Schroders: Healthcare-sector biedt ook volgend jaar goede groeimogelijkheden als gevolg van innovatie

De healthcare-sector is dit jaar een van de best presterende sectoren geweest. Zal die blakende gezondheid aanhouden? John Bowler, fondsbeheerder bij Schroders , denkt van wel, omdat innovatie de prestaties van de sector blijft aanjagen. Een nieuwe productencyclus biedt aantrekkelijke kansen voor beleggers,’. zo schrijft hij in ’Healthcare: an innovation injection'. Medicijnontwikkeling is een belangrijke groeimotor voor de sector, concludeert Bowler, terwijl hij Novartis , Amgen en Sanofi onder de loupe neemt.

Nieuwe technologieën

Johnbowler
John Bowler

Healthcare profiteert momenteel van nieuwe technologieën en inzichten op het gebied van genen en proteïnes, waardoor ziektebeelden beter begrepen worden. Gecombineerd met gezondere investeringscriteria stijgt de productiviteit in de sector. De innovatie wordt vooral zichtbaar in het toenemend aantal ’biologische’ medicijnen dat een goedkeuring heeft gekregen. Dat zijn medicijnen op proteïnebasis.

Deze innovatie is breder dan alleen immunotherapie bij oncologie. Bowler wijst concreet op de gevulde pijplijn bij Novartis , Amgen en Sanofi, die volgend jaar nieuwe biologische medicijnen op de markt brengen tegen hartfalen en ter verlaging van cholesterol. Het laat zien dat er bedrijven zijn die weten te profiteren van de nieuwe productencyclus.

De lange termijn groeiverwachtingen stijgen al dankzij de innovatieve ontwikkelingen. Maar de waarderingen liggen nog ver onder het niveau van de vorige innovatiecyclus, eind jaren negentig. De koerswinstverhouding is terug op het historisch gemiddelde, maar zeker nog niet hoog te noemen.