Litecoin in voetsporen bitcoin

De bitcoin is al geruime tijd niet meer de enige grote digitale munt. De bitcoin werd al snel opgevolgd door een hele rij andere cryptovaluta. Vaak wordt de litecoin (LTC) als de opvolger van de bitcoin gezien. We noemen alle cryptovaluta altcoins (echter niet de bitcoin). Iedere cryptomunt die na de bitcoin gelanceerd is wordt een altcoin genoemd. Altcoin is dus een containerbegrip voor alle cryptovaluta behalve de bitcoin. De term altcoin komt van de term 'bitcoin alternative. Vrij vertaald is dit 'alternatief voor bitcoin'. De bitcoinprimeapp.com biedt ook veel informatie.

Cryptovaluta informatie
koers bitcoin
koers bitcoin cash
koers ethereum
koers litecoin
koers ripple
cryptokoersen

In dit artikel kijken we naar de belangrijkste eigenschappen van deze digitale munt. De koersen van de bitcoin en andere cryptovaluta treft hier.

Alles over litecoin

 • vlugger dan bitcoin
 • hoger maximaal volume dan bitcoin
 • verwerkingstijd 2,5 minuut
 • heel volatiel

  Koers litecoin

  grafiek litecoin

  Alles over litecoin

  Uiteraard lijken de bitcoin en de litecoin erg op elkaar. De gehele omvang van de litecoinmarkt is maar een fractie van die van de bitcoin. De litecon is net zoals de bitcoin ook gebouwd op publiekelijk beschikbare software op een zogenaamd peer-to-peer netwerk. Het is is dus heel makkelijk voor bedrijven en ontwikkelaars om direct zelf met de software aan de slag te gaan. Deze publiekelijk beschikbare software staat weer onder de zogenaamde MIT/X11 licenties. Net als bij de bitcoin gaan alle betalingen direct tussen de gebruikers en is er dus geen centrale partij bij aanwezig. We kunnen dus zeggen dat de bitcoin en de litecoin erg veel op elkaar lijken. Echter de kosten van de litecoin zijn beduidend lager dan voor de bitcoin.

  Piek in debuutjaar 2017

  De litecoin werd voor het verhandeld in midden 2017. Haar startkoers was 38 dollar. De eerste handelsmaanden was de litecoin een enorm succes. Al heel gauw spoot de koers omhoog tot een record van 360 dollar op 18 december 2017. Hoe gauw de koers steeg hoe sneller hij weer kon dalen zagen we kort na de piek. De munt noteerde echter na haar piek tot zelfs onder de 20 dollar per januari 2018. De litecoin behield echter haar enorme bewegelijkheid. Tussen begin 2019 en midden 2020 noteerde de munt tussen de 20 en de 100 dollar. Alhoewel de bitcoin nominaal veel meer geld kost lijken de koersen van beide munten redelijk op elkaar qua rendementen. De bitcoin bewoog de laatste tijd tussen de 5.000 en de 10.000 dollar. Dergelijke bewegingen zien we relatief ook bij de litecoin. In het cryptospectrum wordt de prijsvorming van de litecoin vaak als begrijpelijker dan die van de bitcoin genoemd.

  De litecoinhandel is mogelijk op een breed scala van platformen. Populaire handelsbeurzen zijn onder andere OKEx, Coinbase, GDAX, Bitfinex en cryptogenisus.com. Overeenkomstig de bitcoin kan de litecoin ook gemined worden.

  Evolutie cryptomarkt

  Gezien de diverse voordelen van de cryptovaluta (snel, goedkoop, anoniem etc) is de marktkapitalisatie van de cryptomarkt gigantisch gegroeid. Op de website coinmarketcap.com zien we dat per begin augustus 2017 de totale marktkapitalisatie van de litecoin op circa 3,83 miljard dollar ligt. Ter vergelijking: de totale marktkapitalisatie van de bitcoin ligt op 213 miljard dollar. Let wel, dit is nog steeds lager dan de marktkapitalisaties van de grote techbedrijven zoals Amazon, Apple en Alphabet die zelfs boven de 1 biljoen dollar noteren. Andere grote cryptovaluta zijn de ethereum, de XRP, tether en de bitcoin cash. De marktkapitalisaties van veel andere cryptovaluata liggen vele malen lager dan die van de top. Er is dus een gigantische concentratie van heel veel kapitalisatie in een klein groepje munten en heel weinig kapitalisatie in heel veel munten. Er zijn zels al meer dan 5.000 verschillende cryptovaluta.

  Litecoins soms illegaal

  Litecoins zijn echter niet in alle landen geaccepteerd. De kosten per transactie liggen ruim onder die van een creditcard of van een banktransactie. De maximale hoeveelheid litecoins is vastgesteld op 84 miljoen stuks. Per midden 2020 zijn er circa 65 miljoen litecoins al in omloop. De vastgestelde hoeveelheid van 84 miljoen stuks is weer gebaseerd op de grens van de bitcoin op 21 miljoen stuks. En de factor 4 komt weer uit de belofte dat de litecoin 4 maal sneller zou zijn dan de bitcoin. Een ander verschil met de bitcoin is het feit dat de blokken met betalingen iedere 2,5 minuut gaan. De pakketten met de bitcointransacties gaan per 10 minuten. Dit is dus die factor 4 verschil met de bitcoin. Er zijn dus zeker een hele rits aan verschilen tussen de bitcoin en de litecoin. De litecoin kan echter wel gezien worden als de opvolger van de bitcoin.

  Belangrijkste verschillen bitcoin versus de litecoin

  Cryptospecifieke verschillen

  onderdeel litecoin bitcoin
  grondleggerCharles LeeSatoshi Nakamoto
  jaar van oprichting20112009
  munt limiet84 miljoen21 miljoen
  verwerkingstijd2,5 minuten10 minuten
  algoritmeScryptSHA-256
  moeilijkheidsgraad2016 blokken2016 blokken
  beloning per blokhalveert iedere 840,000e blokhalveert iedere 210.000e blok
  huidige beloning per blok25 LTC12,5 BTC
  blok verkennerblock-explorer.comblockchain. info
  koersrond de 100$rond de 10k $
  complexiteitgemiddeldhoog
  marktkapitalisatie aug. 20203,73 mrd $214 mrd $
  populariteitgemiddeldhoog
  dagvolume aug 2020254212621395911678
  symboolLTC, ŁBTC, ₿
  transactiekosten0.02 LTC, Ł0,0001 BTC

  2017: Charlie Lee verkoopt al zijn litecoins

  De grondlegger van de litecoin is Charlie Lee. Lee was eerder te werk bij Alphabet. Voor Alphabet werkte Lee onder aan de code van Chrome. In 2011 startte hij bitcointalk. In 2013 startte hij bij Coinbase. In oktober 2011 plaatste hij de litecoin op Github. Lee noemde zich eerder op Twitter Satoshilite als knipoog naar Satoshi Nakamoto (de vermeende grondlegger van de bitcoin). Lee is geboren in Ivoorkust en studeerde computerwetenschappen aan de Massachusetts Insititute of Technology. De broer van Charlie, Bobby C. Lee, is weer de oprichter van de Bitcoin China (BTC China). Bij de volgende artikelen over de cryptovaluta gaan we verder in op de diverse eigenschappen van de individuele munten. Tevens beschrijven we de historische rendementen die ontegenzeggelijk extreem bewegelijk zijn geweest.