Details van litecoin

De bitcoin is al hele lang tijd niet meer de enige grote cryptomunt. De bitcoin werd naar haar start al gauw opgevolgd door een hele rits aan andere cryptovaluta. Eén van de bekendere is bijvoorbeeld de zogenaamde litecoin (LTC). Alle cryptovaluta, met uitzondering van de bitcoin, noemen we zogenaamde altcoins. Iedere cryptomunt die na de bitcoin gelanceerd is wordt een altcoin genoemd. Altcoin is dus een verzamelnaam voor alle cryptovaluta behalve de bitcoin. Altcoin is afkomstig van de term 'bitcoin alternative. Vrij vertaald betekent dit 'alternatief voor bitcoin'.

Cryptovaluta informatie
koers bitcoin
koers bitcoin cash
koers ethereum
koers litecoin
koers ripple
cryptokoersen

In dit artikel nemen we de belangrijkste eigenschappen van deze digitale munt door. Klikt u hier voor de koersen van de cryptovaluta.

Litecoin in voetsporen bitcoin

 • vlugger dan bitcoin
 • meer volume dan bitcoin
 • verwerkingstijd 2,5 minuut
 • veel bewegingen

  Koers litecoin

  litecoin crash

  Litecoin hoe en wat

  De bitcoin en de litecoin zien er op afstand natuurlijk erg gelijkwaardig uit. Per augustus 2020 is de totale omvang van de litecoinmark echter een fractie van de total bitcoinmarkt. Op FBS Forex kunt u diverse soorten valuta verhandelen. De litecoin is net als de bitcoin ook op een zogenaamd peer-to-peer netwerk gebaseerd, op openbare software. Andere ontwikkelaars en bedrijven kunnen de litecoin-code dus zelf direct aansluiten en verwerken. Deze vrije beschikbare software staat weer onder de zogenaamde MIT/X11 vergunningen. Net zoals bij de bitcoin gaan alle betalingen rechtstsreeks tussen de gebruikers en is er dus geen centrale partij bij aanwezig. Er zijn dus heel veel overeenkomsten tussen de bitcoin en de litecoin. Echter de kosten van de litecoin zijn beduidend lager dan voor de bitcoin.

  Koers schoot omhoog tot record

  Sinds de zomer van 2017 heeft de litecoin een notering op de cryptomarkten. De munt koerste rond haar start rond de 38 dollar. De eerste handelsmaanden was de litecoin een enorm succes. Al heel gauw spoot de koers omhoog tot een record van 360 dollar op 18 december 2017. De enorme euforie keerde echter na de alltime high echter volledig om. Heel snel na haar piek koerste de munt echter tot fors onder haar startkoers en kwam rond de 20 dollar te liggen. De bewegelijkheid van de munt bleef echter hoog. Tussen de lente van 2019 en midden 2020 noteerde de munt tussen de 20 en de 100 dollar. Alhoewel de bitcoin nominaal veel meer geld kost lijken de koersen van beide munten redelijk op elkaar qua rendementen. We zagen de laatste tijd de bitcoin tussen de 5.000 en de 10.000 dollar op en neergaan.dergelijke relatieve uitslagen zien we ook bij de litecoin terug. Veel beleggers noemen de prijsvorming van de litecoin minder een blackbox dan de bitcoin.

  Litecoins kunt u al lang op een scala van platformen kopen. Bekende handelsplatformen zijn onder andere OKEx, Coinbase, GDAX en Bitfinex. Gelijk aan de bitcoin kan de litecoin ook gemined worden.

  <a href='/begrippen/115-beurs'>Beurs</a> amsterdam analist

  Ontwikkeling van de cryptomarkt

  Gezien de diverse voordelen van de cryptovaluta (snel, goedkoop, anoniem etc) is de totale kapitalisatie van de cryptomarkt bijna geexplodeerd. Op de website coinmarketcap.com zien we dat per begin augustus 2017 de totale marktkapitalisatie van de litecoin op circa 3,83 miljard dollar ligt. Let wel de totale marktkapitalisatie van de bitcoin ligt op 213 miljard dollar. Let wel, dit is nog steeds lager dan de marktkapitalisaties van de grote techbedrijven zoals Amazon , Apple en Alphabet die zelfs boven de 1 biljoen dollar noteren. Andere grote cryptovaluta zijn de ethereum, de XRP, tether en de bitcoin cash. De totale marktkapitalisaties van veel andere cryptovaluata liggen vele malen lager dan die van de top. We kunnen dus vast stellen dat de cryptomarkt vrij scheef verdeeld is: heel veel kapitalisatie zit in een beperkt groepje munten. Het totale aantal cryptovaluta is per midden 2020 zelfs de 5.000 al gepasseerd.

  Litecoins soms illegaal

  Het gebruik van de litecoin is echter nog niet in alle landen toegestaan. De kosten per transactie liggen ruim onder die van een creditcard of van een banktransactie. 84 mijoen is de vaste grens vvan het aantal beschikbare litecoins. Per midden 2020 zijn er rond de 65 miljoen litecoins in omloop. De vastgestelde hoeveelheid van 84 miljoen stuks is weer gekoppeld aan de grens van de bitcoin op 21 miljoen stuks. En de factor 4 komt weer uit de belofte dat de litecoin 4 maal sneller zou zijn dan de bitcoin. Een ander verschil met de bitcoin is het feit dat de transactieblokken iedere 2,5 minuut gaan. De pakketten met de bitcointransacties gaan per 10 minuten. Zodoende is dit weer die factor 4 verschil met de bitcoin. Er zijn dus zeker een hele rits aan verschilen tussen de bitcoin en de litecoin. De litecoin kan echter wel gezien worden als de opvolger van de bitcoin.

  Belangrijkste verschillen bitcoin versus de litecoin

  Cryptospecifieke verschillen

  onderdeel litecoin bitcoin
  grondleggerCharles LeeSatoshi Nakamoto
  jaar van oprichting20112009
  munt limiet84 miljoen21 miljoen
  verwerkingstijd2,5 minuten10 minuten
  algoritmeScryptSHA-256
  moeilijkheidsgraad2016 blokken2016 blokken
  beloning per blokhalveert iedere 840,000e blokhalveert iedere 210.000e blok
  huidige beloning per blok25 LTC12,5 BTC
  blok verkennerblock-explorer.comblockchain. info
  koersrond de 100$rond de 10k $
  complexiteitgemiddeldhoog
  marktkapitalisatie aug. 20203,73 mrd $214 mrd $
  populariteitgemiddeldhoog
  dagvolume aug 2020254212621395911678
  symboolLTC, ŁBTC, ₿
  transactiekosten0,02 LTC0,0001 BTC

  De grondlegger van de litecoin is Charlie Lee. Lee werkte in het verleden ruim 10 jaar voor Alphabet ( Alphabet ). Voor Alphabet werkte Lee onder aan de code van Chrome. In 2011 lanceerde hij bitcointalk. En in 2013 lanceerde hij bij Coinbase. In oktober 2011 plaatste hij de code op de litecoin op Github. Lee noemde zich eerder op Twitter Satoshilite als knipoog naar Satoshi Nakamoto (de vermeende grondlegger van de bitcoin). Lee is geboren in Ivoorkust en studeerde computerwetenschappen aan de Massachusetts Insititute of Technology. De broer van Charlie, Bobby C. Lee, is weer de uitvinder van de Bitcoin China (BTC China). 00000Bij de volgende artikelen over de cryptovaluta gaan we verder in op de diverse eigenschappen van de individuele munten. Tevens beschrijven we de historische rendementen die ontegenzeggelijk extreem bewegelijk zijn geweest.