Litecoin historie

De bitcoin geldt al lang niet meer als enige digitale munt. Na het starten van de bitcoin werden al gauw nieuwe cryptovaluta gelanceerd. In het cryptospectrum wordt de litecoin vaak als de opvolger van de litecoin (LTC) gezien. We noemen alle cryptovaluta, behalve de bitcoin, zogenaamde altcoins. Iedere cryptomunt die na de bitcoin gelanceerd is wordt een altcoin genoemd. Altcoin is dus een verzamelnaam voor alle cryptovaluta behalve de bitcoin. De naam altcoin komt van de term 'bitcoin alternative. Vrij vertaald staat dit voor 'alternatief voor bitcoin'.

Cryptovaluta informatie
koers bitcoin
koers bitcoin cash
koers ethereum
koers litecoin
koers ripple
cryptokoersen

In dit artikel nemen we de belangrijkste eigenschappen van deze digitale munt door. Meer informatie over de bitcoin vindt u verder ook op btcloopholepro.com/login. De koersen van de bitcoin en andere cryptovaluta treft hier.

Litecoin in een notendop

  • vlugger dan bitcoin
  • meer munten dan bitcoin
  • procestijd 2,5 minuut
  • heel volatiel

    Koers litecoin

    litecoinkoers

    Litecoin hoe en wat

    Qua karakteristieken zijn de bitcoin en de litecoin vrij gelijkwaardig. Per de zomer van 2020 is de totale omvang van de litecoin echter een fractie van de bitcoin. Het klinkt natuurlijk logisch dat ook de litecoin ook op een peer-to-peer netwerk gebouwd is met publiekelijk beschikbare software, net zoals de bitcoin. Hierdoor kunnen ontwikkelaars en bedrijven dus zelf direct met de code aan het werk. Deze vrije beschikbare software staat weer onder de zogenaamde MIT/X11 vergunningen. Net zoals bij de bitcoin gaan alle betalingen direct tussen de gebruikers en is er dus geen centrale partij in het stelsel aanwezig. We zien dus erg veel overeenkomsten tussen de bitcoin en de litecoin. De kosten van de litecoin zijn beduidend lager dan voor de bitcoin.

    Snel alltime high 360 dollar

    Sinds midden 2017 werd de handel in litecoins gestart. De eerste trade van de munt was op 38 dollar. De eerste beursmaanden van de cryptomunt waren extreem succesvol. De hosannasfeer rond de cryptomunt was niet voor eeuwig en duurde tot een niveau van 360 dollar op 18 december 2017. De enorme euforie draaide echter snel volledig om en na de piek stortte de koers hard in. De munt werd na de piek echter zo hard verkocht dat de koers in januari 2018 rond de 20 dollar kwam te liggen (dus fors onder de startkoers). De munt behield echter haar forse rendementsuitslagen. Tussen begin 2019 en midden 2020 noteerde de munt tussen de 20 en de 100 dollar. Hoewel de litecoin dus nominaal minder kost dan de bitcoin lijkt de bewegelijkheid zeker vergelijkbaar. Waar de bitcoin de laatste tijd tussen de 5.000 en de 10.000 dollar zagen we bewegen zien we dit dus min of meer in dezelfde verhoudingen terug bij de litecoin. Veel beleggers noemen de prijsvorming van de litecoin minder een blackbox dan de bitcoin.

    Litecoins worden inmiddels op vele platformen verhandeld. Bekende handelsplatformen zijn onder andere Bitfinex, Coinbase, GDAX en Okex. Net als de bitcoin kan de litecoin ook 'gemined' worden.

    Ontwikkelingen cryptowereld

    Gezien de diverse voordelen van de cryptovaluta (snel, goedkoop, anoniem etc) is de totale kapitalisatie van de cryptomarkt bijna geexplodeerd. Op de website coinmarketcap.com zien we dat per de zomer van 2020 de totale marktkapitalisatie van de litecoin op circa 3,83 miljard dollar ligt. Let wel de totale marktkapitalisatie van de bitcoin ligt op 213 miljard dollar. Dit is echter nog steeds lager dan de marktkapitalisaties van de grote techbedrijven zoals Amazon, Apple en Alphabet die zelfs boven de 1 biljoen dollar noteren. Grote andere cryptovaluta zijn de ethereum, de XRP, tether en de bitcoin cash. De totale marktkapitalisaties van veel andere cryptovaluata liggen vele malen lager dan die van de hoogsten. We kunnen dus concluderen dat de cryptomarkt vrij krom verdeeld is: heel veel geld zit in een klein groepje munten. Per midden 2020 zouden er zelfs al meer dan 5.000 verschilende cryptovaluta zijn.

    Gebruik van litecoins

    Het gebruik van de litecoin is echter nog niet in alle landen legaal. De kosten per transactie liggen ruim onder die van een creditcard of van een banktransactie. Het aantal beschikbare litecoins is gemaximaliseerd op 84 miljoen stuks. Per midden 2020 zijn er circa 65 miljoen litecoins al in omloop. De vastgestelde hoeveelheid van 84 miljoen stuks is weer gekoppeld aan de grens van de bitcoin op 21 miljoen stuks. De factor 4 komt weer uit de beloofde theorie dat de litecoin 4 maal sneller zou zijn dan de bitcoin. Nog een verschil met de bitcoin is het feit dat de blokken met betalingen iedere 2,5 minuut gaan. De pakketten met de bitcointransacties gaan per 10 minuten. En zie hier die factor 4 verschil met de bitcoin. Er is dus zeker een hele rits aan verschilen tussen de bitcoin en de litecoin. De litecoin kan echter wel degelijk gezien worden als de opvolger van de bitcoin.

    Dominantste verschillen bitcoin versus de litecoin

    Cryptospecifieke verschillen

    onderdeel litecoin bitcoin
    grondleggerCharles LeeSatoshi Nakamoto
    jaar van oprichting20112009
    munt limiet84 miljoen21 miljoen
    verwerkingstijd2,5 minuten10 minuten
    algoritmeScryptSHA-256
    moeilijkheidsgraad2016 blokken2016 blokken
    beloning per blokhalveert iedere 840,000e blokhalveert iedere 210.000e blok
    huidige beloning per blok25 LTC12,5 BTC
    blok verkennerblock-explorer.comblockchain. info
    koersrond de 100$rond de 10k $
    complexiteitgemiddeldhoog
    marktkapitalisatie aug. 20203,73 mrd $214 mrd $
    populariteitgemiddeldhoog
    dagvolume aug 2020254212621395911678
    symboolLTC, ŁBTC, ₿
    transactiekosten0,02 LTC0,0001 BTC

    De litecoin werd door de Amerikaan Charlie Lee van de grond getild. Charlie Lee was in het verleden ruim 10 jaar actief bij Alphabet ( Alphabet ). Chrome was het grootste project waar Lee voor werkte. Lee startte in 2011 bij het platform bitcointalk. En in 2013 startte hij bij Coinbase. In oktober 2011 plaatste Lee de code op Github. Lee had eerder Twitternaam Satoshilite als knipoog naar Satoshi Nakamoto (de vermeende grondlegger van de bitcoin). Lee is geboren in Ivoorkust en studeerde computerwetenschappen aan de Massachusetts Insititute of Technology. De broer van Charlie, Bobby C. Lee, is weer de uitvinder van de Bitcoin China (BTC China). Bij de volgende artikelen over de cryptovaluta gaan we verder in op de diverse eigenschappen van de individuele munten. Tevens beschrijven we de historische rendementen die ontegenzeggelijk extreem bewegelijk zijn geweest.