Sterke performances Amerikaanse midcaps: + 34 procent

Sterke performances Amerikaanse midcaps: + 34 procent

De forse stijgingen van de meeste Amerikaanse kapitaalsgewogen indices duiden op harde stijgingen van de aandelen met de hoogste marktkapitalisaties. Zo wegen in de zogenaamd breed samengestelde S&P 500 index maar een klein groepje van 20 aandelen zweer zwaar en de overige 480 aandelen wegen amper in deze index.

Het is daarom interessant om te kijken of de aandelen met de lagere marktkapitalisaties ook dito stijgingen gehad hebben. Kijkende naar het Amerikaanse midcap segment, de bedrijven met marktkapitalisaties tussen de 1 en de 5 miljard dollar dan zien we dat deze groep over de afgelopen 12 maanden gemiddeld 34 procent koerswinst had.

Amerikaanse aandelen marktkapitalisaties 1 en 5 miljard dollar

Amerikaansemidcaps

Te zien is dat Peabody Energy het enige aandeel is dat in de min staat over de afgelopen 12 maanden. De relatief sterke stijging laat zich ook zien in de vrij hoge Shiller PE (CAPE) van 28.

Deze groep wordt op gemiddeld 2 maal haar boekwaarde per aandeel verhandel (kolom koers/boekwaarde).

Amerikaanse large caps: marktkapitalisaties tussen 5 en 20 miljard dollar

Amerikaanselargecaps

De Amerikaanse large caps hebben het met een plus van ruim 40 procent net aan beter gedaan dan hun iets kleinere collega’s. De bovenstaande tabel toont deze groep aflopend gesorteerd op hun rendementen over de afgelopen 12 maanden.

Te zien is dat deze groep, mede door de hogere rendementen, ook gemiddeld hogere Shiller PE’s hebben (59 gemiddeld).