Does Risk Seeking Drive Stock Prices (Post en Levy)

Een stochastische dominante analyse naar de voorkeuren en percepties van beleggers

De onderzoekers Post en Levy onderzoeken of de zucht van beleggers naar risico’s een verklaring is voor aandelenrendementen. Hiervoor wordt de stochastisch dominante efficiëntie getoetst op een waarde-gewogen marktportefeuille ten opzichte van benchmarkportefeuilles, book to market ratio’s en momentum. Aangetoond wordt dat risico-aversie voor verliezen en de zucht naar winsten een verklaring zijn voor aandelenrendementen.

Het gemiddeld lagere rendement op large caps, groeiaandelen en aandelen die het in verleden omlaag gingen (losers) kunnen een verklaring zijn voor het verlangen naar neerwaartse protectie tijdens bearmarkten en de zucht naar risico ten tijde van bullmarkten.

De onderzoekers stellen dat ze hypothese van de MSD (Markowitz Stochastishe Dominantie) van de marktportefeuille ten opzichte van de benchmarkportefeuilles gevormd op basis van marktkapitalisatie, groei/waarde en momentum niet kunnen verwerpen. Dit houdt in dat de genoemde (Fama & French) factoren niet geheel dominant zijn en dat storingstermen (random) dominant zijn. De resultaten zijn in lijn met die van het onderzoek naar gedrags-portefeuilletheorie van Shefrin en Statman (2000). Volgens de onderzoekers hebben beleggers een hoger marginaal nut (verlangen) naar rijkdom en overwegen ze de kansen daar op. Dit komt neer op onnodig risicozoekend gedrag.