Vaker aandelen verversen om tilts te voorkomen

Het is voor beleggers absoluut essentieel om veelvuldig alle aandelen die in de portefeuille zitten kritisch tegen het licht te houden. De tijd van het jarenlang op de plank leggen is volgens fondsmanager Martin Skanberg toch echt passé.
Martinskanberg
Martin Skanberg
Skanberg, die vooral op herstelkandidaten jaagt, stelt aandelen altijd weer naar een bepaalde stroming tenderen en dat moeten beleggers volgens hem voorkomen. Hij bedoelt hiermee om de invloeden van value, kwaliteit en momentum eigenlijk buiten de deur te houden omdat anders de herstelperiode weer voorbij kan zijn en daar wil hij juist van profiteren.

Een voorbeeld van een herstelkandidaat is volgens hem Volkswagen. Dit aandeel werd en masse gedumpt in verband met het dieselschandaal. Dit aandeel werd door hem gekocht in de veronderstelling dat het te zwaar was afgestraft. ”Wij willen zeker op tijd weer uit Volkswagen want wij richten ons in principe alleen op deepvalue aandelen die nog in een hersteltraject zitten” aldus Skanberg.

Klassieke variabelen dominant

Ondanks dat hele beleggingsindustrie continu op zoek is naar nieuwe manieren om aandelenkoersen te voorspellen blijven de klassieke waarderingsvariabelen toch dominant. Dit is vrij opvallend want ondanks de enorme bekendheid van deze variabelen negeert het gros van de markt ze toch blijkbaar. Dit negeren van de klassieke waarderingsatio’s zorgt juist weer voor beleggingskansen zo stelt Skanberg.

De klassieke waarderingsratio’s zijn onder andere de alom bekende koers/winst-verhouding, de EV/ EBITDA en omzetratio’s. “Deze waarderingsratio’s staan voor ons al een paal boven water en zijn voor ons het startpunt om de bedrijven verder te onderzoeken” zo stelt Skanberg. Deze eerste filtering richt zich vooral de bedrijven die hard afgestraft zijn. Voorbeelden hiervan zijn de hard gedaalde aandelen zoals SAP AG en RWE AG .

Meerder filteringen

Na deze eerste filtering wordt er verder op het bedrijf ingezoomd en wordt er gekeken naar zaken zoals de kapitaalspositie, het dividendbeleid en het management. Dit lijkt op het eerste oog natuurlijk op een vrij doorsnee beleggingsaanpak maar het onderscheid probeert Skanberg te maken door juist voor een hoge omloopsnelheid van de aandelen te kiezen. ”Het behoorlijk veel verversen van onze portefeuille zorgt er juist voor dat er geen ‘stijltilt’ in de portefeuille ontstaat” aldus Skanberg. Hiermee bedoelt Skanberg dat de markten van tijd tot tijd gedomineerd worden door value, kwaliteit of momentum. Een buy & hold portefeuille wordt daarom vaak of door de ene of door de andere stijl gedomineerd aldus Skanberg. Als je dus te veel ‘buy & hold’ bent dan ben je dus meer overgeleverd aan de grillen van de markt, hoe goedkoop de aandelen ook kunnen zijn zo stelt Skanberg. Door op tijd aandelen weer te verkopen en nieuwe te verkopen tracht hij het zwaartepunt van de portefeuille op ‘deep value’ te houden in combinatie met tegen het marktsentiment in gaan.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.