Zerohedge duidt op bubbel autosector

In de Verenigde Staten dreigt een nieuwe crisis met rommelkredieten aan de oppervlakte te komen. De problemen lijken dit keer echter niet veroorzaakt te worden door een vastgoedzeepbel, maar wel door risicovolle kredieten in de autosector. Dat is de boodschap van de Amerikaanse financiële nieuwssite ZeroHedge in een commentaar op het recordniveau autokredieten dat in de Verenigde Staten wordt opgetekend.

Record aan autoleningen

“Uit cijfers van het kredietbureau Equifax blijkt dat er eind juni dit jaar in de Verenigde Staten voor een recordbedrag van 924,2 miljard dollar aan autoleningen uitstond,” aldus ZeroHedge. “Dat betekende een stijging met 6,9 procent tegenover hetzelfde tijdstip vorig jaar. Een recordaantal van 65 miljoen Amerikanen wordt met de afbetaling van een autolening geconfronteerd."

"Ook dat betekende een toename met meer dan 6 procent. Autoleningen vertegenwoordigen in de Verenigde Staten inmiddels bijna de helft van het aantal nieuwe kredieten die buiten de vastgoedsector worden toegekend.” Hogere risicoprofielen

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden volgens de cijfers van Equifax in totaal 12,5 miljoen nieuwe autokredieten toegekend. Dat betekende een stijging met 4,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. “Er moet echter worden vastgesteld dat 31,2 procent van alle nieuwe autoleningen is toegekend aan gezinnen met een hoog risicoprofiel,” merkt ZeroHedge op.

De cijfers maken duidelijk dat de opmerkelijke opstoot in de Amerikaanse autoproductie op het einde van de lente en het begin van de zomer kan worden toegeschreven aan een aankoopgolf bij de Amerikaanse bevolking, gedreven door risicovolle kredieten. Het aantal rommelkredieten in de autosector is gestegen tot het hoogste niveau in acht jaar.”

Ook Equifax maakt gewag van een piekperiode in de Amerikaanse autokredieten. “Die trend wordt gedreven door het aanbod van hoogwaardige automodellen op de markt en een toegang tot aantrekkelijke financieringsmogelijkheden,” zegt Amy Crews Cutts, hoofdeconoom bij Equifax .

UItgestelde aankopen

“Tevens moet er echter worden gewezen op de verouderende leeftijd van de Amerikaanse autovloot, waarbij vele gezinnen de aankoop van een nieuwe wagen de voorbije jaren tot een later tijdstip hebben opgeschoven. Al die factoren hebben een omgeving gecreëerd waardoor de consument sneller bereid is om een nieuwe wagen aan te kopen.”

Cutts wijst er echter op dat bij het aantal risicovolle autokredieten een status-quo wordt opgetekend, zodat er volgens haar van een zeepbel geen sprake is.

Bron: Express.be