Schroders: Europese aandelen kunnen komende drie jaar 30% stijgen

Rorybateman
Rory Bateman

Omdat de rentetarieven op lagere niveaus zullen normaliseren en de winstmarges verder verbeteren, ziet Rory Bateman, Hoofd Europese aandelen bij Schroders , opwaarts potentieel voor Europese aandelen.

Irrationele waarderingen? Het kan nog hoger!

Van diverse kanten klinkt de waarschuwing dat de huidige waarderingen irrationeel beginnen te worden. Het is waar dat aandelen goed gerendeerd hebben in de afgelopen jaren, maar Bateman ziet voldoende opwaarts potentieel voor de Europese aandelenmarkten. Hij voorspelt een stijging van 30% gedurende de komende drie jaar. Hij ziet hiervoor twee belangrijke aanjagers: lage rente en groeiende winstmarges.

Inflatiegebrek houdt rente laag

Bateman vergelijkt de Europese economie met een supertanker, die op koers ligt en daar voorlopig nog wel even op blijft. Echter, ondanks de economische verbetering, willen de lonen maar niet stijgen en daardoor blijft de inflatie op een laag niveau. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is er dan ook eigenlijk geen reden om de rente fors te verhogen. Het zou immers niet goed uitpakken voor het herstel van de economie. Ook de dalende obligatierente wijst erop dat de obligatiemarkt de inflatie niet als een actueel probleem inschat. De visie van Schroders is dan ook dat de rente normaliseert op een lager niveau dan n het verleden.

Waardeing kan omhoog

Er ligt een historische relatie tussen rente en aandelenwaarderingen. Een lagere rente zorgt voor een hogere waardering op de aandelenmarkten. Als de rente dus normaliseert op een lager niveau, dan impliceert dit dat de waardering van de markt op een hoger niveau komt te liggen. Op dit moment ligt de koerswinstverhouding (k/w) in Europa op 15,5x. Bij een rentenormalisatie op 2% zou een k/w van 18x passen.

Winstmarges verbeteren

Dit verklaart slechts de helft van het opwaarts potentieel van 30% dat Bateman voorspelt. De rest komt door verbetering van de winstmarges. De crisis in de eurozone heeft een significante impact gehad op de bedrijfswinsten. Maar daar ziet Bateman verbetering, hij voorspelt een groei van de winstmarges in 2017 van 12%. En dat is het begin van een meerjarig proces, waarin de Europese winstmarges uiteindelijk op het niveau van de VS komen te liggen.

Om bovenstaande redenen ziet Bateman veel opwaartse ruimte voor Europese aandelen. De Europese economie is in goede doen. Een hogere marktwaardering, gedreven door een langdurige lagere rente, gecombineerd met verbetering van de winstmarges, kunnen goede rendementen in de komende kwartalen opleveren.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.