Kun je failliet gaan wanneer je een schuld in Bitcoins hebt?

Tot een paar jaar geleden had niemand er nog van gehoord: cryptocurrency. Nu is dergelijk digitaal geld, zoals de Bitcoin, niet meer weg te denken uit de moderne samenleving. Sterker nog: de waarde van Bitcoin is in 2020 zo gestegen dat de munt een nieuw record heeft gehaald. Omdat er meer mensen dit jaar hebben geïnvesteerd in de cryptomunt is de prijs omhoog gegaan. Toch is er nog veel onduidelijk over deze digitale munt. Mogen we de Bitcoin bijvoorbeeld wel geld noemen? En hoe zit dat met het hebben van een schuld: kun je in Bitcoins een schuld krijgen en kan dit uiteindelijk leiden tot het faillissement aanvragen van degene die iemand geld of Bitcoin verschuldigd is? Je leest het in dit artikel.

Is Bitcoin een vorm van geld?

Heel officieel gezien is Bitcoin geen geld. Het is namelijk een versleutelde computercode waaraan een bepaalde waarde wordt toegekend. Er bestaan geen fysieke munten of bankbiljetten; Bitcoin is volledig digitaal en wordt daarom eerder als een soort digitaal ruilmiddel gezien. Tegenover Bitcoin staat namelijk wel een geldbedrag: je kunt één, twee of meerdere Bitcoins als het ware inwisselen voor dat bedrag. Daarom zien we Bitcoins wel als een vorm van digitaal geld. Je kunt er namelijk op veel plekken mee betalen en je kunt erin handelen.

Om het eenvoudiger te maken voor mensen die het principe van Bitcoin nog niet helemaal begrijpen: Bitcoin is geld in je cloud. Het is niet tastbaar, maar je kunt er wel overal mee betalen mits dat online is. Er is geen bank als tussenpartij aanwezig waardoor internationale overheden geen grip hebben op (de waarde van) de munt. Omdat de betalingen met Bitcoin snel en veilig zijn, is deze vorm van cryptocurrency heel populair geworden. Toch is er nog veel onduidelijk rondom de Bitcoin, voornamelijk op juridisch vlak. Kun je bijvoorbeeld failliet gaan wanneer je een schuld in Bitcoins hebt?

Koers bitcoin

Koers bitcoin

Failliet door Bitcoins? Het is mogelijk

Het lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar je kunt zeker failliet gaan wanneer je een betaling hebt lopen in Bitcoins en die betaling niet kunt voldoen. Ondanks dat Bitcoins worden gezien als een soort ruilmiddel is het wel een ruilmiddel met een bepaalde waarde. Ze zijn overdraagbaar met die waarde, waardoor ze kenmerken hebben van vermogensrecht. Op basis daarvan mag een vordering worden gedaan. Blijkt dat de schuldenaar niet kan betalen? Dan kan er een faillissement volgen. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten toen ‘bitcoinfabriek’ Koinz Trading op basis hiervan failliet werd verklaard in 2018. De eigenaar van Koinz Trading, Berry van Mourik, verkocht toentertijd computers waarmee hij beloofde Bitcoins te kunnen minen. De waarde van de Bitcoin steeg dat jaar behoorlijk, maar de wallets van de kopers bleven leeg. De klanten die Berry toen had kregen twijfels of computers überhaupt in staat waren om Bitcoins te genereren en zorgden ervoor dat hij een proces kreeg. Omdat Berry ook met flink wat schulden kampte, onder andere bij een Belgische schuldeiser, had hij een betalingsverplichting in Bitcoins die hij niet kon voldoen. De Amsterdamse rechtbank verklaarde hem en zijn bedrijf failliet op basis van de schuld in Bitcoins.

Hoe kun je failliet worden verklaard door schuld in Bitcoins?

Het gebeurt overigens niet zomaar dat je op deze manier een faillissement aan je broek krijgt. Daar gaat wel eerst het een en ander aan vooraf. Een maand voordat de uitspraak plaatsvond, kreeg het bedrijf van Berry een veroordeling tot betaling van de opbrengsten uit het minen van Bitcoins door iemand uit België. Dit was uiteindelijk 0,591 Bitcoin, die Berry niet kon betalen. Vervolgens stapte de schuldeiser naar de rechter om een faillissement van Koinz Trading aan te vragen. Om tot een daadwerkelijke veroordeling te komen, moet er minstens nog één schuldeiser aanwezig zijn. Binnen deze casus was dat niet heel moeilijk: met Koinz Trading had Berry immers aan meerderen een opbrengst vanuit Bitcoins beloofd.

Al met al een hele interessante zaak die veel ogen heeft geopend binnen zowel de juridische wereld als de wereld van cryptocurrency. Nu dergelijk digitaal geld populairder is dan het ooit is geweest, is de kans groot dat er in de toekomst nog meer van dit soort zaken voorbij zullen komen. Tel daarbij op dat Bitcoin en andere digitale valuta waarschijnlijk nog toegankelijker gaan worden voor de ‘gewone’ mens (naast investeerders) en je krijgt een bizarre doch interessante financiële wereld. Wat de Bitcoin in de toekomst gaat doen, is voor iedereen onbekend. Dit wispelturige kenmerk van de cryptocurrency is iets waar je of bang voor bent om in te investeren of juist spannend vindt om het avontuur aan te gaan.