Beleggers blijven somber in enquete Van Zeijl

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

Juli was een mooie beursmaand. De AEX steeg maar liefst 3,6%. Dit werd vooral gedragen door de grote vier. ING, ASML , Royal Dutch Shell en Unilever lieten allemaal weer een mooie koerswinst zien. De midkap index steeg daarentegen slechts een magere 0,6%, vooral door een reeks van teleurstellingen bij onder andere Refresco, OCI , Intertrust en Air France-KLM Air France-KLM . Er was daar overigens ook een mooie uitschieter, BE Semiconductor met plus 17%.

Maar deze mooie performance beïnvloedt de mening van de experts niet. Men is en men blijft somber. En dat voor 7e keer op rij maar liefst. Sinds deze sombere reeks begon is de AEX 10% gestegen.

De redenen die voor de somberte werden aangegeven, waren de traditionele slechte augustus maand en de mogelijke acties van de ECB. Over de economie en de winsten maakt men zich geen zorgen. Een genoemde reden om juist positief te blijven is nog steeds het TINA argument. Op aandelen krijg je immers een stuk meer rendement dan op obligaties.

Aandelenbeleggen

Lange termijn vooruitzichten

Ook voor de lange termijn blijft men somber, om dezelfde reden als voor de korte termijn. Opvallend is dat de percentages voor de korte en de lange termijn precies aan elkaar gelijk zijn.

Beleggersaandelen

Mooie performance aandelenkeuzes

De experts hebben deze maand een mooie performance neergezet. Aan de positieve kant lieten alle aandelen een plus zien. En bijna allemaal zelfs beter dan de AEX . Bij de floppers was Gemalto de grote knaller met een min van maar liefst 17,4%. Dat tikt flink aan. Jammer dat men ook Arcelor Mittal had gekozen. Maar goed, de floppers stegen gemiddeld 5,6% en de floppers verloren 1,0%. Een long short zouden een plus van 6,6% hebben opgeleverd. Dat is een mooie score.

Aexaandelen

AEGON topper voor augustus

Ondanks de goede performance van AEGON, blijft het aandeel bij de toppers staan. Dat geldt ook voor Ahold-Delhaize. Gemalto staat er ook bij de toppers. Opvallend want vorige maand was het nog een flopper. Dat komt vooral omdat veel experts een rebound in de koers verwachten. De zoveelste winstwaarschuwing was de zoveelste klapt in het gezicht van beleggers. Maar Gemalto ’s koersdaling was zo heftig, dan men dat toch wat overdreven vindt. Bij de floppers staan twee rente gevoelige aandelen, Altice met zijn vele schulden en Unibail omdat alle onroerend goed fondsen als sector rentegevoelig zijn. Aexbeleggen

Aan de enquête van deze maand deden 57 beursprofessionals mee.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.