Bitcoin simpel uitgelegd

Een van de meest in het oogspringende financiële innovaties van de afgelopen jaren was absoluut de entree van de cryptovaluta’s.  We verstaan onder cryptovaluta valuta die enkel en alleen digitaal verhandeld kan worden en tevens ook louter decentraal. De bitcoin is de munt die met afstand het meest verhandeld wordt (dit is ook de eerste cryptomunt).
Cryptovaluta informatie
koers bitcoin
koers bitcoin cash
koers ethereum
koers litecoin
koers ripple
cryptokoersen
De bitcoin is de munt die met afstand het meest verhandeld wordt (dit is ook de eerste cryptomunt). Klikt u hier voor de koersen van de cryptovaluta.

Eigenschappen bitcoin

  • betalingen gratis
  • extreem snel
  • geen transactiekosten
  • anonimiteit pur sang

    Koers bitcoin

    Koershistoriebitcoin

    Decentraal

    Bitcoin met een hoofdletter staat voor het centrale digitale betaalsysteem. De bitcoin met de kleine letter staat weer voor de munt als digitale valuta. De bitcoin is uiteraard de eerste munt die decentraal verhandeld werd op het digitale systeem. Hiermee is de gehele betaalwereld van de cryptovaluta totaal anders dan de traditionele betaalwereld die juist centraal geleid en gecoördineerd worden. Er zijn in de wereld van de cryptos geen rentes en alles wordt centraal verwerkt. Bij de cryptovaluta is dus ook geen sprake van wat voor toezicht dan ook. Juist door het gebrek aan toezicht zien we een ongekend hoge bewegelijkheid van de cryptovaluta.

    Bitcoin van start

    Transacties tussen gebruikers gaan dus 1 op 1 met elkaar zonder tussenkomst van een derde partij. Dit worden ook wel peer to peer transacties genoemd. Alle transacties worden verwerkt via de zogenaamde netwerk nodes. Cryptografie is het proces van transactieverwerking. Hierna worden de transacties opgeslagen in de blockchain. Alle blokken met de transacties worden iedere 10 minuten aan de blockchain toegevoegd. Blockchain staat dus letterlijk voor een rij aan blokken. Het was de Amerikaanse programmeur Wei Da die in 1998 de eerste blockchain beschreef. Echter in 2009 werd het als opensource software ingevoerd door Satoshi Nakamoto. Zodoende wordt Satoshi Nakamoto gezien als de absolute grondlegger van de bitcointechniek. Eén van de belangrijkste motivaties om de blockchainprocessen te lanceren was het oplossen van het double-spending probleem. Door de blockchaintechnologie is er dus geen centrale partij meer nodig. Met het ""double spending"" proces wordt bedoeld dat er altijd 2 processen zijn: de betaling naar de centrale partij en dan weer naar de ontvangende partij. Omdat er bij de blockchain dus geen tussenpartij (lees bank) is, is er daarom ook maar 1 transactie en geen 2.

    Satoshi Nakamoto is een pseudoniem

    Satoshi Nakamoto is niet de echte naam van de oprichter, het staat voor een onbekende persoon of groep. Het verhullen de officiele naam geeft goed de mystiek van de cryptowereld aan. Satoshi Nakamoto wordt dus gezien als de oprichter(s) van de bitcoin. Hij was tot eind 2010 betrokken bij de bitcoin. De allereerste bitcointransactie was op 3 januari 2009. ""The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks"" was de omschrijving van de eerste bitcointransactie. Op 12 januari 2009 geschiedde de eerste bitcointransactie door Satoshi Nakamoto. Sindsdien werden er tot begin 2016 ongeveer 100 miljoen bitcointransacties gedaan.  De groei werd langzaam sterker en kwam per begin 2020 uit tot circa 300 miljoen.

    De geldpers passé

    Eén van de belangrijkste redenen voor de oprichting van de bitcoin is de aanwezigheid van één centrale speler (de centrale bank). Er is in de traditionele bankwereld dus maar één partij: de centrale bank, die de geldhoeveelheden en rentes bepaalt. Bijdrukken van geld levert inweze niets op want de hoeveelheid activa of productiviteit etc verandert niet. Het levert alleen inflatie op. Dit houdt in dat vrijwel alles duurder wordt. Consumenten en bedrijven worden dus gedupeerd wanneer er op grote schaal geld wordt bijgedrukt. De ontkoppeling van de Amerikaanse dollar met de goudprijs (akkoord van Bretton Woods in 1973) zorgde ervoor dat het bijdrukken van geld door de centrale banken mondiaal echt van start kon gaan. Tot 1973 was de goudprijs dus leidend voor de koers van de Amerikaanse dollar. Centrale banken hebben in de loop der jaren bijna altijd wel geld bijgedrukt (natuurlijk ook omdat geld in munten en biljetten aan slijtage onderhevig is). Dit bijdrukken wordt natuurlijk ook gedaan ter vervanging van geld dat beschadigd raakt. Maar de geldpers ging pas echt aan in 2008 toen de financiële markten hard crashten. Vanzelfsprekend zit niemand op inflatie te wachten en het was natuurlijk dus ook logisch dat er maatschappelijke weerstand was tegen het bijdrukken van geld. De centrale banken hadden toen de geldpersen enorm hard aangezet om zo met dit geld het financiële systeem overeind te hadden (dit financiële systeem waar ze nota bene zelf verantwoordelijk voor waren).

    Manco's traditioneel betalingsverkeer

    Dat er veel rumoer in de maatschappij ontstond was natuurlijk geen verrassing.de mensen hadden al een financiële crisis en kregen dan ook nog eens inflatie erbij. Dit tumult was natuurlijk een hele goede voedingsbodem om hard te gaan nadenken over een beter financieel systeem. Dit werd dus de bitcoin.  Bij de bitcoin (en ook alle andere cryptovaluta) is er dus geen centraal toezichthoudend orgaan aanwezig. Bij het begin van de cryptovaluta waren er louter hackers bij betrokken. Echter na verloop van tijd werden de digitale munten steeds populairder en werden ze steeds meer geaccepteerd. Dit mede door de afwezigheid van transactiekosten en de extreem snelle betaalsnelheid. We zien echter dat het traditionele betaalverkeer nog steeds niet zo ver is. Betalingen, vooral internationale, kosten nog steeds een hoop tijd en geld en kunnen absoluut niet anoniem. Uiteraard is dit in een grote tegenstelling tot de bitcoin. Zo is er in de weekenden en feestdagen geen betalingsverkeer. Hierdoor hebben vooral internationale transacties altijd nog een hoop oponthoud.

    Cryptomunten gaan veel op en neer

    De koers van de bitcoin tot begin 2017 vrij stabiel omhoog kabbelend. Later in 2017 schoot de koers echter fenomenaal omhoog. We kunnen zeggen dat 2017 met grote afstand het jaar van de bitcoin was: de koers ging met of zonder nieuws alleen maar omhoog. Echter tot de winter van 2017 bleek het bitcoinfeest te stoppen. Kort daarvoor geraakte de koers zelfs tot boven de 20,000 dollar. Dat record was dus ook de meest extreme waardering in haar historie. Kort na het record vand e bitcoin crashte de munt hard en kwam weer in een kanaal tussen de 5.000 en de 10.000 dollar terecht. Tot vandaag zien we nog steeds een hele hoge volatiliteit. In 2019 noteerde de bitcoin vaak weer rond de niveau""s van 2018.

    Koers bitcoin explodeerde in 2018


    Helaas voor de beleggers bleek de bitcoin geen veilige haven te zijn ten tijde van het verschrikkelijke coronavirus.de bitcoin daalde net zo hard als andere beleggingscategorieen zoals vastgoed, aandelen en bedrijfsobligaties. De prijs van de bitcoin ging finaal onderuit en kwam weer rond de 5.000 dollar uit.