Kansen in kleine oliebedrijven

De koersen van de wat kleinere oliebedrijven in de VS zijn hard gedaald. Het bloed stroomt door de straten terwijl er eigenlijk voor veel kleine bedrijven weinig grote problemen aan de horizon liggen. Als we kijken naar de Oil Exploration & Production ETF (XOP), dan zien we dat deze dicht bij de all time low levels staat.

Oliebedrijven

Redenen dat kleine oliebedrijven afgestraft worden op de beurs:

Kapitaalmarkten op slot

Veel van de kleine Amerikaanse oliebedrijven groeiden behoorlijk hard in de afgelopen jaren. De schalieolie productie in Amerika neemt steeds verder toe. Om te blijven groeien hebben de bedrijven investeerders nodig. Deze investeerders blijven voorlopig weg. De kapitaalmarkten lenen weinig aan deze bedrijven en zijn zeker streng voor bedrijven die behoorlijke schulden op de balans hebben staan. Gevolg hiervan is dat deze bedrijven niet gemakkelijk meer kunnen groeien.

Cashflow vaak negatief

Veel van de kleine oliebedrijven zijn cashflow negatief en focussen op autonome groei. Dit betekent dat er vaak geen direct rendement is voor aandeelhouders in de vorm van dividend en/of share buybacks. In combinatie met de moeite die de oliebedrijven hebben om verder te groeien door de kapitaalmarkt die op slot zit, staan investeerders momenteel niet te springen om in de olieaandelen te stappen.

Klimaat aandacht

De trend naar alternatieve energiesoorten is hevig en zal zo blijven. Hierdoor is er momenteel weinig animo voor de wat kleinere olieaandelen. Echter, olie zal nog heel lange tijd nodig blijven en bijvoorbeeld de auto-industrie is maar een erg klein gedeelte van de totale olieconsumptie. Veel partijen wensen milieuvriendelijk te investeren en dat zal waarschijnlijk wel zo blijven. Ook dit draagt bij aan lage waarderingen van vooral de kleinere oliepartijen. Van de grotere partijen zoals Royal Dutch Shell wordt wel verwacht dat zij uiteindelijk met de milieutrend mee kunnen gaan.

Politieke onzekerheid

Enkele democratische presidentskandidaten zijn erg negatief over de olie-industrie en er gaan zelfs geruchten dat ze zo ver willen gaan als de fracking business aan banden te leggen. Met fracking zijn oliebedrijven in staat om schalieolie en schaliegas uit gesteenten te halen. Tegenwoordig wordt dit veel gedaan in de VS en wordt een groot deel van de totale olieproductie door middel van fracking geproduceerd. Aangezien de VS erg afhankelijk is geworden van de fracking business, is er weinig kans dat dit ook echt verboden gaat worden. Daarnaast is het momenteel zo geregeld dat elke staat zelf mag beslissen, waarbij de kans erg klein is dat een staat hard zal optreden wanneer deze voornamelijk afhankelijk is van de olie-industrie

Beleggen in kleine olieaandelen?

De bovenstaande redenen hebben een soort van toxic mix gevormd waarbij het lijkt dat de hele olie-industrie gaat instorten. Dit zijn vaak de momenten dat u contrair moet handelen. Er zijn problemen in de olie-industrie, maar deze industrie zal nog voor veler jaren bestaan. Bedrijven die financieel solide zijn en in staat zijn om de kostprijs van olie steeds te verlagen, zullen spekkoper zijn. De bedrijven die veel schulden hebben en een verder dalende olieprijs meemaken zullen het moeilijk krijgen en mogelijk failliet gaan of voor een habbekrats worden opgekocht.

Als u in oliebedrijven investeert, investeer dan vooral in de bedrijven met schulden die niet boven de 2x EBITDA uitkomen. Daarnaast is het belangrijk dat het management veel ervaring heeft in de olie-industrie. Als u niet te veel exposure wilt hebben naar individuele oliebedrijven kunt u investeren in de Oil Exploration & Production ETF (XOP), die mijns inziens op een aantrekkelijk lange termijn niveau staat.

Wilt u diepere analyses lezen met slimme handelsmogelijkheden, kijkt u dan eens op hubenscapital.com.

De auteur, Sven Hubens, is oprichter van Hubens Capital (www.hubenscapital.com). Hubens Capital richt zich op het geven van vermogensadvies aan particulieren en het analyseren van de vooral wat kleinere value stocks.