Italiaanse banken aantrekkelijk aldus WisdomTree

Mei 2018 was een volatiele maand voor Italiaanse aandelen als gevolg van de onzekerheid over de vorming van een nieuwe Italiaanse regering, met intensieve politieke onderhandelingen die tot op het allerlaatste moment voortduurden.

Christophergannati
Christopher Gannatti

Nu Italië eindelijk een nieuwe regering heeft, nadat er een akkoord was bereikt tussen de Vijf-sterrenbeweging en de Liga, vraagt Christopher Gannatti, hoofd research WisdomTree Europe zich af wat de gevolgen hiervan zijn voor Italiaanse bankaandelen.

Italiaanse banken in opgaande lijn?

Na een sterke prestatie tussen januari en april zijn Italiaanse bankaandelen in mei sterk gedaald omdat beleggers een veel hoger risiconiveau ten opzichte van Italië hadden ingeprijsd. De FTSE MIB Banks Index daalde in de loop van de maand met meer dan 19%, meer dan tweemaal de daling van de bredere MSCI Italy Index in dezelfde periode. Terwijl de MSCI Italy Index in de eerste vijf maanden van 2018 een licht positief rendement liet zien, daalde de FTSE MIB Banks Index in die periode met meer dan 7%. Nu Italië echter een nieuwe regering heeft gevormd, is een kritische bron van risico verdwenen. Kan de volgende stap voor deze index worden gezet, gezien het feit dat het sentiment ten opzichte van Italië sterk wordt weerspiegeld in de bewegingen in de FTSE MIB Banks Index ?

Economische groei: is een doorbraak aanstaande?

Hoewel de Italiaanse economie de afgelopen jaren ondermaats is gegroeid, blijkt uit de gegevens dat de inflatie in mei meer dan het dubbele bedroeg van de maand ervoor, met een prijsstijging van 1,1 procent op jaarbasis, vergeleken met 0,5 procent in april, volgens de voorlopige ramingen van Istat. De inflatie in Italië is historisch gezien aan twee factoren gekoppeld: de hogere grondstoffenprijzen en de vraag naar inkopen. De hogere olieprijs heeft hoogstwaarschijnlijk een rol gespeeld bij de recente inflatiestijging, maar het lijkt erop dat er ook een grotere vraag is naar de goederen en diensten die in het consumentenprijsindex-mandje zitten.

Ook al is een omslagpunt nog niet zichtbaar, toch ziet WisdomTree interessante consumptiepatronen. En dat kan nog verder versterkt worden door de plannen van de regering voor een ‘flat tax’, dat gericht is op het stimuleren van de economische groei.

Risico's banksector

Wat de risico’s betreft, zijn er twee primaire risicomaatstaven die WisdomTree heeft geanalyseerd met betrekking tot de Italiaanse banksector. De eerste belangrijke maatstaf voor het risico is de spread van de obligatierendementen van Italiaanse en Duitse staatsobligaties. Kijkend naar tienjaars obligaties, was het rendement van de Italiaanse tienjaars obligaties in 2013 3% hoger dan Duitse tienjaars obligaties. Vervolgens duurde het ongeveer vijf jaar - tot eind mei 2018 - voordat deze niveaus opnieuw werden getest. Binnen een dag zijn Italiaanse staatsobligaties geëvolueerd van een vrij laag risiconiveau naar een veel hoger risiconiveau. Sinds de aankondiging van de vorming van een nieuwe regering is de spread echter met 70 basispunten gedaald, van 3,0% naar 2,3%, wat erop wijst dat het risico is afgenomen. De andere risicomaatstaf die WisdomTree heeft geanalyseerd is de credit default swap (CDS) spread op Italiaanse banken. Deze is in mei weliswaar toegenomen, maar kwam niet in de buurt van het niveau van juni 2013, wat erop duidt dat het risiconiveau ver onder het niveau van vijf jaar geleden ligt.

Waarderingen zijn laag

Opmerkelijk is dat de FTSE MIB Banks Index momenteel handelt tegen een totale koers/winst verhouding van 9,1x, met een koers/boekwaarde verhouding van 0,6x. Dit zijn zeer lage waarderingsstatistieken, wat suggereert dat er al veel risico's in dit deel van de markt zijn geprijsd.

Conclusie

In het licht van het bovenstaande meent Gannatti dat Italiaanse banken nu een interessante beleggingsmogelijkheid bieden. Italië heeft een nieuwe regering en nieuwe regelgeving die gericht is op het verbeteren van de Italiaanse economische groei zou een positief effect kunnen hebben op de consumptie en de vraag naar krediet kunnen stimuleren.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.