Sterke rendementen Europese megacaps

De stevige rendementen van de meeste Europese hoofdindices blijken toch over een vrij breed front in de markt betrekking te hebben. Hiermee bedoelen we dat het gros van de Europese kapitaalsgewogen aandelenindices vooral bepaald worden door een groepje van aandelen. Zo maakt in Nederland het groepje ING, Royal Dutch Royal Dutch Shell en Unilever het gros van het rendement van de AEX -index uit.

Wanneer we dieper in de markten kijken dan zien we dat ook de aandelen die minder zwaar wegen in de grote indices over de afgelopen 12 maanden behoorlijk stevige rendementen behaald hebben. Over de afgelopen 12 maanden was het rendement van de Europese megacaps (aandelen met een marktkapitalisatie van minimaal 20 miljard euro) 32,5 procent.

Europese megacaps aflopend gesorteerd 12 maandsrendementen

Europesemegacaps

Sterk herstel Spaanse megacaps

Te zien is dat de hard afgestrafte aandelen Acciones Iberdrola en Nokia met grote afstand de winnaars zijn in het Europse megacapsegment. Acciones Iberdrola won in de afgelopen 12 maanden ruim 244 procent na dat het in de voorgaande periode uiteraard hard afgestraft werd. Dito geld ook voor het Finse Nokia . Verder zien we herstel bij diverse de bekende grote Spaanse banken.

Verder zien we in de tabel (in de bovenste rij met de gemiddelden) dat de hogere koersen gemiddeld gesproken ook gepaard gaan met hogere relatieve waarderingen. Zo zien we de Shiller PE (ofwel de CAPE) op een fors niveau van 46 staan. Ondanks de hogere waarderingen is het dividendrendement van de Europese megacaps toch nog zo’n 2,7 procent (bij dito uitkeringen als in 2013).