Gezondheidszorg en verkiezingen

Marshall Gordon, bestuurder, Senior Research analist gezondheidszorg, portefeuillebeheerder, Clearbridge Investments (een dochterbedrijf van Legg Mason )

Marshallgordon
Marshal Gordon

De onzekerheid aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen kan kansen bieden binnen sommige deelgebieden van de gezondheidszorg.

De presidentsverkiezingen van 2016 maken veel ophef, maar betekenisvolle veranderingen aan het Amerikaanse systeem voor gezondheidszorg zijn in vrijwel elk scenario ondenkbaar. De politieke retoriek zal wel een impact hebben op de aandelenprijzen, in de eerste plaats die van de farma- en biotech-bedrijven – zeker in november en mogelijk ook tot in het voorjaar van 2017.

Het belangrijkste politieke vraagstuk voor de gezondheidszorg zijn de prijzen van geneesmiddelen. De zorgverzekering, meer bepaald de individuele verzekeringen en de overheidsregeling, kan ook in het vizier komen van de kandidaten. Hillary Clinton vormt in dat opzicht een groter risico voor het status-quo dan Donald Trump. De omvang van het risico hangt af van het feit of de Democraten de scepter zullen zwaaien in zowel het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat.

Wij zien twee mogelijke scenario’s mocht Clinton de verkiezingen winnen:

  • Wordt Clinton president, maar komen de Democraten niet aan de macht in zowel het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat, dan verwachten we een politieke blokkering. Opeenvolgende beleidsfases om de uitbreiding van Medicaid te bevorderen en de publieke uitwisseling te ondersteunen, kunnen alsnog door een verdeelde regering geraken.
  • Zelfs al wint Clinton en krijgen de Democraten het voor het zeggen in het Congres, dan nog zullen de zittende Democraten hun duurste voorstellen waarschijnlijk niet kunnen doordrukken.

    Ondanks de nadruk van haar campagne op de prijzen voor geneesmiddelen is de gezondheidszorg een minder grote prioriteit voor Clinton dan immigratie, openbare infrastructuur en inkomensongelijkheid. Wij geloven dat deze problemen – en benoemingen – haar tijd waarschijnlijk meer in beslag zullen nemen en haar politieke kapitaal zullen opsouperen. De Democratische meerderheden in het Huis en de Senaat zullen klein zijn, waardoor filibusteren niet is uitgesloten als de wetgeving rond de gezondheidszorg aan de orde is. Bovendien dreigen de Democraten veel Senaat-zetels te verliezen bij de verkiezingen in 2018 en de kandidaten die meedingen in de bikkelharde strijd in 2018 zullen de meest radicale voorstellen van Clinton rond gezondheidszorg misschien niet steunen.

    Over het algemeen zijn de Democratische voorstellen negatief voor de farma- en biotechaandelen, positief voor zorgverleners die onder Medicaid vallen en neutraal voor commercieel beheerde zorgaandelen. De prijszetting van biofarmaceutische producten na een overwinning van Clinton en de Democraten in beide huizen kan sterk onder druk komen te staan wanneer er opnieuw een controverse rond de prijzen zou ontstaan, zoals de situatie met Turing Pharmaceuticals/Martin Shkreli die de angst bij het grote publiek aanwakkerde en de administratie een mandaat gaf om op te treden.

    Aan Republikeinse zijde is Donald Trump niet op de proppen gekomen met een uitgewerkt beleid inzake gezondheidszorg. Raakt hij verkozen, dan zal hij waarschijnlijk neigen naar de voorstellen van de Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden. Zowel Trump als de afgevaardigden beloven de Affordable Care Act in te trekken en de uitbreiding van de dekking terug te draaien. De Republikeinen plannen de hervormingen terug te schroeven en te vervangen door een meer marktgerichte benadering van de zorgverzekering.

    De voorliggende Republikeinse voorstellen zijn negatief voor de ziekenhuizen en zorginstellingen die onder Medicaid vallen en positief voor Medicare Advantage-verzekeraars.

    We blijven vasthouden aan onze langetermijnvisie voor farma en biotech. De sector blijft in een gezond tempo innoveren en de aandelen tonen zich nu al voorzichtig met betrekking tot de prijszetting in de VS. We zijn ervan overtuigd dat een algemene angst in de aanloop naar de verkiezingen mogelijkheden biedt om de bestaande posities in biofarmabedrijven op of uit te bouwen en verwachten dat er een herstel komt van zodra de onzekerheid wegebt.

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.