K/W sterke indicator rendementen EU aandelen

We zien bij de mandjes met de koers/winst-verhoudingen voor de Europese aandelen een sterk verband met de rendementen. Hoe lager de koers/winst-verhoudingen hoe lager de rendementen is de standaard theorie en dit zien we duidelijk terug bij de Europese aandelen.

Een hogere koers/winst-verhouding betekent dat beleggers relatief meer voor de winst per aandeel betalen hetgeen duidt op positieve verwachtingen voor de verwachte winsten. Hoe meer beleggers dus willen betalen hoe hoger de rendementen zijn geweest. We zien dit goed in de onderstaande tabel:

Mandjes koers/winst-verhoudingen Europa: hand in hand met rendement

Koerswinstverhoudingen europa

Mandjes EU aandelen: hoe hoger de koers/winst-verhouding hoe hoger de 12-maandsrendementen waren

We zien dus dat alle mandjes hier oplopend zijn: bij een hogere koers/winst-verhouding was er ook een hoger rendement van dat mandje over de afgelopen 12 maanden. In het onderstaande filtermenu ziet u de details van de selectie voor de mandjes met de koers/winst-verhoudingen tussen de 0 en de 5. Dit mandje verloor over de afgelopen 12 maanden circa 16%. Maar eigenlijk is dit mandje een soort 'probleemmandje' want koers/winst-verhoudingen van net boven de 0 duidt vaak op probleemgevallen zoals hele extreem gedaalde koersen en winsten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij naderende faillissementen of andere problematiek. We raden dus aan om meer te kijken naar de aandelen met koers/winst-verhoudingen van minimaal 5 om zodoende de probleemgevallen wat meer buiten te kunnen sluiten.

Mandjes lage koers/winst-verhoudingen Europa

Koerswinstverhoudingen laag

Het mandje met de aandelen met koers/winst-verhoudingen tussen de 0 en de 5 koerst nu op een heel fors dividendrendement van 5 procent. Dit is echter op basis van de dividenden die in 2019 uitgekeerd werden over het boekjaar 2018. Nu met de Covid-19 crisis zijn heel veel dividenden fors verlaagd of zelfs geheel ingetrokken dus we tonen hier wel een onrealistisch dividendrendement.

Mandje EU aandelen k/w 5 tot 10

Koerswinst aandelen

Dit mandje heeft al een lager dividendrendement: 3,3 procent nog steeds. Over de afgelopen 12 maanden verloor dit mandje bijna 12 procent. U ziet in de lijst een hele rits aandelen. Om het wat overzichtelijker te maken hebben we bij de volgende selectie alleen de megacaps geselecteerd:

Selectie megacaps koers/winst 5 tot 10

Megacaps aandelen

U ziet dat de selectie fors verkleind is omdat we nu alleen de aandelen met marktkapitalisaties vanaf 20 miljard euro tonen. Dit mandje verloor sinds een jaar terug circa 21 procent. Deze aandelen koersen dus op basis van de koers/winst-verhoudingen relatief aantrekkelijk. Daarnaast worden op bijna alle grote aandelen opties aangeboden en dat maakt het natuurlijk interessant om er eventueel calls en/of puts op te schrijven.Vanuit Analist gaan we hier in de toekomst meer aandacht aan besteden.