Lage koers/winst-verhoudingen altijd goed

De koers/winst-verhouding geldt steevast tot de meest bekende aandelenratio’s. We zien in de praktijk dat deze ratio nog steeds ‘als een tierelier’ werkt want mandjes met aandelen met lagere koers/winst-verhoudingen leveren veel meer op dan die met hogere. En dit is op zich vreemd want als deze ratio erg populair is dan zou het effect in de praktijk absoluut weggevaagd zijn want markten zijn immers behoorlijk efficiënt.

Desalniettemin blijven wij absoluut een grote fan van deze ratio. De onderstaande grafiek toont de rendementen van mandjes met aandelen met koers/winst-verhoudingen tussen de 5 en de 10. Gemiddeld leverden deze mandjes jaarlijks ruim 16 procent per jaar op.

Koerswinstverhoudingen

Uiteraard kan niet 1 ratio de markten voorspellen want ook dit mandje met ‘goedkope’ aandelen verloor ruim 40 procent in 2008. Dit zien we bij alle screeners die wij volgen maar het verlies van dit mandje was wel relatief lager. De onderstaande tabel laat de rendementen van deze screener zien onderverdeeld in de verschillende marktkapitalisaties. De microcaps zijn de bedrijven tot aan 250 miljoen euro marktkapitalisatie. En dit loopt zo verder op tot de megacaps die de allergrootste bedrijven ter wereld zijn.

Aexaandelen

Wat ons opvalt is dat we bij de verschillende marktkapitalisaties vrij weinig verschillen zien. De meest rechter kolom laat de jaargemiddelden zien en hier zien we geen hele grote afwijkingen. Wel dat de microcaps het het beste hebben gedaan maar dit komt ook deels doordat microcaps in het algemeen het beter doen in verband met de extra compensatie voor de hogere risico’s (de ‘size’ premie).

Om de rendementen nog verder te duiden laten we de rendementen zien wanneer we in 2004 100 euro in dit mandje belegd hadden. Dit mandje is nu midden 2017 ruim 540 euro waard (inclusief de herbelegde dividenden).

Beurskoersenaex

U ziet hier de val van het kapitaal in 2008 maar dit werd in de jaren er op ruimschoots gecompenseerd.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.