Forse neerwaartse druk op de ijzerertsprijs

Auteur: Wee-Lee Cheng, Senior Credit Analyst bij NN Investment Partners

Wee leecheng
Wee-Lee Cheng
De metaalprijzen zijn sinds begin 2016 aangetrokken, dankzij de sterkere wereldwijde economische groei en de beperking van het aanbod. Daarentegen is de Chinese vraag naar grondstoffen groter dan verwacht, gedreven door investeringen in infrastructuur en vastgoed. In tegenstelling tot de supercyclus van grondstoffen in het eerste decennium van deze eeuw is de stijging van de metaalprijzen echter minder gelijkmatig. Dit komt doordat idiosyncratische risico's en beleidsveranderingen, vooral in China, een grotere rol spelen.

De koperprijzen profiteerden bijvoorbeeld van een kleiner aanbod als gevolg van de stakingen bij Grasberg, de op twee na grootste kopermijn ter wereld. De vraag nam toe doordat China veel doet om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren (in elke auto zit meer dan 90 kilo koper). Ook de aluminiumprijzen bleven goed liggen als gevolg van een richtlijn van het Chinese ministerie van Milieubescherming. Die stelt dat producenten in 28 steden hun productie in de winter moeten minderen. De prijs voor ijzererts is in 2016 met 80% gestegen als reactie op de maatregelen van de overheid om de kolenproductie te beperken. Beide zijn nodig om staal te produceren.

Deze idiosyncratische factoren zullen een sterke invloed blijven hebben op de metaalprijzen. Tijdens mijn recente analistenreis naar China heb ik (mijn)bouwbedrijven in Peking en Jinan bezocht. Ik ga ervan uit dat ijzererts in de tweede helft van 2017 de grootste neerwaartse risico's voor de kiezen zal krijgen. Om de achterliggende reden te begrijpen, is enige kennis over de staalproductie nodig. Er zijn twee manieren om staal te maken: het mengen van ijzererts en koolstof (in de vorm van cokes, brandstof) in hoogovens en het smelten van schrootstaal in een inductieoven.

Eerder dit jaar stelde de centrale overheid van China dat inductieovens - die schrootstaal omzetten in staal - in juni 2017 buiten gebruik zouden moeten zijn. Dit betekent dat er met schrootstaal - als grondstof voor inductieovens - in die zin niets meer kan worden gedaan. Uit mijn gesprekken met Chinese staalproducenten kwam naar voren dat ze het grotere aanbod naar schatting 60 miljoen ton, toch kunnen opvangen. Tot 20% van het schrootstaal kan in de hoogovens namelijk worden gemengd met ijzererts, zonder nadelig effect op de kwaliteit van de staalproductie. Dit drukt vervolgens wel de vraag naar ijzererts.

Hoewel de prijzen van ijzererts na de sterke stijging in 2016 wel weer enigszins zijn gedaald (-27% sinds begin dit jaar), hebben de markten dit bijkomende risico naar mijn mening nog niet ingeprijsd. De druk op de vraag door het aanbod van schroot, in combinatie met het al aanzienlijke aanbod van ijzererts in 2017, zal de prijs van ijzererts dit jaar naar verwachting drukken. Het goede nieuws is dat het extra aanbod aan schroot aan het eind van 2017 naar verwachting volledig is verdwenen. Dit zou moeten bijdragen aan een herstel van de ijzerertsprijs in 2018.

Ironore

Bron: Bloomberg , 31 mei 2017

Ik ga ervan uit dat de positieve trends voor koper en aluminium zullen doorzetten. Beide metalen hebben in de nabije toekomst minder aanbodrisico's, wat een bodem onder de prijzen zou moeten leggen. We hebben onze portefeuilles met bedrijfsobligaties uit opkomende markten op deze verwachtingen gepositioneerd. We zijn in de grondstoffensector onderwogen in ijzerertsbedrijven. We blijven echter letten op beleidswijzigingen in China die tot een andere beleggingscase kunnen leiden.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.