Motley Fool tipt kleine onderzoeksfarmaceuten PRA, Medpace en Syneos

De bekende Amerikaanse website Motley Fool.com schreef onlangs over drie in hun ogen ondergewaardeerde farmacieaandelen. Getipt werden PRA Health Sciences (NASDAQ:PRAH), Medpace Holdings (NASDAQ:MEDP) en Syneos Health(NASDAQ:SYNH). Deze 3 bedrijven zijn genaamde ‘contract research organizations’ (CRO’s) die actief zijn met klinische onderzoeken. De meeste van deze aandelen zitten sterk onder de radar omdat ze doorgaans niet naar buiten komen met veel van hun onderzoeksresultaten. Momenteel wordt ruim 40 procent van de klinische onderzoeken door de grote farmaceuten aan dergelijke CRO’s uitbesteed.

PRA Health Sciences

Dit aandeel won dit jaar al ruim 17 procent. Over 2018 zag dit bedrijf haar omzet met ruim 27,1 procent stijgen bij een met 29,8 procent gestegen resultaat. Michael Bonello, CFO van het bedrijf, gaf onlangs aan dat meer dan de helft van hun omzet afkomstig is van de grote farmaceutische bedrijven en 16 procent van grote biotechbedrijven. PRA Health Sciences levert ook data-analyse, technologie en consultancydiensten. De meeste analisten op Wall Street rekenen op een jaarlijkse winstgroei van 16 procent voor de komende 5 jaar. Dit is echter lager dan in de voorgaande jaren.

Medpace

Ook het aandeel Medpace doet het dit jaar goed. Het aandeel staat sinds begin dit jaar ruim 13 procent in de plus. Over 2018 liet het bedrijf een omzetgroei van bijna 24 procent bij een winstgroei van maar liefst 71,7 procent. Medpace is als het war een veel kleinere variant van PRA Health Sciences. Haar klanten zijn ook fors kleiner. Jesse Geiger, de CFO van het bedrijf, gaf bij zijn toelichting op de vierde kwartaalscijfers aan dat zijn bedrijf vooral blijft focussen op de kleinere en middengrote biofarmateutische bedrijven. Oncologie is een grote tak van het bedrijf naast cardiologie, endocrinologie en zenuwstelselziektes.

Voor dit jaar rekenen de meeste analisten op een jaarlijkse omzetgroei van 20 procent. Ook hier is het percentage in het verleden hoger geweest. Mede hierdoor verdubbelde de beurskoers van Medpace Holdings de afgelopen jaren dan ook.

Syneos Heath

Ten slotte tipt de Motley Fool het aandeel Syneos Health. Dit bedrijf is dit jaar met een plus van 33 procent het best presterende van de genoemde drie. Over 2018 zag Syneos Health haar omzet met maar liefst 136,9 procent stijgen bij een winstgroei van bijna 39 procent. Het meeste van de groei komt door de fusie in 2017 met inVentiv Health. In februari dit jaar startte de Amerikaanse beurswaakhond SEC nog een onderzoek tegen het bedrijf inzake haar financiele rapportages. Voor de komende 5 jaar ligt de consensus op een omzetgroei van 11,5 procent per jaar.

Motley Fool benadrukt wel dat de risico’s van het beleggen in deze aandelen erg groot zijn. Zo zou de handelsoorlog tussen China en de VS een forse tik kunnen uitdelen aan PRA Health Sciences omdat zij vrij veel belangen heeft in de regio Azie-Pacific.