Historie van de bitcoin

Een van de meest in het oogspringende financiële innovaties van de afgelopen jaren was absoluut de entree van de cryptovaluta’s. Dit zijn digitale valuta die niet via de standaard handelsbeurzen verhandeld worden maar via hypermoderne digitale technieken. De meest bekende digitale valuta is natuurlijk de bitcoin. Na de start van de bitcoin kwamen er heel veel andere digitale valuta bij maar de bitcoin lijkt nog met afstand de meest populaire munt.

Decentrale munt

Als schrijfwijze wordt vaak met de Bitcoin met een hoofdletter het mondiale betaalsysteem bedoeld. De bitcoin met de kleine letter staat weer voor de munt als digitale valuta. De bitcoin is dus de eerste gedecentraliseerde munt die zonder een centraal systeem werkt. Dit is dus totaal anders dan de traditionele valuta die centraal gereguleerd worden. Traditionele munten hebben ook een rentevoet en die hebben traditionele valuta dus niet. Er is dus geen sprake van wat voor vorm van toezicht, interventie, handhaving of wat dan ook bij de cryptovaluta. Dit maakt de cryptowereld natuurlijk gelijk ook een vrij instabiele wereld met een enorme bewegelijkheid.

Oprichting bitcoin

Transacties van bitcoins gebeuren dus direct tussen gebruikers onderling. Dit wordt ook wel peer-to-peer genoemd. Deze transacties worden weer gemonitord via zogenaamde netwerk nodes. Dit wordt verwerkt via cryptografie en worden dan centraal verwerkt in een openbaar gedistribueerde database: de blockchain. Om de 10 minuten worden hier de zogenaamde blokken aan toegevoegd. De blockchain staat voor een keten van blokken dus en werd in 1998 voor het eerst beschreven door Wei Dai. Pas in 2009 werd het als opensource software geïmplementeerd door Satoshi Nakamoto. Nakamoto was de oprichter van de eerste blockchain database. Een belangrijke drijfveer voor de oprichting van de blockchain technologie was het oplossen van het zogenaamde ‘double-spendingprobleem’. Hierdoor konden elektronische betalingen voortaan zonder tussenkomst van een centrale partij plaatsvinden. Double spending staat dus voor het doen van 2 transacties: van de ene partij naar de centrale partij en dan weer naar de andere partij. Via blockchain is de centrale tussenpartij (lees een bank) dus overgeslagen. De naam Satoshi Nakamoto is niet een echte naam maar een pseudoniem van een onbekend persoon of een groep. Dit is dus heel onduidelijk maar wel gebruikelijk in de wereld van hackers en het geeft natuurlijk zo al direct de mystiek van de crytpowereld weer. Nakamoto was tot en met december 2010 actief betrokken bij de ontwikkeling van de bitcoin.

Blockchain uitleg

Op 3 januari 2009 ging bitcoin voor het eerst van start op de blockchain. Dit eerste genesisblok had de tekst The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks". Op 12 januari 2009 werd de eerste bitcointransactie verstuurd door Satoshi Nakamoto. Sindsdien werden er tot begin 2016 ongeveer 100 miljoen bitcointransacties gedaan. Per begin 2020 was dit aantal opgelopen tot 300 miljoen transacties.

Niet meer bijdrukken

Veel van de redenen dat bitcoin van de grond is gekomen liggen vooral in de frustratie dat er maar 1 centrale bank is. Dus dan ook maar 1 partij die de rente bepaalt en ook nog eens heel veel geld mag bijdrukken. Door geld bij te drukken kan er, als het echt op grote schaal gebeurd, gaat de inflatie omhoog. Dit betekent dat het leven voor iedereen zo maar duurder kan worden zonder dat ze er voor gecompenseerd worden. Het bijdrukken van geld konden centrale banken natuurlijk al sinds het loslaten van de Goudstandaard in 1973. Tot 1973 was de waarde van de dollar gekoppeld aan de goudprijs. Centrale banken hebben eigenlijk altijd wel geld bijgedrukt maar de hoeveelheden die sinds 2008 in het financiële systeem werden gepompt door het bijdrukken zette veel kwaad bloed in de maatschappij. De centrale banken hadden toen de geldpersen enorm hard aangezet om zo met dit geld het financiële systeem overeind te hadden (dit financiële systeem waar ze zelf verantwoordelijk voor waren nota bene.

Ouderwets bankverkeer nadelig

Veel wrevel kwam er uit de maatschappij dat het de mensen zelf waren die de dupe waren van alle financiële malaise en dat ze er dan ook nog eens voor moeten bij betalen in de vorm van een hogere inflatie. Dit was voor veel mensen onacceptabel en zo groeide de drang steeds meer om een munt te hebben die niet zomaar bij gedrukt kan worden. Dit werd dus de bitcoin. Hier is dus geen centraal orgaan (lees een centrale bank actief) die de regels dicteert maar het systeem zelf dicteert de regels. De bitcoin was in de beginjaren nog echt een ‘niche ding’ van en door hackers. Maar langzamerhand werd de digitale munt populairder en gingen bedrijven de munt ook al accepteren. Dit mede door de afwezigheid van transactiekosten en de extreem snelle betaalsnelheid. Anno 2020 is het internationale betalingsverkeer nog steeds heel ver weg van waar het uiteindelijk zou moeten zijn. Internationale betalingen kosten nog steeds aanzienlijk veel geld en kosten ook nog een lange periode. Verder worden er in het weekend en op de feestdagen geen banktransacties gedaan waardoor betalingen nog steeds erg tijdrovend zijn.

Tot aan begin 2017 kabbelde de bitcoin gestaag en stevig onder de radar van de media omhoog. Er waren weken in 2017 dat de munt zonder enig nieuws van zichzelf iedere dag maar in waarde toenam. Vooral in de periode eind 2017 tot en met begin 2018 kwam de bitcoin helemaal tot leven en steeg zelfs tot boven de 20.000 dollar. Dit was ook meteen haar alltime high tot nu toe. Sinds die piek kelderde de digitale munt enorm tot niveaus tussen de 5.000 en de 10.000 dollar. Tot heden is de bitcoin nog steeds erg volatiel. In 2019 koerste deze munt wederom rond die niveaus. Midden maart 2020 schoot de koers van de bitcoin ook mee omlaag door de malaise door het verschrikkelijke coronavirus. De koers halveerde bijna van 9.000 dollar tot circa 5.000 dollar.