DWS: Drone-aanval toont kwetsbaarheid olieproductie

Afgelopen weekend vernietigde een drone-aanval in Saoedi-Arabië 5% van de wereldwijde olieproductie kwam stil te liggen. Dit was de grootste en meest onverwachte aanbodshock in de geschiedenis, een gebeurtenis die een bedreiging vormt voor de wereldeconomie, volgens de Duitse vermogensbeheerder DWS.

Afgelopen maandag handelde Brent een vat olie 20% hoger, maar dit zakte naar 8% tegen het eind van de middag. Dit kan het resultaat zijn van de dalende vraag naar olie en de belofte van Saoedi-Arabië om een derde van de totale productie diezelfde ochtend te herstellen. Toch zal het waarschijnlijk weken duren voordat de wereldwijde olie productievoorraad is hersteld. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit zich vertaalt in een acute vermindering van de fysieke olievoorziening. De voorraden in OESO-landen stegen in juli tot 2,93 miljard vaten en lag met 20 miljoen vaten ver boven het vijfjarig gemiddelde.

De drone-aanval laat zien hoe makkelijk het is om schade toe te brengen aan de cruciale onderdelen van de energie-infrastructuur. De Houthi-rebellen in Jemen claimden de verantwoordelijkheid voor de aanval, Amerika trekt dit in twijfel en wijst naar Iran. Hoe dan ook gaat dit de vredesonderhandelingen tussen beide landen verder bemoeilijken.

Het blijft lastig om in te schatten hoe beleggers op deze ontwikkelingen gaan reageren. Darwei Kung, Commodity Portefeuillebeheerder DWS: “Voor de drone-aanval, vroeg de markt zich al af hoe om te gaan met een eventueel olie-surplus in 2020, aangezien de kans groot is dat de vraag naar olie daalt door de economische vertraging. De IEA heeft eerder deze week zelfs de vraagprognose voor 2020 naar beneden bijgesteld. De piek in de olieprijs zal weinig invloed hebben op de vraag, andere trends hebben meer gewicht”.

Het kan zijn dat beleggers deze aanval in hun beslissingen meenemen, zeker als de algemene marktstemming er een is van risicoaversie. Ongeacht de acute en middellange termijneffecten van deze aanval, zal de wereldeconomie het hoofd moeten zien te bieden aan dit nieuwe type geopolitieke dreiging.