Somberte houdt aan bij beleggers

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

De beleggingsexperts blijven somber zo blijkt uit de maandelijks enquête van Corné van Zeijl. Het hele jaar, afgezien van januari, zijn de experts al somber geweest voor de AEX . Pas de laatste maand lijkt het een beetje uit te komen. De AEX daalde met 3,1%, geen drama maar toch ook niet iets om vrolijk van te worden.

Als u nu denkt dat de experts hun gelijk te halen door nu neutraal of positief te gaan, dat is niet zo. Men blijft gewoon negatief op vrijwel het zelfde niveau als de maand daarvoor.

Een van de belangrijkste reden om somber is dit keer de verwachte rentestijging, omdat centrale bankiers minder gaan stimuleren. Het aanstaande winst seizoen kijkt men met vertrouwen tegemoet.

Aexaandelen
 • optimistisch 20%
 • neutraal 41%
 • pessimistisch 39%
  -20%

  Ook de voor de vooruitzichten voor het komende halfjaar blijft men erg terughoudend. Ook hier voor dezelfde reden, de aanstaande rentestijging.

  Aexhandel
 • optimistisch 29%
 • neutraal 36%
 • pessimistisch 35%
  -6%

  Lange termijn trend somber

  Deze maand heb ik er ook eens een grafiek bij gedaan, waarin het 12 maands gemiddelde staat van beide data series De donker blauwe lijn zijn de 6-maands vooruitzichten, de groene lijn de 1-maands vooruitzichten. Opvallend is dat de experts op lange termijn meestal optimistisch zijn. Alleen is dat de laatste tijd niet met geval. De lijnen bewegen over het algemeen wel in cadans met elkaar.

  Aexgrafiek

  Aandelenkeuzes leverden kleine min op

  De keuze van individuele namen in de afgelopen lieten een klein min zien. Dat kwam vooral omdat men Ahold Delhaize bij de toppers had staan. Nu waren er afgelopen maand al diverse negatieve signalen zoals waarschuwingen bij concurrent Kroger en minder voedsel inflatie in de US. Maar de klapper kwam toen Amazon.com de overname van Whole Foods aankondigde.

  Het aandeel verloor in juni uiteindelijk 14,7%. De keuze voor Galapagos en Altice aan de flopperskant maakte gelukkig veel goed. Per saldo deden de toppers het iets minder dan de floppers. De IEX lezers lieten overigens een veel slechtere performance laten zien. Zij hadden KPN bij de toppers staan. Dat aandeel daalde 7,6%.

  Aexbeurs

  Voor de komende maand zoekt men het vooral in de verliezers van de maand daarvoor. Ahold staat met stip bovenaan en ook Galapagos staat bij de toppers. Bij Unilever en AKZO denkt men dat de overname premie er uit zal lopen, nu er geen overname meer komt. Ook Gemalto wordt bij de floppers vaak gemaakt, zonder specifieke reden.

  Beursaandelen

  Er deden deze maand 66 experts aan de enquête mee.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.