Alles over litecoin

In de cryptowereld is de bitcoin al lang niet meer alleen. Na de entrée van de bitcoin kwamen er al snel veel andere cryptovaluta. De litecoin (LTC) wordt vaak als één van de opvolgers van de bitcoin genoemd. Alle cryptovaluta, echter niet de bitcoin, worden altcoins genoemd. Iedere cryptomunt die na de bitcoin gelanceerd is wordt een altcoin genoemd. Altcoin is dus een verzamelnaam voor alle cryptovaluta behalve de bitcoin. Het woord altcoin komt van de term 'bitcoin alternative. Vrij vertaald is dit 'alternatief voor bitcoin'.

Cryptovaluta informatie
koers bitcoin
koers bitcoin cash
koers ethereum
koers litecoin
koers ripple
cryptokoersen

In dit artikel behandelen we de belangrijkste kenmerken van deze digitale munt. Klikt u hier voor de koersen van de cryptovaluta.

Litecoin samengevat

 • sneller dan bitcoin
 • meer volume dan bitcoin
 • verwerkingstijd 2,5 minuut
 • erg volatiel

  Koers litecoin

  koers litecoin

  Litecoin's belangrijkste kenmerken

  Natuurlijk lijken de litecoin en de bitcoin stevig op elkaar. De totale litecoinmarkt is echter maar een fractie van de bitcoinmarkt. De litecoin is net zoals de bitcoin ook gevestigd op een peer-to-peer netwerk op openbaargestelde software. Deze vrij beschikbare software staat weer onder de zogenaamde MIT/X11 licenties. Net als bij de bitcoin gaan alle transacties direct tussen de gebruikers en is er dus geen centrale partij bij aanwezig. De bitcoin en de litecoin hebben zodoende erg veel gelijkenissen. Echter de kosten van de litecoin zijn beduidend lager dan voor de bitcoin.

  Piek al in beginjaar 2017

  De eerste handel in de litecoin vond in de zomer van 2017 plaats. De cryptomunt ging van entrée op 38 dollar. De koers van de litecoin was de eerste maanden een enorm succes. In december noteerde de munt op een record van 360 dollar. De euforische sfeer sloeg echter na de piek volledig om. Al binnen vier weken na haar record kwam de koers tot zelfs 20 dollar uit. Na de forse instorting bleef de munt echter haar hoge volatiliteit houden. De volatiliteit bleef aanhouden: tussen het voorjaar van 2019 en de zomer van 2020 koerste de munt tussen de 20 en de 100 dollar. Ondanks het feit dat een bitcoin nominaal veel meer geld kost lijken de koersbewegingen toch wel op die van de litecoin. De bitcoin zagen we vaak tussen de 5.000 en de 10.000 dollar op en neergaan. Dergelijke rendementen zagen we ook bij de litecoin. Cryptoexperts noemen vaak de prijsvorming van de litecooin minder complex dan die van de bitcoin.

  De handel in litecoins wordt op een rits van platformen aangeboden. Populaire handelsbeurzen zijn onder andere OKEx, Coinbase, GDAX en Bitfinex. De litecoin wordt net als de bitcoin ook gemined.

  Ontwikkelingen van de cryptomarkt

  Gezien de diverse voordelen van de cryptovaluta (snel, goedkoop, anoniem etc) is de marktkapitalisatie van de cryptomarkt gigantisch gegroeid. Op de website coinmarketcap.com zien we dat per begin augustus 2017 de totale marktkapitalisatie van de litecoin op circa 3,83 miljard dollar ligt. Ter vergelijking: de totale marktkapitalisatie van de bitcoin ligt op 213 miljard dollar. Let wel, dit is nog steeds lager dan de marktkapitalisaties van de grote techbedrijven zoals Amazon, Apple en Alphabet die zelfs boven de 1 biljoen dollar noteren. Andere grote cryptovaluta zijn de ethereum, de XRP, tether en de bitcoin cash. We constateren echter dat meeste cryptovaluta maar een fractie van de marktkapitalisatie hebben van de grootste munten. We zien dus een enorme concentratie van heel veel geld in weinig munten en heel weinig geld in heel veel munten. Per midden 2020 tellen we al meer dan 5.000 onderscheidlende cryptovaluta.

  Litecoins niet overal mogelijk

  litecoins kun je echter nog niet in alle landen gebruiken. De kosten per transactie liggen ruim onder die van een creditcard of van een banktransactie. 84 mijoen is de vaste grens vvan het aantal beschikbare litecoins. Er zijn nu (per midden 2020) rond de 65 miljoen litecoins in omloop. De vastgestelde hoeveelheid van 84 miljoen stuks is weer gebaseerd op de grens van de bitcoin op 21 miljoen stuks. En de factor 4 komt weer uit de belofte dat de litecoin 4 maal sneller zou zijn dan de bitcoin. Een ander onderscheid met de bitcoin is het feit dat de blokken met transacties iedere 2,5 minuut gaan. De pakketten met de bitcoinbetalingen gaan per 10 minuten. Dit is dus die factor 4 onderscheid met de bitcoin. Er zijn dus zeker een hele rits aan onderscheiden tussen de bitcoin en de litecoin. De litecoin kan echter wel gezien worden als de opvolger van de bitcoin.

  Belangrijkste onderscheiden bitcoin versus de litecoin

  Cryptospecifieke onderscheiden

  onderdeel litecoin bitcoin
  oprichterCharles LeeSatoshi Nakamoto
  jaar van oprichting20112009
  munt limiet84 miljoen21 miljoen
  verwerkingstijd2,5 minuten10 minuten
  algoritmeScryptSHA-256
  moeilijkheidsgraad2016 blokken2016 blokken
  beloning per blokhalveert iedere 840,000e blokhalveert iedere 210.000e blok
  huidige beloning per blok25 LTC12,5 BTC
  blok verkennerblock-explorer.comblockchain. info
  koersrond de 100$rond de 10k $
  complexiteitgemiddeldhoog
  marktkapitalisatie aug. 20203,73 mrd $214 mrd $
  populariteitgemiddeldhoog
  dagvolume aug 2020254212621395911678

  De litecoin werd geentrée door Charlie Lee. Lee is een oud-medewerker van Alphabet. In oktober 2011 plaatste hij de code op de litecoin op Github. Lee noemde zich eerder op Twitter Satoshilite als knipoog naar Satoshi Nakamoto (de vermeende oprichter van de bitcoin). Bij de volgende artikelen over de cryptovaluta gaan we verder in op de diverse kenmerken van de individuele munten. Tevens beschrijven we de historische rendementen die ontegenzeggelijk extreem bewegelijk zijn geweest.