Belangrijkste kenmerken litecoin

De bitcoin is al hele lang tijd niet meer de enige grote cryptomunt. Naast de bitcoin zijn er in het afgelopen decennia een hele rits aan andere cryptovaluta gelanceerd. De litecoin (LTC) wordt doorgaans als de opvolger van de bitcoin genoemd. Alle cryptovaluta, behalve de bitcoin, noemen we zogenaamde altcoins. Iedere cryptomunt die na de bitcoin gelanceerd is wordt een altcoin genoemd. Altcoin is dus een verzamelnaam voor alle cryptovaluta behalve de bitcoin. De naam altcoin is afgeleid van de term 'bitcoin alternative. Dit betekent 'alternatief voor bitcoin'.
Cryptovaluta informatie
koers bitcoin
koers bitcoin cash
koers ethereum
koers litecoin
koers ripple
cryptokoersen

Dit artikel beschrijft de belangrijkste kenmerken van deze digitale munt. Klikt u hier voor de koersen van de cryptovaluta.

Litecon in het kort

 • vlugger dan bitcoin
 • meer munten dan bitcoin
 • procestijd 2,5 minuut
 • veel bewegingen

  Koers litecoin

  Koers litecoin

  Alles over litecoin

  Zo op het eerste oog lijken de bitcoin en de litecoin erg op elkaar. De gehele litecoinmarkt is per augustus 2020 amper 2 procent van de gehele bitcoinmarkt. De litecoin is gebouwd op een peer-to-peer netwerk op opensource software, net zoals de bitcoin. Deze openbaargestelde software staat weer onder de zogenaamde MIT/X11 licenties. Net als bij de bitcoin gaan alle transacties direct tussen de gebruikers en is er dus geen centrale partij bij aanwezig. Al met al kunnen we dus zeggen dat de litecoin erg op de bitcoin lijkt. Echter de kosten van de litecoin zijn beduidend lager dan voor de bitcoin.

  Eind 2017 record

  De litecoin is sinds de zomer van 2017 op de markt. De handel in litecoins startte rond de 38 dollar. De munt schoot kort na de lancering, net als veel andere cryptomunten, hard omhoog. Al heel gauw spoot de koers omhoog tot een record van 360 dollar op 18 december 2017. Na de piek stortte de koers echter hard in. Binnen 4 weken koerste de litecoin zelfs onder haar intoductiekoers en kwam ron de de 20 dollar te liggen. De grote koersuitslagen van de munt bleven echter aanhouden. De cryptomunt noteerde tussen begin 2019 en midden 2020 tussen de 20 en de 100 dollar. Hoewel de litecoin dus relatief minder kost dan de bitcoin lijkt de bewegelijkheid zeker vergelijkbaar. Waar de bitcoin de laatste tijd tussen de 5.000 en de 10.000 dollar zagen we bewegen zien we dit dus min of meer in dezelfde verhoudingen terug bij de litecoin. Veel beleggers noemen de prijsvorming van de litecoin minder een blackbox dan de bitcoin. Net zoals bitcoins worden de litecoins ook op vele platformen verhandeld. Bekende handelsbeurzen zijn onder andere Coinbase, OKEx, GDAX en Bitfinex. Evenals de bitcoin kan de litecoin ook 'gemined' worden.

  Groei van de cryptomarkt

  Gezien de diverse voordelen van de cryptovaluta (snel, goedkoop, anoniem etc) is de marktkapitalisatie van de cryptomarkt gigantisch gegroeid. Op de website coinmarketcap.com zien we dat per begin augustus 2017 de totale marktkapitalisatie van de litecoin op circa 3,83 miljard dollar ligt. Ter vergelijking: de totale marktkapitalisatie van de bitcoin ligt op 213 miljard dollar. Dit is nog steeds lager dan de marktkapitalisaties van de grote techbedrijven zoals Amazon, Apple en Alphabet die zelfs boven de 1 biljoen dollar noteren. Andere grote cryptovaluta zijn de ethereum, de XRP, tether en de bitcoin cash. De marktkapitalisaties van veel andere cryptovaluata liggen vele malen lager dan die van de top. We kunnen dus concluderen dat de cryptomarkt vrij scheef verdeeld is: heel veel geld zit in een klein groepje munten. Per midden 2020 zouden er zelfs al meer dan 5.000 onderscheidende cryptovaluta zijn.

  Gebruik van litecoins

  Het gebruik van de litecoin is echter nog niet in alle landen toegestaan. De kosten per transactie liggen ruim onder die van een creditcard of van een banktransactie. Het aantal beschikbare litecoins is gemaximaliseerd op 84 miljoen stuks. Per midden 2020 zijn er circa 65 miljoen litecoins al in omloop. De vastgestelde hoeveelheid van 84 miljoen stuks is weer gebaseerd op de grens van de bitcoin op 21 miljoen stuks. En de factor 4 komt weer uit de belofte dat de litecoin 4 maal sneller zou zijn dan de bitcoin. Een ander onderscheid met de bitcoin is het feit dat de blokken met transacties iedere 2,5 minuut gaan. De pakketten met de bitcoinbetalingen gaan per 10 minuten. Dit is dus die factor 4 onderscheid met de bitcoin. Er zijn dus zeker een hele rits aan onderscheiden tussen de bitcoin en de litecoin. De litecoin kan echter wel gezien worden als de opvolger van de bitcoin.

  Cryptospecifieke verschillen

  onderdeel litecoin bitcoin
  grondleggerCharles LeeSatoshi Nakamoto
  jaar van oprichting20112009
  munt limiet84 miljoen21 miljoen
  verwerkingstijd2,5 minuten10 minuten
  algoritmeScryptSHA-256
  moeilijkheidsgraad2016 blokken2016 blokken
  beloning per blokhalveert iedere 840,000e blokhalveert iedere 210.000e blok
  huidige beloning per blok25 LTC12,5 BTC
  blok verkennerblock-explorer.comblockchain. info
  koersrond de 100$rond de 10k $
  complexiteitgemiddeldhoog
  marktkapitalisatie aug. 20203,73 mrd $214 mrd $
  populariteitgemiddeldhoog
  dagvolume aug 2020254212621395911678

  De oprichter van de litecoin is Charlie Lee. Charlie Lee was eerder te werk bij Alphabet (Alphabet). In oktober 2011 zette hij de litecoincode op Github. Lee noemde zich eerder op Twitter Satoshilite als knipoog naar Satoshi Nakamoto (de vermeende oprichter van de bitcoin). Bij de volgende artikelen over de cryptovaluta gaan we verder in op de diverse kenmerken van de individuele munten. Tevens beschrijven we de historische rendementen die ontegenzeggelijk extreem bewegelijk zijn geweest.