Bitcoin in een notendop

De introducties van de cryptovaluta zullen met grote afstand de meest indrukwekkende innovaties van de afgelopen twee decennia zijn. Als we het over cryptovaluta hebben dan bedoelen we valuta die juist decentraal verhandeld worden (traditionele valuta juist centraal). Uiteraard is de bekende bitcoin nog steeds de meest verhandelde cryptomunt. Uiteraard is de bekende bitcoin nog steeds de meest verhandelde cryptomunt. Klikt u hier voor de koersen van de cryptovaluta.

Bitcoin samengevat

  • geen kosten per transactie
  • heel snel
  • kosteloze betalingen
  • anoniem in het systeem

    Koers bitcoin

    Koershistoriebitcoin

    Cryptovaluta zijn decentraal

    Wanneer de Bitcoin met een hoofdletter schrijven bedoelen we het centrale digitale betaalsysteem. Bij het schrijven van "bitcoin" met een kleine letter dan wordt de munt als digitale betaaleenheid bedoeld. De eerste digitale munt die digitaal centraal verhandeld werd is natuurlijk de bitcoin. Het grote verschil met de ouderwetse bankwereld Is dat de cryptovaluta decentraal verhandeld worden.
    Cryptovaluta informatie
    koers bitcoin
    koers bitcoin cash
    koers ethereum
    koers litecoin
    koers ripple
    cryptokoersen
    Rentes zijn er niet en alles wordt decentraal verwerkt. Er is geen sprake van toezicht in wat voor vorm dan ook. Door het gebrek aan toezicht is er dus heel erg veel beweging in de cryptowereld.

    Ontstaansgeschiedenis bitcoin

    De transacties geschieden dus direct tussen de gebruikers onderling. De benaming voor deze directe transacties is peer to peer handel. Alle transacties worden bijgehouden via de netwerk nodes. Cryptografie is het proces van transactieverwerking. Hierna worden de transacties opgeslagen in de blockchain. Iedere tien minuten worden de blokken met transacties naar de blockchain gezet. De naam src=Blockchainsrc= staat logischerwijs dus voor de rij aan blokken die verwerkt worden. Het was Wei Dai in 1998 al die het eerste blok beschreef. Echter pas 11 jaar later, in 2009, was het Satoshi Nakamoto die het eerste blok openbaar invoerde (dus als opensource software). Nakamto wordt dus gezien als de grondlegger van de blockchaintechniek. Het double spending probleem was één van de grootste drijfveren om de blockchaintechnologie te ontwikkelen. Een centrale partij is dankzij de blockchaintechnologie dus overbodig. Double spending staat voor het proces dat er 2 processen vereist zijn: van de betalende partij naar de centrale partij en dan weer naar de ontvangende partij. Er is dus in de cryptowereld absoluut geen centrale partij. Dit is het grootste verschil met de traditionele betaalwereld.

    Satoshi Nakamoto eigenlijk onbekend

    Satoshi Nakamoto is een pseudoniem en staat voor een onbekend persoon of groep. Het feit dat de echte naam dus onbekend is onderstreept goed de mystiek van de cryptowereld. Nakamoto wordt dus gezien als de grondlegger(s) van de bitcoin (tot 2010 was hij betrokken bij de blockchain). Het was op 3 januari 2009 dat de eerste bitcointransactie gedaan werd. "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks" was de omschrijving van de eerste bitcointransactie.

    Blockchain uitleg

    Op 12 januari 2009 deed Satoshi Nakamoto uiteindelijk de eerste transactie van de bitcoin. Tussen 2009 tot en met het voorjaar van 2016 zijn er ruim 100 miljoen transacties met de bitcoin gedaan. In het voorjaar 2020 was dit aantal gegroeid tot ruim 300 miljoen transacties.

    Bijdrukken van de baan

    Het merendeel van de beweegredenen om de bitcoin te starten haalden de grondleggers uit hun ergernis dat centrale banken zomaar ten alle tijden de geldpers aan kunnen zetten. In de traditionele bankwereld bepaalt de centrale bank dus de rentes en de geldhoeveelheden. Bijdrukken van geld levert inweze niets op want de hoeveelheid activa of productiviteit etc verandert niet. Het levert alleen inflatie op. Deze automatische kostenstijgingen worden uiteraard niet op prijs gesteld door de maatschappij. De Amerikaanse dollar was tot en met 1973 gekoppeld aan de goudprijs. Het akkoord van Bretton Woods maakte een einde aan deze koppeling. De waarde van de Amerikaanse dollar was dus tot 1973 verbonden aan de waarde van het goud. De centrale banken hebben bijna altijd wel hun geldpers aan het werk gehad. In 2008 gingen de geldpersen pas echt massaal aan. Dat werd gedaan om de mondiale financiële crisis te bestrijden. Vanzelfsprekend zit niemand op inflatie te wachten en het was natuurlijk dus ook logisch dat er maatschappelijke weerstand was tegen het bijdrukken van geld. Het wrange is natuurlijk dat de centrale banken zelf verantwoordelijk waren voor het toezicht op de financiële markten en daardoor ook nog eens de inflatie aanwakkerden.

    Banksysteem in oude vorm niet optimaal

    Dat er veel rumoer in de maatschappij ontstond was natuurlijk geen verrassing.de mensen hadden al een financiële crisis en kregen dan ook nog eens inflatie erbij. Dit was uiteraard een flinke catalysator om op zoek te gaan naar een alternatief financieel systeem. Dit zorgde voor een versnelling van de introductie van de bitcoin. Een centrale partij of toezicht in wat voor vorm dan ook is in de cryptowereld niet van toepassing. De wereld van de cryptovaluta was vanaf het begin louter besteed aan hackers. Echter werd de acceptatie van de bitcoin na verloop van tijd gestaag steeds hoger. De mogelijkheid om anoniem en kosteloos te betalen maakt de bitcoin natuurlijk vrij aantrekkelijk. Het internationale betaalverkeer ligt nog mijlenver achter op de bitcoin. Banken rekenen nog steeds hele forse transactiekosten.betalingen gaan nogs steeds traag en anonimiteit is een illusie. Dit in tegenstelling tot de bitcoin. Anno 2020 worden er in de weekenden nog steeds geen betalingen verwerkt (ook niet op de feestdagen). Dit levert natuurlijk alleen maar extra tijdsverlies op.

    Cryptomunten gaan veel op en neer

    De koers van de bitcoin tot begin 2017 vrij stabiel omhoog kabbelend. Later in 2017 schoot de koers echter fenomenaal omhoog. Het jaar 2017 was met afstand het jaar van de bitcoin. Met of zonder nieuws, de bitcoin nam alleen maar in waarde toe. Eind 2017 stopte echter de euforie over de bitcoin. Net nadat de cryptomunt haar record van ruim 20,000 dollar had behaald. Dat record was dus ook de meest extreme waardering in haar historie. Na de enorme piek zakte de cryptomunt fors en kwam in het de range van tussen de 5.000 en 10.000 dollar terecht. Nog steeds is de volatiliteit van de munt heel hoog. Ook in 2019 koerste de munt rond de niveausrc=s van 2018.

    Bitcoin explodeerde in 2018

    Bitcoinkoers