Litecoin in het kort

De bitcoin is al lange tijd niet meer de enige digitale munt. Naast de bitcoin zijn er in het afgelopen decennia een hele rits aan andere cryptovaluta gelanceerd. Litecoin (LTC) geldt als één van de meest bekende cryptovaluta na de bitcoin. Alle cryptovaluta, met uitzondering van de bitcoin, noemen we zogenaamde altcoins. Iedere cryptomunt die na de bitcoin gelanceerd is wordt een altcoin genoemd. Altcoin is dus een verzamelnaam voor alle munten behalve de bitcoin. De term altcoin is afgeleid van de term 'bitcoin alternative. Vrij vertaald betekent dit 'alternatief voor bitcoin'.

Cryptovaluta informatie
koers bitcoin
koers bitcoin cash
koers ethereum
koers litecoin
koers ripple
cryptokoersen

In dit artikel nemen we de belangrijkste eigenschappen van deze cryptomunt door. Klikt u hier voor de koersen van de cryptovaluta.

Belangrijkste eigenschappen litecoin

 • hogere snelheid dan bitcoin
 • hoger maximaal volume dan bitcoin
 • verwerkingstijd 2,5 minuut
 • erg volatiel

  Koers litecoin

  litecoin blockchain

  Litecoin details

  De bitcoin en de litecoin lijken uiteraard erg op elkaar. Per 2020 is de markkapitalisatie van de litecoin echter 2 procent van die van de bitcoin. De litecoin is net als de bitcoin ook op een zogenaamd peer-to-peer netwerk gebaseerd, op openbare software. Deze publiekelijke software staat weer onder de zogenaamde MIT/X11 licenties. Net als bij de bitcoin gaan alle betalingen direct tussen de gebruikers en is er dus geen centrale partij bij aanwezig. De bitcoin en de litecoin lijken dus heel erg sterk op elkaar. Echter de kosten van de litecoin zijn aanzienlijker lager dan voor de bitcoin.

  Record eind 2017

  De litecoin wordt sinds de zomer van 2017 op de markten verhandeld. De litecoin ging rond een koers van 38 dollar van start. Het succes van de munt leek in de ogen van de beleggers niet op te kunnen. Eind dat startjaar (18 december 2017) noteerde de munt al op een alltime high van 360 dollar. De positieve hosannasfeer sloeg na de piek volledig om. Binnen enkele weken was de koers echter weer tot zelfs onder haar startkoers gedaald. De grote koersuitslagen van de munt bleven echter aanhouden. De cryptomunt noteerde tussen begin 2019 en midden 2020 tussen de 20 en de 100 dollar. Hoewel de koers van de litecoin vele malen lager is dan die van de bitcoin is de volatiliteit absoluut vergelijkbaar. We zagen de laatste tijd de bitcoin tussen de 5.000 en de 10.000 dollar op en neergaan. Dergelijke relatieve uitslagen zien we ook bij de litecoin terug. Veel beleggers noemen de prijsvorming van de litecoin minder een mysterie dan de bitcoin.

  Uiteraard worden litecoins inmiddels op vele platformen verhandeld. Grote handelsplatformen zijn onder andere OKEx, Coinbase, GDAX en Bitfinex. De litecoin ook 'gemined' worden net zoals de bitcoin.

  Ontwikkeling van de cryptomarkt

  Door de diverse voordelen van de cryptovaluta (anoniem, snel, goedkoop, etc) is de marktkapitalisatie van de cryptomarkt gigantisch gegroeid. De website coinmarketcap.com laat zien dat per begin augustus 2017 de totale marktkapitalisatie van de litecoin op circa 3,83 miljard dollar ligt. Ter vergelijking: de totale marktkapitalisatie van de bitcoin ligt op 213 miljard dollar. Dit is nog steeds heel wat lager dan de marktkapitalisaties van de grote techbedrijven zoals Apple, Faceboo, Tesla, Amazon en Alphabet die zelfs boven de 1 biljoen dollar noteren. Andere hele grrote cryptovaluta zijn de ethereum, de XRP, tether en de bitcoin cash. We zien echter dat het gros van de cryptomunten een beduidend lagere marktkapitalisatie heeft dan de kleine groep aan de top. De cryptomarkt is dus erg geconcentreerd: heel veel geld zit in een klein groepje munten. We tellen nu, per augustus 2020, al meer dan 5.000 verschillende cryptovaluta.

  Litecoins praktisch

  Het gebruik van de litecoin is in sommige landen verboden. De kosten per transactie zijn ruim onder die van een creditcard of van een banktransactie. Er zijjn maximaal 84 miljoen litecoins beschikbaar. Momenteel (augustus 2020) zijn er al circa 65 miljoen litecoins in gebruik. De vastgestelde hoeveelheid van 84 miljoen stuks is afkomstig van de grens van de bitcoin op 21 miljoen stuks. En de factor 4 komt weer uit de belofte dat de litecoin 4 maal sneller zou zijn dan de bitcoin. Een ander verschil met de bitcoin is het feit dat de blokken met betalingen iedere 2,5 minuut gaan. De pakketten met de bitcointransacties gaan per 10 minuten. Dit is dus die factor 4 verschil met de bitcoin. Er zijn dus zeker een hele rits aan verschilen tussen de bitcoin en de litecoin. De litecoin kan echter wel gezien worden als de opvolger van de bitcoin.

  Grootste verschilen bitcoin versus de litecoin

  Cryptospecifieke verschillen

  onderdeel litecoin bitcoin
  grondleggerCharles LeeSatoshi Nakamoto
  jaar van oprichting20112009
  munt limiet84 miljoen21 miljoen
  verwerkingstijd2,5 minuten10 minuten
  algoritmeScryptSHA-256
  moeilijkheidsgraad2016 blokken2016 blokken
  beloning per blokhalveert iedere 840,000e blokhalveert iedere 210.000e blok
  huidige beloning per blok25 LTC12,5 BTC
  blok verkennerblock-explorer.comblockchain. info
  koersrond de 100$rond de 10k $
  complexiteitgemiddeldhoog
  marktkapitalisatie aug. 20203,73 mrd $214 mrd $
  populariteitgemiddeldhoog
  dagvolume aug 2020254212621395911678

  Charlie lee is de grondlegger van de litecoin. Charlie Lee was voorheen onder andere werkzaam bij Alphabet. In oktober 2011 plaatste Lee de code op Github. Lee noemde zich eerder op Twitter Satoshilite als knipoog naar Satoshi Nakamoto (de vermeende grondlegger van de bitcoin). Bij de volgende artikelen over de cryptovaluta gaan we verder in op de diverse eigenschappen van de individuele munten. Tevens beschrijven we de historische rendementen die ontegenzeggelijk extreem bewegelijk zijn geweest.