China verdringt Verenigde Staten als grootste olie-importeur

China heeft tijdens de maand april de Verenigde Staten voor het eerst ingehaald als de grootste importeur van ruwe olie ter wereld. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld.

Uit cijfers van de Chinese overheid blijkt dat het land tijdens de maand april gemiddeld 7,4 miljoen vaten olie per dag heeft ingevoerd. In de Verenigde Staten werd daarentegen een gemiddelde import van 7,2 miljoen vaten per dag gemeld.

Door de opkomst van de lokale schalieproductie zijn de Verenigde Staten minder afhankelijk geworden van geïmporteerde olie, terwijl de vraag vanuit China, ondanks de afzwakkende economische groei van het land, verder blijft toenemen. Onder meer de import uit Iran werd gevoelig opgedreven.

Verdere groei

Dat heeft volgens Amrita Sen, analist bij consulent Energy Aspects, mogelijk te maken met het feit dat Iran tot belangrijke kortingen bereid zou kunnen zijn om zijn banden met de Chinese oliebedrijven te versterken. Ook de goedkopere prijzen op de internationale oliemarkt hebben China mogelijk aangezet om zijn voorraden verder op te bouwen.

Indien het lage prijsniveau verder wordt aangehouden, mag volgens waarnemers worden verwacht dat de Chinese vraag nog verder zal toenemen.

Tegelijkertijd wordt gemeld dat de Chinese petroleumexport tijdens de maand april met 41 procent is gedaald. Dat maakt volgens de analisten wellicht een einde aan de speculaties dat het land met een tekort aan opslagcapaciteit geconfronteerd dreigde te worden.

Bron: Express.be