Nederlanders beleggen in bier

Het is de Nederlandse koopmansgeest die het wint van het Belgische biervakmanschap, want het zijn onze noorderburen die als eerste starten met een ‘Nationale Bierbank’, waar je kan investeren in bewaarbieren. Initiatiefnemers zijn culinair journalist Felix Wilbrink en bierkenner Fiona de Lange. ‘We hopen hiermee het bier naar een hoger gastronomisch niveau te brengen’, klinkt het.

Het duo werkt alleen samen met een selectief aantal brouwerijen die bier van een constante kwaliteit leveren. Bier kan je bewaren, zelfs tot ver na de officiële houdbaarheidsdatum. ‘Als je dat maar doet onder de juiste bewaarcondities. Vooral donkere bieren die nagisten op de fles zijn ideaal om bij te houden’, aldus Felix Wilbring. ‘De temperatuur mag niet te extreem en frequent schommelen. En het bier moet lekker kunnen rusten in het donker. De smaak ontwikkelt zich fantastisch als je bier in de juiste condities verder laat rijpen.’

Niet alle bieren komen voor bewaring in aanmerking, het zijn vooral de donkere bieren, dubbels, bokbieren, geuzes en quadruples die er beter van worden. Smaken worden complexer. Kenners spreken bijvoorbeeld van portificatie bij een lang bewaard bokbier of een gerstewijn. Het bier gaat smaken naar een oude port. Het is net als bij wijn, alleen de beste bieren worden beter bij juiste bewaring.

Steeds meer restaurants gebruiken gerijpte bieren in plaats van wijn om volmaakte smaakcombinaties te verkrijgen. De prijs van een goed bewaard bier kan enorm oplopen. Tot op heden is de ervaring dat de betere bieren na circa vijf jaar hun optimale smaak hebben bereikt. De bieren waarin wordt geïnvesteerd, worden bewaard in het Fort bij Spijkerboor (Westbeemster) in Nederland.<*p>

De Belgische bieren die in de nieuwe bierbank worden bewaard zijn: Val-Dieu Grand Cru van Brouwerij Val-Dieu, Gouden Carolus Cuvée van de Keizer van Brouwerij Het Anker, Pannepot Reserva 2010 van de Struise Brouwers, Cuvée du Château van Brouwerij Van Honsebrouck, Oude Geuze Boon van Brouwerij Boon en de Westmalle Dubbel van de Trappistenbrouwerij Westmalle.

Bron: Express.be