Belangrijkste eigenschappen litecoin

De bitcoin is al lange tijd niet meer de enige op het cryptopodium. Naast de bitcoin zijn er in de afgelopen jaren een heel scala aan andere cryptovaluta van start gegaan. De litecoin (LTC) geldt als één van de meest bekende cryptovaluta na de bitcoin. Alle cryptovaluta, behalve de bitcoin, worden altcoins geonoemd. Iedere cryptomunt die na de bitcoin gelanceerd is wordt een altcoin genoemd. Met de altcoin bedoelen we dus alle cryptovaluta met uitzondering van de bitcoin. De naam altcoin is afgeleid van de term 'bitcoin alternative. Vrij vertaald is dit natuurlijk 'alternatief voor bitcoin'.

Cryptovaluta informatie
koers bitcoin
koers bitcoin cash
koers ethereum
koers litecoin
koers ripple
cryptokoersen

Via dit artikel nemen we de belangrijkste eigenschappen van deze digitale munt door. De koersen van de bitcoin en andere cryptovaluta treft hier.

Litecoin in het kort

  • vlugger dan bitcoin
  • meer munten dan bitcoin
  • procestijd 2,5 minuut
  • heel bewegelijk

    Koers litecoin

    litecoin crash

    Litecoin kort uitgelegd

    Uiteraard lijken de litecoin en de bitcoin erg op elkaar. De markt van de litecoin is echter circa 2 procent van de totale bitcoinmarkt. Net zoals de bitcoin is ook de litecoin gebouwd op een peer-to-peer netwerk op openbare software. Deze openbaarbeschikbaar gestelde software staat weer onder de zogenaamde MIT/X11 licenties. Net als bij de bitcoin gaan alle betalingen rechtstreeks tussen de gebruikers en is er dus geen centrale partij bij aanwezig. De litecoin en de bitcoin hebben dus erg veel overeenkomsten. De kosten van de litecoin zijn echter veel lager dan voor de bitcoin.

    Eind 2017 record

    De litecoin werd voor het eerst in de zomer van 2017 verhandeld. De litecoin kostte bij haar start 38 dollar. De munt schoot kort na de start, net als veel andere cryptovaluta, hard omhoog. De munt noteerde eind 2017 op een record van 360 dollar. De enorme euforie keerde echter na de alltime high echter volledig om. Heel snel na haar piek koerste de munt echter tot fors onder haar startkoers en kwam rond de 20 dollar te liggen. De munt bleef echter heel bewegelijk. Tussen begin 2019 en de zomer van 2020 zwiepte de munt tussen de 20 en de 100 dollar. Ondanks het enorme verschil qua nominale waarde (een bitcoin kost nu rond de 8.000 euro) lijken de koersuitslagen sterk op elkaar. Waar de bitcoin af en toe verdubbelt en halveert (tussen de 5.000 en de 10.000 dollar beweegt) zien we dit ook zo'n beetje terug bij de litecoin. Gebruikers noemen de prijsvorming van de litecoin minder mysterieus dan van de bitcoin.

    Litecoins kunt u al lang op een scala van platformen kopen. Enkele van de grotere handelsplatformen zijn onder andere OKEx, Coinbase, GDAX en Bitfinex. Gelijk aan de bitcoin kan de litecoin ook gemined worden.

    Evolutie van de cryptomarkt

    Gezien de diverse voordelen van de cryptovaluta (snel, goedkoop, anoniem etc) is de marktkapitalisatie van de cryptomarkt extreem gegroeid. Op de website coinmarketcap.com lezen we dat medio augustus 2017 de totale marktkapitalisatie van de litecoin op circa 3,83 miljard dollar ligt. Ter vergelijking: de totale marktkapitalisatie van de bitcoin ligt op 213 miljard dollar. Let wel, dit is nog steeds lager dan de marktkapitalisaties van de grote techbedrijven zoals Amazon, Apple en Alphabet die zelfs boven de 1 biljoen dollar noteren. Enkele andere grote cryptovaluta zijn de ethereum, de XRP, tether en de bitcoin cash. We moeten echter opmerken dat met afstand de meeste cryptovaluta een heel wat lagere marktkapitalisatie hebben dan de kleine groep met de meeste marktkapitalisatie. De cryptomarkt is dus heel erg geconcentreerd: heel veel kapitalisatie zit dus in een heel beperkt groepje cryptovaluta. Er zijn nu zels (per midden 2020) al meer dan 5.000 verschillende cryptovaluta.

    Litecoins niet overal toegestaan

    Litecoins worden echter lang niet in alle landen toegestaan. De kosten per transactie zijn ruim lager dan die van een banktransactie of die van een creditcard. Het totale aantal beschikbare litecoins is 84 miljoen. Per midden 2020 zijn er rond de 65 miljoen litecoins in omloop. De vastgestelde hoeveelheid van 84 miljoen stuks is weer gebaseerd op de grens van de bitcoin op 21 miljoen stuks. En de factor 4 komt weer uit de belofte dat de litecoin 4 maal sneller zou zijn dan de bitcoin. Een ander verschil met de bitcoin is het feit dat de blokken met betalingen iedere 2,5 minuut gaan. De pakketten met de bitcointransacties gaan per 10 minuten. Dit is dus die factor 4 verschil met de bitcoin. Er zijn dus zeker een hele rits aan verschilen tussen de bitcoin en de litecoin. De litecoin kan echter wel gezien worden als de opvolger van de bitcoin.

    Grootste verschillen bitcoin versus de litecoin

    Cryptospecifieke verschillen

    onderdeel litecoin bitcoin
    grondleggerCharles LeeSatoshi Nakamoto
    jaar van oprichting20112009
    munt limiet84 miljoen21 miljoen
    verwerkingstijd2,5 minuten10 minuten
    algoritmeScryptSHA-256
    moeilijkheidsgraad2016 blokken2016 blokken
    beloning per blokhalveert iedere 840,000e blokhalveert iedere 210.000e blok
    huidige beloning per blok25 LTC12,5 BTC
    blok verkennerblock-explorer.comblockchain. info
    koersrond de 100$rond de 10k $
    complexiteitgemiddeldhoog
    marktkapitalisatie aug. 20203,73 mrd $214 mrd $
    populariteitgemiddeldhoog
    dagvolume aug 2020254212621395911678

    De grondlegger van de litecoin is Charlie Lee. Lee werkte in het verleden voor Alphabet ( Alphabet ). In oktober 2011 liet hij de code achter op Github. Lee noemde zich eerder op Twitter Satoshilite als knipoog naar Satoshi Nakamoto (de vermeende grondlegger van de bitcoin). Bij de volgende artikelen over de cryptovaluta gaan we verder in op de diverse eigenschappen van de individuele munten. Tevens beschrijven we de historische rendementen die ontegenzeggelijk extreem bewegelijk zijn geweest.