Wat is blockchain

Het zal u vast niet ontgaan zijn dat er enorm veel te doen is rondom de blockchain en de (daarbij behorende) bitcoin. Dagelijks staan de kranten hier vol van en ook veel niet-beleggers zijn hier sterk in geïnteresseerd. Maar wat is nu die ‘blockchain’? Een blockchain is een gedigitaliseerde, gedecentraliseerde publiek grootboek van alle transacties van de cryptomunten. Dit grootboek (oftewel grote database) groeit constant en laat dan alle transacties (blocks) door de tijd heen zien. Dit is breed toegankelijk en dus niet op 1 centraal punt (zoals bij de ECB). Iedere aangesloten computer op de blockchain ontvangt een update van de transacties. Het doel hiervan is om de transacties transparanter te maken.

Van origine was de blockchain puur voor de bitcoin opgericht. De technologie hiervoor heet de ‘Distributed Ledger Technologie’, oftewel DLT. Momenteel wordt de DLT technologie in een scala van commerciële toepassingen gebruikt.

Momenteel wordt blockchain gebruikt om transacties te verifieren en te coderen. Daarnaast kunnen bijna alle soorten documenten in het system vastgelegd worden. Zo kan dus bijvoorbeeld vastgelegd worden wie de eigenaar van een tekst, muziekstuk of object is. Omdat data op deze manier bij iedereen bekend kan zijn wordt het voor fraudeurs praktisch onmogelijk om nog te gaan sjoemelen. Als een ‘record’ (oftewel iets dat in de blockchain is ingevoerd) kan het dus nooit meer door iemand anders bewerkt/ weg gehaald worden.Dit is dus een groot voordeel ten opzichte van een central georganiseerd system waarbij als iemand eenmaal de toegang heft zomaar zaken kan verduisteren, veranderen etc.

De geschiedenis van blockchain

De Japanner Satoshi Nakamto geldt als de grondlegger van de blockchain. Hij had in 2008 de beginselen gebouwd waarop het grootboek van de bitcoin begon te draaien. Dit startte met een zogenaamd ‘peer to peer’ network en werd via een verouderd serversysteem verwerkt. Eén van de redenen voor de introductie van de blockchain was het oplossen van de anders noodzakelijke ‘double spending’. Hiervoor zijn nog altijd derde partijen zoals een bank nodig en via de blockchain gaat dit voortaan direct. De woorden ‘block’ en ‘chain’ werden eerst nog door Satoshi Nakamoto’s originele ontwerp in 2008 los van elkaar geschreven. Pas sinds 2016 werden de woorden aan elkaar geschreven. In augustus 2014 was het blockchain bestand nog 20 gigabytes. In januari 2015 was dit 30 gigabytes en tussen januari 2016 en januari 2017 groeide het van 50 naar 100 gigabytes.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.