Overzicht corona-investmentnieuws: Pandemie maakt nieuw slachtoffer, Amerikaanse olie

Bijdrage door Bellier Financial

De prijs van een vat West Texas Intermediate zakte maandag voor het eerst onder nul, omdat producenten gedwongen werden kopers te betalen om olie uit handen te nemen. De wereldwijde lockdowns hebben de wereldwijde vraag naar ruwe olie naar schatting met maar liefst een derde verminderd.

De impact van Covid-19 maakt deel uit van een diepere en langere trend, waarbij de vraag naar olie reeds af nam, dat zegt Lloyd McAllister, responsible investment analist bij Newton Investment Management in zijn laatste publicatie No particular place to go?

Als er een verschuiving naar een groenere toekomst plaatsvindt en alternatieve energiebronnen meer grip krijgen, ‘zou de vraag naar fossiele brandstoffen zoals olie kunnen wegvallen (...) waarmee we meer zogenaamde stranded assets zullen zien in de hele sector voor fossiele brandstoffen en andere daarmee gelinkte industrieën.’

In sommige gevallen zijn hernieuwbare energiebronnen al goedkoper dan fossiele brandstoffen. Het vervangen van oude fossiele brandstoffen ‘door een combinatie van hernieuwbare technologieën wordt een economisch rationele keuze’, zegt McAllister. Zowel beleggers als producenten van fossiele brandstoffen moeten oppassen. ‘Stranded assets zijn een nuttig concept voor bedrijven om hen te helpen ervoor te zorgen dat ze op een verstandige manier kapitaal alloceren, rekening houdend met vraagvoorspellingen op lange termijn.’

Terwijl de lage olieprijzen helpen om de inflatie te onderdrukken, is een grote vraag of het buitengewone 'rondpompen van geld' zal leiden tot rendement?

Esty Dwek, Head of Global Market Strategy, Dynamic Solutions bij Natixis Investment Managers, denkt van niet. Centrale bankiers proberen al jaren de inflatie op te krikken, maar met een werkloosheid van 15% ‘is het onwaarschijnlijk dat we uitgavenuitgaven of kredietgroei zullen zien’, stelt ze in The Big Spend. Hoewel QE de overtollige reserves van banken opdrijft, garandeert dit niet dat ze worden ingezet. ‘Als er geen vraag is naar deze reserves, stijgt de geldsnelheid niet, waardoor de inflatie ook niet stijgt’, legt ze uit. Het is onwaarschijnlijk dat de enorme fiscale stimuli ook inflatoir zullen zijn, aangezien ze dienen als inkomensvervanging in plaats van extra uitgaven.

Aangezien inflatie waarschijnlijk geen zorg voor 2020 is, vermindert Natixis voorlopig de allocatie naar vastrentende waarden niet. ‘Inderdaad, met een lagere rente die langer laag blijft, denken we dat de zoektocht naar yield nog wel enige tijd zal voortduren. Desalniettemin is het logisch om wat inflatie gerelateerde obligaties en goud aan te houden.’

Beleggers verkiezen in de door covid-19 aangejaagde jacht naar veiligheid terecht investment-grade obligaties boven aandelen, stellen Paul Brain en Howard Cunningham van Newton IM, onderdeel van BNY Mellon Investment Management, in hun laatste blog Save and Prosper.