Experts houden somberheid vol

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

September 2017 was een prachtige maand met een koerswinst van 4,1%. Dat komt in september niet zo vaak voor. Het was daarmee de beste september maand van de afgelopen 20 jaar.

Ondanks deze mooie performance blijven de experts somber gestemd. Er zijn 6% punten meer pessimisten dan optimisten. De sombere stemming komt vooral de door de verwachte negatieve effecten van afbouwen van QE.

De optimisten wijzen op de goede economische groei en de winstontwikkeling.

Aexbeleggen

 • optimistisch 28%
 • neutraal 36%
 • pessimistisch 36% -9%

  Bescheiden optimisme komende halfjaar

  Voor de komende zes maand is het lichte optimisme van de vorige maand gebleven. Het is overigens nog ver beneden het gemiddelde overal deze jaren. Dat gemiddelde (sinds januari 1999) bedraagt 32% punten in het voordeel van de optimisten.

  Aexaandelen

 • optimistisch 33%
 • neutraal 39%
 • pessimistisch 28% 6%

  Uitstekende performance stockpicks

  De performance van de aandelenkeuzes was uitstekend. De toppers gingen met 7,2% omhoog, terwijl de floppers met 7,1% daalden. Alle toppers stegen en met mooie cijfers en bijna alle floppers daalden. Alleen Unilever liet een plus zien maar dan ook een heel miniem plusje van 0,06%. Een fictief long/short fonds zou 14,4% hebben verdiend (het verschil komt door de afronding). Het is al die jaren slecht vier maal eerder gebeurt dat die keuzes nog beter waren dan nu. Ook de IEX lezers deden het goed, maar daar bleef uiteindelijk 4,6% aan de strijkstok hangen.

  Beursaex

  Ahold weer favoriet

  Met zulke cijfers willen we natuurlijk graag weten wat de experts de komende maand voor keuzes hebben gemaakt. Ahold is opnieuw bij verre favoriet. Afgelopen maand was dat ook al zo en liet het aandeel een bescheiden outperformance zien. 19 experts hebben het aandeel als top aandeel staan en slechts een expert denkt dat oktober een slechte maand gaat worden voor AholdDelhaize. Ook AEGON komt weer op de topperslijst voor. De lijst wordt vervolmaakt door Boskalis (een naam die je vrijwel nooit ziet, zowel bij de toppers als de flopper), DSM en Heineken . Bij de floppers staan oude bekende als Altice , Unilever en Unibail-Rodamco. Verder staan er Aalberts en AKZO-Nobel op. De sterke koersstijging van Aalberts was volgens sommige experts overdone en zal zich in oktober corrigeren.

  Aex2017

  Deze maand deden er 69 experts aan de enquête mee.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.