Ontstaansgeschiedenis bitcoin

De laatste jaren waren er relatief weinig financiële innovaties. Maar met afstand de grootsten waren de indexfondsen en de cryptovaluta. Met cryptovaluta bedoelen we valuta die enkel decentraal digitaal verhandeld worden via moderne technieken. Met afstand de meest bekende cryptomunt is natuurlijk de bitcoin. De bitcoin werd wel opgevolgd door andere cryptovaluta (zoals de Riple en de litecoin) maar de bitcoin is nog steeds met grote afstand de meest populaire cryptomunt.

Munt is decentraal

Om verwarring te voorkomen: de Bitcoin met een hoofdletter staat voor de munt als het centrale betaalsysteem. De bitcoin geschreven met een kleine letter staat weer voor de munt alszijnde de digitale valuta. De bitcoin is dus de eerst munt die decentraal verhandeld wordt zonder een centraal systeem. Dit is zodoende een totaal ander betaalsysteem dan de traditionele betaalsystemen die allemaal centraal bestuurd worden. In tegenstelling tot de traditionele munten hebben cryptovaluta dus geen rentestanden. Bij de cryptovaluta is dus ook geen sprake van wat voor toezicht dan ook. Door het gebrek aan toezicht is de cryptowereld dus ook minder stabiel en kent het een enorme volatiliteit.

Blockchain in het kort

De oprichting van de bitcoin

De transacties tussen gebruikers onderling geschieden dus direct tussen de gebruikers. Peer-to-peer wordt dit ook wel genoemd. Alle transacties worden weer verwerkt via netwerk nodes. Deze verwerking gebeurt via cryptografie. Eerst worden de transacties centraal verwerkt en gaan dan naar de blockchain. Iedere tien minuten worden deze blokken toegevoegd (aan de blockchain). Blockchain staat voor een keten aan blokken. In 1998 al werd de eerste blockchain beschreven door Wei Dai. Echter in 2009 werd het als opensource software ingevoerd door Satoshi Nakamoto. Satoshi Nakamoto wordt gezien als de oprichter van de blockchain database. Het double-spending probleem was eigenlijk de belangrijkste drijfveer om de blockchaintechnologie van de grond te zetten. Door deze oprichting konden de eerste electronische betalingen dus al zonder de toekomst van een centrale partij starten.

Het fenomeen 'double-spending' staat voor het doen van 2 transacties: dus van de ene partij naar de centrale partij en dan weer naar de andere partij. Bij de blockchain is er dus geen sprake van een centrale partij. Satoshi Nakamoto is trouwens niet de echte naam van de blockchain. Het is een pseudoniem van een onbekend persoon of groep. Deze onbekendheid is natuurlijk wat dubieus maar dit is vrij gangbaar in de wereld van de hackers. Het geeft zo goede mystiek van de cryptowereld weer. Tot en december was Nakamoto actief bij de ontwikkeling van de bitcoin. De bitcoin ging voor het eerst van start op 3 januari 2009 op de blockchain. Het eerste block op de blockchain (ook het genesisblok genoemd) had de tekst "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks". Satoshi Nakamto deed op 12 januari 2009 de eerste bitcointransactie. Sinds de start zijn er tot en met begin 2016 rond de 100 miljoen bitcointransacties al gedaan. Begin 2020 was dit total aantal gerezen tot circa 300 miljoen transacties.

Geen 'gebijdruk'

Eén van de belangrijkste redenen voor de oprichting van de bitcoin is de aanwezigheid van één centrale speler (de centrale bank). Dit betekent dat er maar één partij is die kan bepalen hoeveel geld er jaarlijks bijgedrukt kan worden. Bijdrukken van geld is natuurlijk geen gratis geld. Wanneer dit op grote schaal gebeurd gaat natuurlijk de inflatie omhoog want er komt meer geld in het systeem zonder dat het aanbod van producten mee stijgt. De consequentie van het veel bijdrukken van geld is natuurlijk dat de producten en diensten duurder worden zonder dat de consumenten en bedrijven hiervoor gecompenseerd worden. Dit bijdrukken van geld werd trouwens al gedaan sinds het loslaten van de goudstandaard in 1973 (Bretton Woods). De dollar was tot en met 1973 nog gekoppeld aan de goudprijs. Door de jaren hebben centrale banken eigenlijk altijd wel geld bijgedrukt. Maar de geldpers ging pas echt aan in 2008 toen de financiële markten hard crashten. Dit aanzetten van de geldpers zorgde voor veel kwaad bloed in de maatschappij. De centrale banken zetten toen de geldpers maximaal aan om het financiële systeem te redden.

Traditioneel bankverkeer niet optimaal

Veel rumoer kwam er natuurlijk uit de maatschappij omdat de mensen een hogere inflatie kregen waar ze niet voor gecompenseerd werden. Het enorme rumoer leverde zoveel frustratie op zodat er steeds meer gezocht werd naar een munt die niet zomaar bijgedrukt kan worden. Hiermee ontstond dus de bitcoin. Bij de bitcoin is er dus geen centrale organisatie maar het systeem bepaalt de regels. Eigenlijk was de bitcoin bij de lancering echt een specifiek iets van hackers nog. Echter na verloop van tijd werden de digitale munten steeds populairder en werden ze steeds meer geaccepteerd. De afwezigheid van transactiekosten en de extreme snelheid zorgden natuurlijk voor steeds meer interesse. Echter anno 2020 is het internationale betaalverkeer eigenlijk nog steeds zo ver als het al al had moeten zijn. Internationale transacties zijn nog steeds erg kostbaar en ook nog eens vrij tijdrovend. Nog steeds zijn er tijdens de feestdagen en de weekenden geen transacties. Internationale transacties kosten zodoende ook daardoor veel tijd. De bitcoin kabbelde tot 2017 gestaag omhoog maar ging mede door de aandacht van de media in 2017 extreem hard omhoog. Vooral in 2017 leek de stijging van de munt maar niet op te kunnen houden, zelfs zonder specifiek nieuws. Tot en met eind 2017 leek het feest voor de bitcoin niet op te kunnen. De bitcoin steeg zelfs tot boven de 20. 000 dollar. Deze piek is tot nu toe ook haar hoogste punt ooit. Sinds dat hoogtepunt zakte de bitcoin heel hard in en kwam weer in de bandbreedte 5. 000 en 10. 000 dollar. Ook tot begin 2020 zien we nog steeds een hele hoge bewegelijkheid bij de cryptovaluta. Ook in 2019 koerste de bitcoin rond de niveau's van 2018. Begin maart 2020 ging de bitcoin net als bijna alle andere financiële producten hard omlaag de door de malaise door het coronavirus. De bitcoin ging finaal in twee-en weer en kwam rond de 5. 000 dollar weer uit.