment van de president. Dit heeft op zijn beurt het marktsentiment beïnvloed, zegt Jeremy Lawson, hoofdeconoom van Standard Life Investments.

Hoewel het in legalistische bewoordingen staat omschreven in de Amerikaanse grondwet, is het opstarten van een impeachment procedure een politiek gemotiveerde daad en is er een lange politieke weg te gaan voordat de president gedwongen wordt tot aftreden. Zolang de Republikeinen in zowel het Huis, als in de Senaat in de meerderheid zijn, blijft impeachment een staartrisico scenario. Impeachment wordt wel een serieuzere optie als meer en sterkere bewijzen aantonen dat ernstige onjuistheden zich hebben voorgedaan, waardoor de populariteit van de president keldert en de Republikeinse meerderheid en wetgevingsagenda bedreigd wordt, alsook hoge functionarissen in de omgeving van Trump eieren voor hun geld kiezen en ontslag nemen.

Lawson verwacht eerder dat het schandaal het politiek kapitaal van de president erodeert en het moeilijker voor hem maakt wetgeving door het Congres geloodst te krijgen. Het goede nieuws is dat er weinig meer in de weg staat van het inprijzen van stimuleringsmaatregelen of belastinghervormingen door de markten. Het slechte nieuws is dat de verhoogde politieke onzekerheid drukt op de economische groei en risicovolle assets.

Momenteel is de Economic Policy Uncertainty Index boven het langetermijngemiddelde, veroorzaakt door onzekerheid rond verandering in de gezondheidszorg en belastingregels. Als deze index de komende weken verder zou stijgen en zich verbreedt naar andere beleidscategorieën, dan zou de economie kunnen verzwakken. In de afgelopen maanden noteerden de zakelijke sentimentindicatoren hoger, ondanks maanden van bovengemiddelde onzekerheid over het economische beleid. De volgende ronde van de ISM's en PMI's zullen nauwlettend in de gaten gehouden moeten worden om eventuele tekenen te ontwaren dat bedrijven hun vooruitzichten veranderen in het licht van de recente gebeurtenissen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.