Lente brengt optimisme

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

Afgelopen maand waren de experts neutraal en de index kwam per saldo ook nauwelijks van zijn plek (-1,1%). Voor de komende zien de experts het weer zitten. 42% van de experts denkt dat de AEX gaat stijgen in april. 25% verwacht een daling. De optimisten zien een goede economie, een lage rente en minder onrust op het politieke front als pluspunten. Eén expert ziet de onrust op de beurs als aanleiding voor Draghi om het voet nog iet langer op het gaspedaal te houden. Dat levert langer een lage rente op en dat is weer positief voor aandelen. Men denkt wel dat de toegenomen bewegelijkheid in de markten aanwezig blijft.

Beleggenaex

Voor de halfjaar prognoses zien de experts het wat minder rooskleurig in. Er zijn slechts 4,3 procentpunten meer optimisten dan pessimisten. Opvallend, want meestal is men positiever op de langere termijn dan op de kortere, maar dat is deze maand niet zo.

Aexaandelen

Prima keuzes in maart

De aandelenkeuzes waren prima de afgelopen maand. De topper hadden iets beter gekund. Alleen Ahold sprong er echt bovenuit. Maar gescoord werd er vooral met de floppers. Altice , Arcelor Mittal, Galapagos en vooral Boskalis (die zat toen nog in de AEX ) lieten flinke minnen zien. Alleen jammer van Unilever . Dat aandeel ging met 6,7% omhoog. Maar per saldo gingen de floppers met bijna 7% naar beneden. Vandaar dat een fictief long/short fonds afgelopen maand maar liefst 5% zou hebben verdiend. Een top maand dus. Ook de IEX lezers lieten een positieve performance zien, maar een stuk minder dan de experts. Hun netto performance was 1,9%.

Aexamsterdam

ING weer bovenaan bij toppers

Bij de toppers van april staat ING weer fier bovenaan, net als vorige maand. Alleen leverde het toen een min van een dikke 5% op. Galapagos is een opvallende mover. Afgelopen maand stond het nog bij de floppers en dat was een goede keuze, maar de experts vinden het aandeel wel genoeg gedaald. Voor april staat het op nummer 2 bij de toppers. Aan de flopperskant komen we allemaal bekenden tegen. Arcelor, Altice , AKZO en Unibail.

Beursaex

Er deden 69 experts met de enquête mee.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.