Bitcoin introductie

Wie zoekt naar de meest in het oogspringende financiële innovaties van de afgelopen 2 decennia zal ongetwijfeld de introducties van de cryptovaluta vinden. Cryptovaluta zijn in tegenstelling tot de klassieke munten decentraal. Klassieke valuta zijn juist centraal. De bitcoin is ontegenzeggelijk de meest bekende cryptomunt.
Cryptovaluta informatie
koers bitcoin
koers bitcoin cash
koers ethereum
koers litecoin
koers ripple
cryptokoersen
De bitcoin is ontegenzeggelijk de meest bekende cryptomunt. De koersen van de bitcoin en andere cryptovaluta treft hier.

Bitcoin in het kort

  • geen betaalkosten
  • hypersnel
  • geen kosten per transactie
  • anoniem

    Koers bitcoin

    Koershistoriebitcoin

    Decentraal

    We moeten opmerken dat de Bitcoin die dan met een hoofdletter geschreven wordt staat voor het centrale betaalsysteem. Wanneer we bitcoin weer met een kleine letter schrijven dan wordt de munt als crypto betaaleenheid bedoeld. Het is de bitcoin die de eerste munt is die ooit decentraal verhandeld werd op een digitaal platform. Er is dus een gigantisch verschil van de cryptowereld: dit is decentraal versus centraal (traditionele betaalwereld). Centrale organen zijn er niet en is er natuurlijk ook geen sprake van rentes. Toezicht in wat voor vorm dan ook is dus absoluut niet aanwezig. Dus door het hele gebrek aan toezicht is de cryptowereld dus erg bewegelijk.

    Hoe bitcoin werd opgericht

    Alle transacties gaan dus direct tussen de gebruikers onderling. Men noemt dit ook wel zogenaamde 'peer to peer' handel. Netwerknodes houden alle gedane transacties bij. De verwerking van de transacties gebeurd via cryptografie. De transcaties worden eerst verwerkt (1) en daarna opgeslagen in de blockchain (2). Om de tien minuten worden de 'blokken' met transacties aan de blockchain toegevoegd. De naam 'Blockchain' heeft dus betrekking op een reeks aan blokken. In 1998 werd het eerst blok beschreven door Wei Dai. Satoshi Nakamoto beschreef echter 11 jaar later in 2009 het eerste blok openbaar (lees als opensource software). Satoshi Nakamoto wordt hierdoor gezien als de echte grondlegger van blockchain. Eén van de grootste drijfveren om blockchain van de grond te tillen was om een oplossing te bieden voor het zogenaamde 'double spending' probleem.

    Werking blockchain

    Dankzij de blockchaintechnologie kunnen er dus transacties gedaan worden waarbij er geen centrale partij bij aanwezig is. Het double spending proces staat voor het feit dat er te allen tijde 2 processen nodig zijn: van de betaler naar de centrale partij en dan weer naar de ontvangende partij. Bij de blockchain is er dus absoluut geen centrale partij aanwezig. Dit is het grootste verschil met traditioneel betalingsverkeer.

    Satoshi Nakamoto als pseudoniem

    De naam Satoshi Nakamoto is geen echte naam van een persoon maar het staat voor een onbekende persoon of groep. De verhulling van de echte oprichter(s) onderstreept de mystiek van de cryptowereld. Satoshi Nakamoto wordt dus gezien als de oprichter(s) van de bitcoin. Hij was tot eind 2010 betrokken bij de bitcoin. De eerste transactie van de bitcoin was op 3 januari 2009. Geheel in lijn met de mystiek van de bitcoin was het eerste blok op de blockchain genaamd: "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks". Snel daarna werd op 12 januari 2009 de eerste echte bitcointransactie door Satoshi Nakamoto gedaan. Vanaf het begin van de bitcoinhandel tot begin 2016 werden er rond de 100 miljoen bitcointransacties gedaan. Per het voojaar van 2020 was dit aantal opgelopen tot ruim 300 miljoen transacties.

    Dus niet meer bijdrukken

    De grootste motivatie haalden de grondleggers van de bitcoin uit de frustratie dat centrale banken zo maar geld kunnen bijdrukken. In de "normale" bankwereld is er maar 1 partij die de regels bepaalt, rentes bepaalt en geld kan bijdrukken. Het bijdrukken van geld is uiteraard geen gratis geld. Wanneer dit op grote schaal gebeurd gaat dit natuurlijk een hogere inflatie opleveren. Denkt u bijvoorbeeld maar aan het voorbeeld van Zimbadwe. Alles wordt dan duurder en dat dit levert natuurlijk wrevel op bij de burgers. Tot en met 1973 was de Amerikaanse dollar aan de goudprijs gekoppeld. Door het akkoord van Bretton Woods werd dit losgekoppeld. Tot 1973 was de waarde van de Amerikaanse dollar dus gekoppeld aan de prijs van goud. Door de jaren heen hebben de centrale banken bijna altijd hun geldpers wel aan gehad. Echter in 2008 gingen de geldpersen pas echt heel hard aan destijds om de financiële crisis te proberen te dempen. Natuurlijk was het publiek hier niet blij mee want dit leidde natuurlijk tot meer inflatie. Nog meer wrevel ontstond natuurlijk door het feit dat de centrale banken juist zelf verantwoordelijk waren voor het financiële systeem.

    Ouderwets banksysteem suboptimaal

    Geheel in lijn der verwachting ontstond er dus rumoer in de maatschappij omdat er en een financiële crisis was en er inflatie ontstond terwijl de centrale banken dit hadden kunnen voorkomen. Dit was natuurlijk de voedingsbodem voor mensen om na te gaan denken naar een alternatief financieel systeem. En dus werd al heel snel de bitcoin in de wereld bekend. In de cryptowereld is er dus geen centrale partij of toezicht aanwezig. Vanaf begin af aan was de hele cryptowereld eigenlijk een puur hackerswereld. Na verloop van tijd werd de bitcoin steeds meer ingeburgerd en kwamen we het op steeds meer plekken in de maatschappij tegen. Het niet hebben van transactiekosten en de anonimiteit zijn natuurlijk heel aantrekkelijke eigenschappen. We zien echter dat het traditionele betaalverkeer nog steeds niet zo ver is. Zo zijn de transactiekosten heel aanzienlijk. Gaan betalingen traag en kan het absoluut niet anoniem. Dit in tegenstelling tot de bitcoin. Zo is er in de weekenden en feestdagen nog steeds geen internationaal betaalverkeer. Hierdoor hopen internationale transacties keer op keer weer op.

    Enorme bewegelijkheid cryptovaluta

    Bitcoin's koers was tot 2017 min of meer in een rustig vaarwater omhoog aan het kabbelen. Echter later in 2017 ontplofte de koers en bleef maar doorstijgen. 2017 was met afstand het meest spectaculaire jaar voor de bitcoin. Met of zonder nieuws, de koers bleef maar stijgen. Het feest voor de bitcoinbelegger stopte echter eind 2017. Kort daardoor maakte de koers haar alltime high van circa 20,000 dollar. De piek van 2017 was dus een extreme uitschieter. Sinds de alltime high ging het dus bergafwaarts met de koers en kwam de munt in een bandbreedte van 5.000 en 10.000 dollar te liggen. Ook tot heden zien we een hele hoge bewegelijkheid van de munt. In 2019 noteerde de munt min of meer rond de niveau's van 2018.

    Koers bitcoin explodeerde in 2018

    koersen bitcoin

    Helaas voor de beleggers bleek de bitcoin geen veilige haven te zijn ten tijde van het verschrikkelijke coronavirus.de bitcoin daalde net zo hard als andere beleggingcategorieën zoals vastgoed, aandelen en bedrijfsobligaties. De prijs van de bitcoin ging finaal onderuit en kwam weer rond de 5.000 dollar uit.