Jacht op hoog dividend minder gevaarlijk

Bijdrage geschreven door Ronald Kok, RBA

Ronaldkok
Ronald Kok

Het leek altijd een vast credo dat beleggers niet de aandelen met de hogere dividendrendementen moeten kopen. Immers hoe lager de koers hoe hoger het dividendrendement. Voorbeelden hier van kennen we helaas maar al te veel. Zoals bijvoorbeeld Ageas en KPN die tijdens hun val op geprognotiseerde dividendrendementen van soms meer dan 15 procent noteerden. Wanneer het dividend werd verlaagd of ingetrokken bleek het dus een wassen neus te zijn geweest. Op de langere termijn zien we echter niet perse grote risico’s bij de aandelen met de hogere dividendrendementen.

Geen valuetrap

Het kopen van aandelen met wel erg extreem aantrekkelijke waarderingen wordt ook wel de valuetrap genoemd. Dit impliceert dat het kopen van deze aandelen eigenlijk een valstrik is en dat er zeker een luchtje aan de aandelen moet zitten. Achteraf klopt dat natuurlijk wel bij bijvoorbeeld de aandelen Ageas , ING, ABN Amro en KPN . Maar het op voorhand volledig uitsluiten van de aandelen met de extreem hoge dividendrendementen is niet altijd een goed idee. Op ons platform hebben we een screener gebouwd die ieder jaar de aandelen met dividendrendementen tussen de 5 en de 7 procent koopt. Dit zijn natuurlijk extreme rendementen en de begrenzing tot 7 procent is gedaan om excessen te voorkomen. Dit zien we bijvoorbeeld bij de kleinere aandelen die weliswaar een hoog dividend beloven maar ook weer problemen geven qua liquiditeit.

Rendementen door de tijd heen

Hoogdividend

De bovenstaande grafiek toont de rendementen van de screener die puur de aandelen koopt met rendementen tussen de 5 en de 7 procent van de Amerikaanse, Europese en Russische markten. Gemiddeld leverde dit hele simpele mandje een rendement op van ruim 10 procent per jaar (zie de onderstaande tabel). Uiteraard was er ook in 2008 een forse dip en daalde het mandje met maar liefst 27 procent. Deze daling valt echter wel mee vergeleken met de internationale beurzen die ruimschoots halveerden in dat jaar.

Dividendaandelen

Uiteraard is vooral bij deze dividendscreener een enorm herbeleggingseffect aanwezig. Hiermee bedoelen we dat er op de langere termijn een behoorlijk rente op rente effect is dat nominaal steeds sterker wordt.

In de onderstaande grafiek ziet u het totale rendement van 100 euro in 2004 geïnvesteerd in een mandje. Op jaarbasis leverde dit mandje over de periode 2004 tot en met september 2017 een rendement op van gemiddeld 16 procent per jaar. Hier blijken 2 dingen uit: 1 succesvol beleggen kan heel eenvoudig en 2 het rente op rente effect is door de tijd heen gigantisch.

Dividendbeleggen

Wel dienen we op te merken dat deze mandjes uit behoorlijk veel aandelen bestaan. Dit levert uiteraard meer transactiekosten op maar anno 2017 zijn deze kosten op hun laagste niveau ooit. Maar door juist meer aandelen in uw portefeuille te hebben wordt u portefeuille ontzettend resistent tegen grote klappen. Op de langere termijn zult u daar vast de vruchten van plukken.

Amerikaanse aandelen met hoge dividenden

De onderstaande tabel toont een recente uitdraai van Amerikaanse aandelen die op dit moment met forse dividendrendementen noteren.

Aandelenmetdividend

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.