ETF Securities: Landbouwgrondstoffen in trek bij beleggers

Landbouw ETP's boekten vorige week de hoogste instroom sinds oktober 2009. Sinds het begin van het jaar presteren landbouwgrondstoffen,met name tarwe, maïs, katoen en sojabonen, zeer goed dankzij sterke fundamentele factoren en door onverwachte extreme weersomstandigheden. In het geval van tarwe hebben de ernstige warme en droge weersomstandigheden in de belangrijkste teeltregio's geleid tot bezorgdheid over een lagere wereldwijde tarweproductie. Volgens het laatste maandelijkse verslag van de World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) zal de internationale tarwevoorraad in 2018/19 naar verwachting met 9,3 miljoen ton dalen als gevolg van een lagere productie en vormt daarmee het kleinste aanbod in drie jaar. Vorige week kregen de tarweprijzen ook de wind in de rug na het nieuws dat het Oekraïense ministerie van landbouw overwoog om de hoeveelheid maaltarwe die het land exporteert te beperken.

In het geval van maïs heeft de vraag de hoge prijzen ondersteund. Na 5 jaar van overschotten, zou de markt een tekort moeten vertonen aangezien de consumptie het aanbod overtreft, waarmee de voorraden op een zesjarig dieptepunt van 152 miljoen ton worden gebracht volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

Ondertussen lijkt de markt voor soja verstrikt te zijn geraakt in het kruisvuur van het handelsconflict tussen de VS en China. Desondanks blijven de zorgen over drogere weersomstandigheden en afnemende bodemvochtigheidsniveaus op een belangrijk moment voor de ontwikkeling van sojabonen de sojamarkt ondersteunen naar hogere niveaus.

De markt voor katoen lijkt ook te profiteren van de recente schattingen van het USDA dat het wereldwijde aanbod naar beneden heeft bijgesteld en het verbruik hoger heeft ingeschat. Ondanks de aanhoudende handelsfricties lijken beleggers, naarmate de fundamentele vooruitzichten voor de meeste landbouwgrondstoffen verbeteren, posities in te nemen via gediversifieerde mandjes van landbouwgrondstoffen.

Voor de vijfde week op rij was er vorige week sprake van uitstroom uit Goud ETP’s. De goudprijzen hadden vorige week nog steeds te maken met een forse tegenwind temidden van een sterkere US Dollar, optimistischer vooruitzichten voor de Amerikaanse economie tijdens de Fed-bijeenkomst en het positieve arbeidsmarkt in de VS.

Gediversifieerde Grondstoffen ETP's kregen voor de derde week op rij te maken met uitstroom. De cyclus van vergeldingsmaatregelen tussen de VS en China vertoonde vorige week geen tekenen van vermindering. China bevestigde dat het een lijst had opgesteld van producten uit de VS ter waarde van 60 miljard dollar waarop het tarieven zou opleggen als Trump niet zou terugkomen op zijn dreigement om de tarieven op Chinese producten ter waarde van 200 miljard dollar te verhogen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.