Litecoin uitgelegd

Bitcoin is al lang niet meer de enige digitale betalingseenheid. Naast de bitcoin zijn er in de afgelopen jaren een hele rits aan andere cryptovaluta gelanceerd. Eén van de bekendere is bijvoorbeeld de zogenaamde litecoin. In dit artikelen nemen we de belangrijkste eigenschappen van deze digitale munt door. Klikt u hier voor de koersen van de cryptovaluta.

Litecoin is dus

 • betalingen gratis
 • heel snel
 • transactiekosten verleden tijd
 • volledig anoniem

  Litecoin kort uitgelegd

  Qua karakteristieken lijken de bitcoin en de litecoin erg op elkaar. De markt van de litecoin is echter circa 2 procent van de totale bitcoinmarkt. De litecoin (LTC) is een zogenaamde peer-to-peer cryptomunt die gebaseerd is op publiekelijk beschikbare software. Deze publiekelijk beschikbare software staat weer onder de zogenaamde MIT/X11 licenties. Net als bij de bitcoin gaan alle betalingen direct tussen de gebruikers en is er dus geen centrale partij bij aanwezig. De bitcoin en de litecoin lijken dus heel erg op elkaar. Echter de kosten van de litecoin zijn beduidend lager dan voor de bitcoin. Meer over bitcoinmark is ook hier te vinden.

  Piek eind 2017

  De litecoin is sinds de zomer van 2017 op de markt. De munt koerste rond haar start rond de 38 dollar. Al heel snel spoot de koers omhoog tot een record van 360 dollar op 18 december 2017. Echter hoe snel de koers steeg, hoe snel hij ook daalde. Begin januari koerste de litecoin zelfs onder haar intoductiekoers en kwam ron de de 20 dollar te liggen. Tussen de lente van 2019 en midden 2020 noteerde de munt tussen de 20 en de 100 dollar. Hoewel de litecoin dus relatief minder kost dan de bitcoin lijkt de bewegelijkheid zeker vergelijkbaar. Waar de bitcoin de laatste tijd tussen de 5.000 en de 10.000 dollar zagen we bewegen zien we dit dus min of meer in dezelfde verhoudingen terug bij de litecoin. Veel beleggers noemen de prijsvorming van de litecoin minder een blackbox dan de bitcoin. Litecoins worden inmiddels op vele platformen verhandeld. Bekende handelsplatformen zijn onder andere OKEx, Coinbase, GDAX en Bitfinex. Net als de bitcoin kan de litecoin ook 'gemined' worden.

  Groei van de cryptomarkt

  Gezien de diverse voordelen van de cryptovaluta (snel, goedkoop, anoniem etc) is de marktkapitalisatie van de cryptomarkt gigantisch gegroeid. Op de website coinmarketcap.com zien we dat per begin augustus 2017 de totale marktkapitalisatie van de litecoin op circa 3,83 miljard dollar ligt. Ter vergelijking: de totale marktkapitalisatie van de bitcoin ligt op 213 miljard dollar. Let wel, dit is nog steeds lager dan de marktkapitalisaties van de grote techbedrijven zoals Amazon, Apple en Alphabet die zelfs boven de 1 biljoen dollar noteren. Andere grote cryptovaluta zijn de ethereum, de XRP, tether en de bitcoin cash. De marktkapitalisaties van veel andere cryptovaluata liggen vele malen lager dan die van de top. We kunnen dus concluderen dat de cryptomarkt vrij scheef verdeeld is: heel veel geld zit in een klein groepje munten. Per midden 2020 zouden er zelfs al meer dan 5.000 verschillende cryptovaluta zijn.

  Gebruik van litecoins

  Het gebruik van de litecoin is echter nog niet in alle landen toegestaan. De kosten per transactie liggen ruim onder die van een creditcard of van een banktransactie. Het aantal beschikbare litecoins is gemaximaliseerd op 84 miljoen stuks. Per midden 2020 zijn er circa 65 miljoen litecoins al in omloop. De vastgestelde hoeveelheid van 84 miljoen stuks is weer gebaseerd op de grens van de bitcoin op 21 miljoen stuks. En de factor 4 komt weer uit de belofte dat de litecoin 4 maal sneller zou zijn dan de bitcoin. Een ander verschil met de bitcoin is het feit dat de blokken met transacties iedere 2,5 minuut gaan. De pakketten met de bitcointransacties gaan per 10 minuten.Dit is dus die factor 4 verschil met de bitcoin. Er zijn dus zeker een hele rits verschillen tussen de bitcoin en de litecoin. De litecoin kan echter wel gezien worden als de opvolger van de bitcoin.

  Cryptospecifieke verschillen

  onderdeel litecoin bitcoin
  grondleggerCharles LeeSatoshi Nakamoto
  jaar van oprichting20112009
  munt limiet84 miljoen21 miljoen
  verwerkingstijd2,5 minuten10 minuten
  algoritmeScryptSHA-256
  moeilijkheidsgraad2016 blokken2016 blokken
  beloning per blokhalveert iedere 840,000e blokhalveert iedere 210.000e blok
  huidige beloning per blok25 LTC12,5 BTC
  blok verkennerblock-explorer.comblockchain. info
  koersrond de 100$rond de 10k $
  complexiteitgemiddeldhoog
  marktkapitalisatie aug. 20203,73 mrd $214 mrd $
  populariteitgemiddeldhoog
  dagvolume aug 2020254212621395911678

  Bij de volgende artikelen over de cryptovaluta gaan we verder in op de diverse eigenschappen van de individuele munten. Tevens beschrijven we de historische rendementen die ontegenzeggelijk extreem bewegelijk zijn geweest.