Litecoin lijkt op bitcoin

Bitcoin is al heel niet meer de enige cryptomunt. Na de start van de bitcoin kwamen er al snel opvolgers van de bitcoin. Doorgaans wordt de litecoin (LTC) als opvolger van de bitcoin gezien. De bitcoin is de enige cryptomunt die geen altcoin is. Iedere cryptomunt die na de bitcoin gelanceerd is wordt een altcoin genoemd. Altcoin is dus een containerbegrip voor alle cryptovaluta behalve de bitcoin. Altcoin is afkomstig van de term 'bitcoin alternative. Dit betekent 'alternatief voor bitcoin'.

Cryptovaluta informatie
koers bitcoin
koers bitcoin cash
koers ethereum
koers litecoin
koers ripple
cryptokoersen

Dit artikel beschrijft de belangrijkste eigenschappen van deze digitale munt. Klikt u hier voor de koersen van de cryptovaluta.

Litecoin staat voor

 • sneller dan bitcoin
 • meer volume dan bitcoin
 • procestijd 2,5 minuut
 • erg volatiel

  Koers litecoin

  litecoin blockchain

  De belangrijkste litecoin details

  De bitcoin en de litecoin zien er op afstand natuurlijk erg gelijkwaardig uit. De marktkapitalisatie van de litecoin is echter maar een fractie van de bitcoin. Het is natuurlijk logisch dat ook de litecoin net zoals de bitcoin gebaseerd is op een peer-to-peer netwerk dat gebouwd is op openbare software. Ontwikkelaars kunnen dus direct zelf met de code van de litecoin aan de slag. Deze publiekelijk beschikbare software staat weer onder de zogenaamde MIT/X11 vergunningen. Net zoals bij de bitcoin gaan alle betalingen direct tussen de gebruikers en is er dus geen centrale partij bij aanwezig. Al met al kunnen we dus zeggen dat de litecoin erg op de bitcoin lijkt. Echter de kosten van de litecoin zijn beduidend lager dan voor de bitcoin.

  Alltime high in 2017

  De handel in litecoins startte in de zomer van 2017. De cryptovaluta's eerste koers was 38 dollar. De cryptovaluta kende fantastische eerste beursmaaanden. De euforie rondom de munt duurde tot het record van 360 op 18 december 2017. Dat hoge pieken hoge dalen kennen werd echter al snel duidelijk. De koers klapte echter na de piek hard in elkaar en kwam 360 dollar lager uit rond de 20 dollar (in januari 2018). De enorme koersuitslagen bleven echter aanhouden. Tussen de lente van 2019 en midden 2020 noteerde de munt tussen de 20 en de 100 dollar. Alhoewel de bitcoin per eenheid vele malen meer geld kost dan een litecoin (een bitcoin kost nu rond de 8.000 dollar) lijken de koersuitslagen toch redelijk op elkaar. Enorme op- en neergangen (de bitcoin bewoog de laatste tijd tussen de 5.000 en de 10.000 dollar) zien we ook terug bij de litecoin. Cryptokenners noemen doorgaans de prijs vorming van de litecoin minder een blackbox dan die van de bitcoin.

  Litecoins kunt u op diverse platformen verhandelen. Bekende handelsplatformen zijn onder andere OKEx, Coinbase, GDAX en Bitfinex. Net als de bitcoin wordt ook de litecoin gemined.

  Groei van het cryptospectrum

  Gezien de diverse voordelen van de cryptovaluta (snel, goedkoop, anoniem etc) is de marktkapitalisatie van de cryptomarkt gigantisch gegroeid. Op de website coinmarketcap.com zien we dat per begin augustus 2017 de totale marktkapitalisatie van de litecoin op circa 3,83 miljard dollar ligt. Ter vergelijking: de totale marktkapitalisatie van de bitcoin ligt op 213 miljard dollar. Let wel, dit is nog steeds lager dan de marktkapitalisaties van de grote techbedrijven zoals Amazon, Apple en Alphabet die zelfs boven de 1 biljoen dollar noteren. Andere grote cryptovaluta zijn de ethereum, de XRP, tether en de bitcoin cash. De totale marktkapitalisaties van veel andere cryptovaluata liggen vele malen lager dan die van de top. Eri s dus een hele scheve verhouding: heel veel geld in een klein groepje munten en heel weinig geld in een hele grote groep munten. Het totale aantal cryptovaluta is per midden 2020 zelfs de 5.000 al gepasseerd.

  Litecoins niet overal bruikbaar

  Het gebruik van de litecoin is echter nog niet in alle landen toegestaan. De transactiekosten liggen ruim onder die van een creditcard of van een banktransactie. Het aantal beschikbare litecoins is gemaximaliseerd op 84 miljoen stuks. Per de zomer van 2020 zijn er circa 65 miljoen litecoins al in omloop. De vaste hoeveelheid van 84 miljoen stuks is weer gekoppeld aan de grens van de bitcoin op 21 miljoen stuks. De factor 4 komt weer uit de stelling dat de litecoin 4 maal sneller zou zijn dan de bitcoin. Een ander groot onderscheid met de bitcoin is het feit dat de blokken met betalingen per 2,5 minuut gaan. De pakketten met de bitcointransacties gaan per 10 minuten. Dit is dus die factor 4 verschil met de bitcoin. Er zijn dus zeker een hele rij aan verschilen tussen de bitcoin en de litecoin. Echter kan de litecoin zeker wel als opvolger van de bitcoin gezien worden.

  Grootste verschilen bitcoin versus de litecoin

  Cryptospecifieke verschillen

  onderdeel litecoin bitcoin
  grondleggerCharles LeeSatoshi Nakamoto
  jaar van oprichting20112009
  munt limiet84 miljoen21 miljoen
  verwerkingstijd2,5 minuten10 minuten
  algoritmeScryptSHA-256
  moeilijkheidsgraad2016 blokken2016 blokken
  beloning per blokhalveert iedere 840,000e blokhalveert iedere 210.000e blok
  huidige beloning per blok25 LTC12,5 BTC
  blok verkennerblock-explorer.comblockchain. info
  koersrond de 100$rond de 10k $
  complexiteitgemiddeldhoog
  marktkapitalisatie aug. 20203,73 mrd $214 mrd $
  populariteitgemiddeldhoog
  dagvolume aug 2020254212621395911678
  symboolLTC, ŁBTC, ₿
  transactiekosten0,02 LTC0,0001 BTC

  Charlie Lee is de uitvinder van deze munt. Lee was in het verleden actief bij Alphabet. Het Alphabet Chrome project was één van de projecten waar Lee aan werkte. Lee startte in 2011 het platform bitcointalk. In 2013 startte de programmeur bij Coinbase. De code van litecoin zette hij in 2011 op het platform Github. Lee had als naam op Twitter Satoshilite als knipoog naar Satoshi Nakamoto (de vermeende grondlegger van de bitcoin).

  Charlie Lee over de route naar de 1 miljard marktkapitalisatie litecoin

  Lee komt uit Ivoorkust en studeerde computerwetenschappen aan de Massachusetts Insititute of Technology. De broer van Charlie, Bobby C. Lee, is weer de uitvinder van de Bitcoin China (BTC China). Bij de volgende artikelen over de cryptovaluta gaan we verder in op de diverse eigenschappen van de individuele munten. Tevens beschrijven we de historische rendementen die ontegenzeggelijk extreem bewegelijk zijn geweest.